Yksi ja sama turvaistuin vastasyntyneestä neljävuotiaaksi

Tuote saatu Verkkokauppa.com ilta. Oletteko kuulleet lastenistuimesta, joka menisi vastasyntyneestä aina neljävuotiaaseen saakka? No mi...

Tuote saatu Verkkokauppa.comilta.

Oletteko kuulleet lastenistuimesta, joka menisi vastasyntyneestä aina neljävuotiaaseen saakka? No minä en ollut – vasta kuin nyt!

Meille tuli testiin turvaistuin, joka me oltaisiin voitu hankkia jo yli vuosi sitten vastasyntyneelle ja jatkaa käyttöä aina 23 kiloon ja 105 senttiin asti. Ei oltaisi tarvittu kaukaloa ja sitten heti noin yksivuotiaana seuraavaa kapistusta. Onko tämä joku salaliitto, josta ei kerrota? Nollasta neljään vuotta, yksi ja sama istuin, yskömätöntä!

Meidän esikoisen kohdalla turvaistuin olisi mennyt nyt pieneksi, hänen ollessa kolme ja puoli ja hätyytellessään nyt noita raja-arvoja, mutta veikkaan, että kautta linjan pienempi siskonsa pystyy istumaan tuossa ainakin siihen neljävuotiaaksi.

Mielestäni turvaistuinten ostaminen on maailman kamalin tehtävä. Mistä hitosta sen nyt sitten osaa valita? On testivoittajia, suosituksia ja mielipiteitä. Syvimmän turvaistuintrauman sain, kun ostin aikoinaan esikoiselle testivoittajan, joka ei sitten ollutkaan suositusten mukaan hyvä. Mikä se semmonenkin testivoittaja sitten on, puhisin. Soittelin Autoliittoon ja panikoin. Täyttä hepreaa koko laji.

Samaan aikaan turvaistuinbisnes on maailman paras markkinarako valmistajille, koska kukapa vanhempi ei haluaisi sitä maailman parasta ja turvallisinta istuinta lapselleen.


Sillä lailla olenkin nyt kovin helpottunut että tämä meille tuupattiin, koska joku muu oli ajatellut asian puolestani. Että tämä on hyvä, kokeile vaikka. Tokkiinsa minä googlemuijana tuotteen googletin ja siitä arvostelut, testit ja kaikki tongin. Kun tonkimiseni tuottivat vain vakuuttavia tuloksia, otin tuotteen testiin.

Saamamme istuin on Concord Reverso Plus. Se on vuonna 2013 käyttöön otetun eurooppalaisen i-Size-standardin mukainen. (Lue lisää i-Size-standarista täältä).

Meillä käytettiin kuopuksen kanssa esikoisen kaukaloa aina tähän asti, joten en ole aivan selvillä onko muillakin valmistajilla vastaavia istuimia, mutta minusta on upeaa, että yksi ja sama istuin toimii vauvasta aina neljävuotiaaksi asti.

Toki suurena erona kaukaloon tässä istuimessa on se, että tätä ei saa irti ja liitettyä vaikka adaptereilla rattaisiin, mikä on perinteisen kaukalon hyvä puoli. Esikoisen onnistuimme usein siirtämään nukkuvana autosta suoraan kaukalossa kärryn kyytiin, mutta kuopus ei ole koskaan ollut niin hyväuninen.

Istuimen saa pikkuvauvalle kehdon lailla makuuasentoon ja taas isommalle kyytiläiselle täyteen pystyasentoon. Kaltevuuskulman säätäminen on mutkatonta ja onnistuu jopa ajon aikana. Mielellään silti jonkun muun toimesta, kuin sen itse ajajan... toim. huom. vaan tässänäin.


Tällä istuimella matkustellaan aina selkä menosuuntaan ja se kiinnitetään auton Isofix-kiinnikkeisiin. Itse asiassa, se voidaan kiinnittää vain Isofixeihin, eikä esimerkiksi auton omalla kolmepistevyöllä. Sillä lailla siis tämä istuin ei ole sellaista kahden auton välillä lennosta vaihto -ralliin nopein, mutta ei se vaikeakaan ole. Irrottaa Isofixeistä ja asentaa uudelleen.

Autoliiton sivuilla oli turvallisuustestin ja muun käytettävyyden tuloksia. Autoliiton arviossa turvallisuusasiat olivat saaneet vain plussaa (törmäys edestä ja sivusta, vöiden reititys* ja istuimen tukeva kiinnitettävyys autoon), ja käytön helppoudessakin vain istuimen painavuus on saanut miinusta.

Istuinmukavuusasioissa kiitosta on saanut hyvät pehmusteet, miellyttävä istuma-asento ja istuimen tilavuus. Miinusta taas epätyydyttävä jalkatuki (?), istuimen viemä tilavuus, sekä se, että lapsi näkee testin mukaan huonosti ulos autosta. Viimeinen seikka (sen jalkatukiasian lisäksi, mitä en sisäistänyt) on ainoa, josta en ole täysin samaa mieltä. Minusta lapsi näkee hyvin autosta ulos, mutta ehkä se on autosta kiinni?

Pitäisi ehkä myös yrittää tunkea tuo kohta neljävee istuimeen, jotta näkisi, mahtuuko siinä todella matkustamaan jalat koukussa mukavasti tuollainen isompikin heppu. Aika moni ilmeisesti viimeistään kolmen kynnyksellä siirtää lapsen istumaan kasvot menosuuntaan, vaikkei jalat koukussa matkustaminen ollenkaan huonoksi olekaan – lähinnä vain mukavuusasia.


Merkkasin tuonne aikaisemmin tähdellä tuon vöiden reitityshomman*, koska se on juttu, josta haluan antaa erityismaininnan! Olen tottunut kaikissa vyöllisisssä istuimissa, että vyöt pitää aina lapsen kasvaessa reitittää hankalasti uudelleen milloin mistäkin reiästä ja sitä hommaa ei tässä kuulkaa enää tarvitse tehdä: Lapsen pituuden mukaan säädetään sellaista vipua, joka mittaa vyöt automaattisesti sopiviksi. Ah, niin helppoa.

Toinen vöihin liittyvä hyvyys on se, että se löysytys- ja kiristyssysteemi, joka meidän kaukalossa ainakin on ollut ne kaksi vyötä, jotka tulevat olkapäiden yli, onkin tässä se, joka tulee haarojen välistä. Siis, että se on se löystyvä osa, mikä taas on käytössä jotenkin huomattavasti helpompaa, kuin kaksi erillistä löystyvää vyötä. Saitteko kiinni? Noh, on hyvä.

Meidän tarpeisiimme ihan 5/5 istuin, sanoisin.

Autoliiton tekemiä arvioita ja törmäystestejä Concord Reverso Plus -turvaistuimesta näkee täältä!


You Might Also Like

1 comments

  1. Heippa! Törmäsin blogiisi etsiessäni kokemuksia tästä istuimesta, oletko nyt melkein vuosi myöhemmin löytänyt plussia tai miinuksia lisää istuimesta. Miten vuoden vanhempi lapsi viihtyy istuimessa?

    VastaaPoista

Hae