Uusi perinne: Amerikkalaiset pannukakut

26.12.2013

Joulu a lkaa olemaan jo  paketissa, mutta onneksi on vielä nämä ihanat ja leppoisat välipäivät. Jouluaatto vietettiin suvun kesken meillä, j...

Joulu alkaa olemaan jo paketissa, mutta onneksi on vielä nämä ihanat ja leppoisat välipäivät. Jouluaatto vietettiin suvun kesken meillä, ja eilen pöytä katettiin vielä uudelleen sisarusteni tullessa meille rääppiäisiin. Koko eilinen päivä meni vieraista huolimatta villasukissa ja oloasussa, mikä onkin parasta joulupäivässä. Joulupäivä onkin vähän kuin jouluaatto, mutta ilman häsellystä. 

Meidän välipäiviin kuuluu kauan kaivattua kiireetöntä yhdessäoloa, kyläilyjä puolin ja toisin ystävien kesken, sekä tietysti villasukissa möllöttämistä kirjoja lukien ja leffoja katsellen.


 

Joulunaika on myös perinteiden aikaa. Lapsuuden jouluun kuuluivat tietyt perinteen, jotka ovat säilyneet meillä aina tähän päivään saakka. Ehdotin miehelleni jo ennen joulua, että voisimme aloittaa jonkin uuden, oman perheemme, oman jouluperinteen. Kun joulutervehdysten mukana tuli vadelma-suklaasiirappipullo ja joulupaketista kuoriutui pieni valurautapannu, keksin, että perheemme uusi perinne voisi olla amerikkalaiset pannukakut tapaninpäivän aamuna, jouluisella siirapilla nautittuna.

Etsin netistä ensin suomenkielisiltä sivuilta hyvää reseptiä, mutta kaikki pikaisesti löytämäni vaikuttivat kovin monimutkaisilta, jolloin nopea ja helppo aamupalapannari -ajatus olisi vesittynyt. Löysin englanninkielisen ohjeen ja muuntelin sen kaappimme sisällölle sopivaksi, sekä muutin mittayksiköt meidän mittayksiköiksi. Olen kauan haaveillut perinteisistä amerikkalaisista pannareista, enkä ole aiemmin tiennyt, miten ne kuuluu valmistaa oikein. Näistä pannukakuista tuli oikein hyvät - juuri sellaiset mehevät ja kauniin pyöreät, joista olin haaveillut - joten ajattelin jakaa reseptin teidän kanssanne!



Perinteiset (hihhi) tapaninpäivän amerikkalaiset pannukakut, olkaa hyvät:

4kpl pannukakkuja


2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

2rkl fariinisokeria (tavallinenkin käy)
1/2tl suolaa

1 1/4dl maitoa (käytin kaapissa olleet kuohukerman ja maidon jämät pois kuleksimasta)
1 iso tai 1,5 pientä kananmunaa
2rkl sulatettua voita

Sekoita jauhot, suola ja fariinisokeri sekaisin. Sekoita erillisessä kulhossa maito ja kananmuna(t) ja vatkaa sula voi joukkoon. Lisää maitoseos jauhoseokseen ja sekoita haarukalla tasaiseksi mössöksi. Seos on aika paksua ja kuuluukin olla. Lämmitä pieni, halkaisijaltaan noin 15cm leveä pannu kunnolla kuumaksi, ja tiputa lämpö asteikon puoleen väliin. Meillä on yhdestä yhdeksään -asteikko, joten paistoin esikuumennuksen jälkeen pannarit neloslämmöllä. Paista voissa, ja kun pannarin pintaan alkaa muodostumaan kuplia, sen voi kääntää.

Pistin pannulle reilut kaksi ruokalusikallista taikinaa, jolloin valmiista pannukakusta tulee sentin paksuinen mehevä mötkäle. Päälle siirappia ja koristeeksi tomusokeria. 



Taaperokin pääsi maistamaan ensimmäistä kertaa amerikkalaista pannukakkua ja oikein siirapilla. Ja aina kun äiti lisäsi nokareen siirappia pannarin päälle, taapero oli riemusta niin innoissaan, ettei meinannut tuolissaan pysyä.

Jos jouluruoat pursuavat tapsanpäivänä jo korvista, nämä pannarit ovat ainakin jotain ihan muuta!



You Might Also Like

4 comments

  1. Törmäsin tähän reseptiin muutama päivä sitten ja nyt oli aivan pakko palata, sillä meillä syödään näitä uudenvuoden jälkeen aamiaisella. Tarkennatko vielä mikä mittayksikkö tuossa maitomäärässä on? Aavistus minulla on, mutta jotta pannukakut onnistuvat varmasti, niin varmistelen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi! Se on siis tietty dl! Olin unohtanut näemmä sen, korjaan sen heti! Hyvä kun sanoit :)

      Poista
  2. Moikka!
    Meillä syötiin näitä tänä aamuna ja siis ihan mahtavia, juuri sellaisia kuin jenkeissäkin :) Kiitos todella paljon reseptistä. Näistä tulee toivottavasti meidän loppiaisen perinne! Päälle tänään laitettiin pakkasesta vadelmia, vadelmasiirappia ja nutellaa *nam*

    Taisi olla ensimmäinen kerta kun kommentoin, olen todella laiska siinä hommassa :D Ihanaa Uutta Vuotta koko teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, mahtavaa! Kiva kuulla että maistui! Ja hei tosi kiva että kommentoit :) Tota Nutellaa pitää itsekin testata... mmm..

      Poista

Hae