Haluaisitko ostaa helposti lähi- ja luomuruokaa suoraan lähituottajilta? Let's REKO!

27.10.2016

SISÄLTÖYHTEISTYÖ. Yhteistyössä on Suomen Blogimedia ja Luomumuna luonnollisesti -hanke. Kaipaatko kipeästi vanhoja hyviä ai...

SISÄLTÖYHTEISTYÖ. Yhteistyössä on Suomen Blogimedia ja Luomumuna luonnollisesti -hanke.

Kaipaatko kipeästi vanhoja hyviä aikoja, jolloin peruna nostettiin itse maasta, leipä oli ei vain itseleivottua, vaan viljat jopa itsepuituja, munat poimittiin suoraan kanan pyllystä ja kouluunkin hiihdettiin kesät ja talvet?

No, en varsinaisesti minäkään, mutta ehkä jotain askeleen... sinne päin?

Kävin taannoin varsinaissuomalaisella luomumunatilalla. Juteltuamme pitkät tovit tilan omistajien kanssa, minua kiinnosti erityisesti, kuinka voisin arjessa ostaa helpoiten heidän tuotteitaan. Tiedättehän, että varmistuisin tuotteen olevan juuri heiltä, eikä mikä tahansa kaupanhyllyltä poimittu. Kauppojen munissa on tietysti merkintöjä, joista käy ilmi tuotantotapa, -maa ja tuotantotila, mutta suorin tapa on käyttää lähiruokarinkiä, eli REKOa.

Reilun parin vuoden ajan aktiivisesti toiminut REKO-ruokarengas on monella paikkakunnalla jo tuttu ilmestys. Siinä tuottajat toimittavat suoraan kuluttajille elintarvikkeita, jolloin kaikki välikädet jäävät matkasta pois.

Tuottajat ilmoittavat paikkakuntakohtaisissa Facebook-ryhmissä, mitä heillä on tarjolla ja mihin hintaan. Ostajat taas kirjoittavat kommenttikenttään minkä verran haluavat mitäkin ostaa. Tuotteet haetaan ja maksetaan kunkin Facebook-ryhmän sovitusta paikasta.

Hakupaikassa vallitsee leppoisa markkinameininki. Vaikka pääosin tuotteet on jo tilattu etukäteen ja tuottajat varautuneet sen mukaan, on usein tiskillä lappu "ylimääräisiä mukana", Se tarkoittaa, että myös etukäteen tilattujen ruokien lisäksi myynnissä on elintarvikkeita, mikä on hyvä systeemi, sillä meillekin tarttui mukaan tuotteita, joita emme olleet huomanneet etukäteen tilata.

Yleensä hakupaikka on jokin parkkipaikka, johon lähituottajat ajavat autonsa rinkiin. Peräkonteista myydään tuoreita elintarvikkeita aina näistä luomumunista, aamulla leivottuun leipään ja porkkanoista suppilovahveroihin. Kaikkea löytyy. Viimeksi ostimme lennosta myös raakapatukoita, joihin koko perhe hurahti maistelupalojen perusteella.


Hauskaa lähituottajilta suoraan ostamisessa on myös se, että voi jutella tuotteesta ja sen prosessista. Kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä ostamaan suoraan tiloilta, mutta näin juttuihin pääsee tuottajan kanssa, ihan vallan poistumatta kaupunkialueelta. Voi kysellä mitä mielessä on ja saa tietää, miten mikäkin tuote on löytänyt tiensä juuri meidän pöytään. Pääsee niin sanotusti alkujuurille.

Samalla tapaa sen ihka oikean tyypin, joka on omalla työllään saattanut senkin porkkanan, perunan ja kananmunan meidän ostettavaksi, mikä tekee ruoan ostosta jotenkin henkilökohtaisemman kokemuksen.

En tiedä, miksi minua jotenkin muka alussa jännitti käyttää REKOa, mutta vaikeaa se ei todellakaan ollut. Piti vaan seurata kokeneiden rinkiläisten esimerkkiä ja hypätä mukaan.


Mikäli siellä on ihmisiä, joita kiinnostaisi lähiruoan ostaminen, muttei aivan tiedä miten, tässä muutama vinkki hommaan:

Ensin kannattaa etsiä Facebookista oman alueen lähiruokarengas. Suurissa kaupungeissa on monia, jolloin voi olla kätevintä etsiä se lähin.

Seuraavaksi voi tsekata, milloin on seuraava tuontipäivä, jonka jälkeen voikin alkaa selailla tuottajien ilmoituksia sillä silmällä. Ostohalun synnytttyä ilmoituksien alle kommentoidaan oma tilaus.

Tässä kohtaa annan sellaisen henkilökohtaisen vinkin, että kannattaa panna myös itselleen muistiin, mitä on tilannut. Ihan vaan että muistaa hakea oikeat kojut hakupaikalta.

En tiedä kaikista REKOista, mutta meidän huudeilla tuottajilla on myös ylhäällä nimien mukaan tilatut tuotteet ja määrät, joten sitä ei välttämättä tarvitse itse enää muistaa. Kunhan tosiaan muistaa, mille kojulle olikaan menossa, sillä saman tuotteen tuottajia voi olla monia!

Sitten vain rahat tiskiin ja safkat matkaan!

Facebookista löytyy aika helpolla oma rinki ihan hakukenttään kirjoittamalla REKO ja oma paikkakunta, mutta myös täältä voit etsiä oman alueesi lähiruokarenkaan nimen!

Vaikka lähiruokarenkaasta ostaminen voi kuulostaa työläältä supermarkettikäyntiin verrattuna, tuollaisen ison satsin ostaminen pari kertaa kuussa ei oikeastaan vaadi kamalasti enempää. Varsinkaan, kun renkaasta saa aika perustavanlaatuiset kamat kerralla, jolloin niiden shoppailuun ei tarvitse sitten enää peruskauppakäynneillä laittaa energiaa.Videossa näkyvä juurespyttipannu on muuten tosi kätevä pikalounas! Pilkot vaan erilaisia juureksia – tai vaikka vain porkkanaa, kuten tuossa videolla –, sipulia ja valkosipulia ja paistat öljyssä pannulla. Mukaan voi nakata valmiiksi keitettyjä perunoita. Mausteeksi suolaa ja pippuria ja päälle paistettu luomumuna!

Turussa muuten vietetään nyt tulevana lauantaina 29.10.16 lähiruokapäivää Hansakorttelissa. Siellä voit ottaa ensiaskeleen lähiruokaostamiseen!

Luomumunista saat lisätietoa täältä!
 

You Might Also Like

4 comments

Hae