Rotinat tuoreelle äidille -italialaiset lihapullat ja avokadosalaatti

4.6.2013

Vauvan synnyttyä, monet sukulaiset ja ystävät haluavat pikapikaa vierailulle ihastelemaan tuoretta tulokasta. Tuore äiti usein mielellään...


Vauvan synnyttyä, monet sukulaiset ja ystävät haluavat pikapikaa vierailulle ihastelemaan tuoretta tulokasta. Tuore äiti usein mielellään ottaakin vieraita kyläilemään. Kotona oleskelu keskenään uuden tuhinaattorin kanssa on ihanaa ja uutta, silti vieraat olivat ainakin meille tervetulleita. Vieraat, joilla on vauvaa lähes tauotta kantavalle äidille, myös rotinat mukana, ovat erityisupeita! Vauvaa alvariinsa ruokkiessa, tunnin välein heränneenä ja juuri synnytyksestä vielä toipuvana hormonisekavana äitinä, ehtoisa emännyys voi olla haastavaa, ellei mahdotonta. Ja vaikka se ei olisikaan, ainakin tuore vanhempi pääsee hitusen helpommalla vierailusta ja ehtii toivottavasti myös seurustelemaan kyläilijöiden kanssa.


Rotinat ovat karjalaisen tavan mukaan olleet synnyttäneelle äidille vietyä ravitsevaa ruokaa. Se on ollut ruokakori, johon on pakattu vaikkapa lihaa, voita, juustoa ja leivonnaisia äidin vahvistamiseksi. Nykyään rotinoina usein viedään leivonnaisia vanhemmille tai jopa lahjoja lapselle.

Menimme kyläilemään tuoreeseen vauvaperheeseen vauvajäbän ja ystäväni kanssa. Ystäväni kanssa olimme sopineet aiemmin, että hän tekee lounaan jälkkärin ja minä teen suolaisen osuuden. 

Tuore äiti kertoi, että on viime päivinä syönyt pullaa enemmän kuin aikoihin, ja vaikka pulla ihanaa onkin, uusi äiti oli hyvillään lounastuomisista. 
(Ja jos minä saan tehdä ruuan, se on tietysti mahdollisimman lähellä omaa ruokavaliotani)

Tässäpä ohjeet päivän ruokiin! 


Mamman mehevät italialaiset lihapullat, vähin hiilarein:

400g naudan jauhelihaa
1/2 purjo pieneksi pilkottuna
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
100g Arla Apetina salaattijuustokuutioita 3% (ennenvanhaan fetaksikin kutsuttu)
2 kananmunan valkuaista
1 keltuainen
Reilu kourallinen tuoretta basilikaa pilkottuna
Muutaman timjaminoksan lehdet
Suola
Pippuri
Chilijauhe

Sekoita aineet keskenään, purista salaattijuustot hajalle taikinaa möyhiessäsi. Pyörittele haluamasi kokoiset pullat ja paista oliiviöjytetyllä, melko kuumalla pannulla, lihapullien jokainen sivu. Kun pannu on tarpeeksi kuuma, se tekee kevyesti rapsakan pinnan. Pinta auttaa pitämään lihapullat koossa siitä huolimatta, ettei jauhoja ole käytetty munan kanssa. 

Avokadosalaatti:

2-3 avokadoa koosta riippuen
1 kuorittu kurkku
1 isohko romainesalaatti
3 tomaattia 
3 kevätsipulia varsineen 

Pilko kaikki ainekset. Heitä avokadon niskaan lime- tai sitruunamehua mustumisen välttämiseksi. Itse tykkään tehdä salaatista kaiken kaikkiaan melko pientä, jottei veistä tarvita pilkkomaan jättisuuria salaatinlehtiä tai puolikkaita tomaatteja. Yksikätisenä, vauvan viedessä ainakin toisen käden, haarukoimalla syötävä salaatti ei saa nälkäistä äiti-ihmistä hermoromahduksen partaalle. 

Herrrrkullinen salaattisoosi italian style!

1/2 dl oliiviöljyä
1/2dl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
1 rkl hunajaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
suolaa
pippuria

Minä pyörittelen koko soosin salaatin joukkoon, sen voi toki tarjoilla erikseenkin.


Kun meidän vauvajäbä oli aivan mini, meillä kävi ystäviä tekemässä meille ruokaa, toivat mukanaan ihanat kroisantit ja leivonnaiset, tai vaikkapa hakivat kebabsafkat tullessaan. Aivan parasta! Tätä hyvää oli itsekin jatkettava!

Kiitos päivästä ihana tuore perhe ja ystävät! 


You Might Also Like

3 comments

  1. Rotinat ovat tuttu perinne...molemmat vanhempani ovat karjalaisia...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rotinat sanana oli mulle ihan uusi juttu, ennen kuin kuulin sen vauvamme synnyttyä jonkun kaverin suusta. Mahtava perinne on! :)

      Poista
  2. Hahha, mä täällä otan kännykällä näytöstä kuvia, että muistan mitä aineita ostaa kaupassa... :)

    VastaaPoista

Hae