Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Perinteisen makuinen kasvisnakkikastike + täyteläisen kasvisruoan salaisuus, soijakastike

27.2.2018

Kaupallinen yhteistyö: Kikkoman  ja Suomen Blogimedia . Kaverini kysyi taannoin Facebookissaan, mitkä ruoat ovat hänen kavereidensa mie...

Kaupallinen yhteistyö: Kikkoman ja Suomen Blogimedia.

Kaverini kysyi taannoin Facebookissaan, mitkä ruoat ovat hänen kavereidensa mielestä kaikkein ysäreimmät. Hetkeäkään miettimättä kommentoin ysäreimmän olevan mielestäni nakkikastike.

Minä rakastan nakkikastiketta. Sitä ja perunamuusia. Se on kertakaikkiaan parasta arkiruokaa, mitä maa päällään kantaa. Jos arkiruoka söisi arkiruokaa, se söisi nakkikastiketta.

Mutta voiko nakkikastikkeesta saada yhtä hyvää, jos siitä jättää oikeat nakit pois? Menettääkö nakkikastike makunsa ja oikeastaan koko sielunsa, jos nakit korvataan kasvisnakeilla? Entä rakenne? Ei tunnu nakilta leikkinakki?

Arvatkaa mitä! Se ei menetä makuaan, ei sieluaan, eikä rakennettaan. Perheelläni usein testattu kasvisnakkikastikeemme maistuu aivan kuin perinteinenkin – ja nyt kerron miten se tehdään.


Kasvisruokia syytetään usein mauttomiksi ja että niistä puuttuu "se jokin". Sellainen täyteläisyys ja ruokaisuus.

Olen aika varma, että "se jokin" puuttuva maku on umami, tuo yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella. Se on se ns. lihaisa maku, mikä liharuoissa tuppaa olemaan.

Umamin aromaattisen täyteläisyyden saavuttamiseen ei tarvita lihaa tai kuuluisaa natriumglutamaattia. Umamin makua on monessa muussakin ruoka-aineissa, mm. sienissä, valkosipulissa, tomaatissa, ketsupissa ja parmesaanissa ja sitten... tatta-da-daa: soijakastikkeessa!

Ja siinä piilee maukkaan, aromikkaan ja täyteläisen kasvisruoan salaisuus!


Arvanette, että tämä nakkikastike on tehty soijakastiketta käyttäen. Se yhdessä muiden kastikkeen raaka-aineiden (kuten helkatinmoisen määrän valkosipulia) kanssa tekee tästä nakkikastikkeesta erinomaisen hyvän. Tässä kastikkeessa on noin muutenkin aika hyvä kombo umamillisia makuja kaikinnensa.

Soijasoosin kanssa ei myöskään välttämättä tarvitse lisäksi suolaa – riippuen tietysti omasta suolamausta.

Kasvisnakeista parhaaksi ja eniten perinteisen nakin rakennetta ja suutuntumaa vastaavaksi olen todennut Bonin kasvisnakit. Jotkut kasvisnakit ovat omituisen löllöjä ja toiset taas kamalan jauhoisia, mutta nämä menee minulle ihan sellaisenaankin kylmänä – ja minä muistan kuitenkin miltä oikeakin nakki maistuu.

Suurustamiseen voi käyttää ihan jotain ruskean kastikkeen suurustajaa loppuvaiheessa tai sitten perinteiseen tapaan ruskistaa ja suurustaa vehnäjauhoilla. Mikäli suurustat vehnäjauhoilla, voit nakkien paistamisen jälkeen ripotella jauhot ja pyöritellä tovin pannulla nakkien kanssa.Perinteisen nakkikastikkeen makuinen kasvisnakkikastike:

600g Kasvisnakkeja (Bon Soya)
7-8 valkosipulinkynttä
2 sipulia
1/2 chili ilman siemeniä (tämä ei tulistuta ruokaa, vaan tuo makua)
Valkopippuria
Mustapippuria
Kasvisrasvaa tai oliiviöljyä (reilusti) paistamiseen
9 dl vettä
2 rkl tomaattipyre
1-2 rkl ketsuppi
1 tl sinappi
1 tl Texas Pete
1/2 -1 dl Kikkoman-soijakastiketta
1-2 tl sokeri
1-2 dl kaurakermaa
(suola)

1. Paista rasvassa kasvisnakit pilkottuna erikseen, niin että niihin tulee väriä pintaan.
2. Paista sitten valkosipulit ja sipulit rasvassa ja lisää mausteet.
3. Siirrä isompaan pataan tai kattilaan nakit ja sipulit, sekä vesi.
4. Lisää tomaattipyre, ketsuppi, sinappi, Texas Pete, sokeri ja Kikkoman-soijakastike. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
5. Mikäli et ole suurustanut vehnäjauhoilla jo aiemmin tai kastikkeesti on siitä huolimatta löysää, lisää tässä kohtaa ruskean kastikkeen suurustetta.
6. Lisää viimeisenä kaurakerma ja tarkasta vielä maku. Lisää tarvittaessa mausteita.

Perunamuusin saa tehtyä mainiosti kaurakermasta ja kasvisrasvasta, eikä sekään jää perinteiselle muusille kakkoseksi.


Muita hyviä mauntuojia kasvisruokiin on Kikkomanin Teriyaki-soosit, jotka on maustettu joko  paahdetulla valkosipulilla tai seesaminsiemenillä. Niin ikään muihinkin kuin aasialaisiin ruokiin sopivia ja meillä käytössä melkeinpä kaikissa arkiruoissa.


Lue myös:
7 vegaanista arkiruokaa

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Pakko tarkentaa: soijakastikkeessa nimenomaan on natriumglutamaattia. Sitä ei vaan ole merkitty purkin kylkeen, koska tuote sisältää sitä luontaisesti. Siitä umamin maku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tossa olisi voinut lukea tosiaan että ei _lisättyä_ natriumglutamaattia, niin kuin vaikka joissain liemikuutioissa.

   Poista
 2. Pakko tulla kommentoimaan, että niiiin hyvää kastiketta! Meidän vanhempi poika on aika nirppanokka, mutta tämä uppos saatesanoilla "tosi hyvää"! Jes, tämä jää resepteihimme 👍👍😊

  VastaaPoista

Hae

 

 

Ruokablogien kärki