Kuinka muuttaa ruokavaliota vegaaniseen suuntaan? – Kysy vinkkejä!

20.12.2016

Tammikuussa alkaa Vegaanihaaste . Tarkoituksena on kokeilla tammikuun ajan elää ilman eläinkunnan tuotteita. Olen tässä haastellut jo...


Tammikuussa alkaa Vegaanihaaste. Tarkoituksena on kokeilla tammikuun ajan elää ilman eläinkunnan tuotteita.

Olen tässä haastellut jo hyvän tovin itseäni vegaaniuteen, joustavasti. En ole ottanut asiasta stressiä, mutta pyrkinyt valitsemaan mahdollisuuksien mukaan aina vegaanisen tai ainakin vegen vaihtoehdon.

Kotona tämä on jo aika helppoa: Ruokakermat ovat vaihtuneet kasvikermoihin, levite vegaaniseen ja maito kauramaitoon. Arkiruoat meillä ovat olleet jo kauan vegejä, mutta nyt kerma-ahaan myötä aika paljon myös vegaanisia.

Vieraalla maaperällä olen joustanut ja syönyt, mitä tarjolla on ollut. Eli melko joustavan mutkatonta, sanoisin.

Koska tämä on ollut helpompaa, kuin olisi voinut joskus ehkä kuvitella, ajattelin, että voisin tehdä sellaisen kootut kysymykset ja vastaukset niihin -postauksen!

Eli: Mikä kasvis- ja vegaaniruoassa tuntuu vaikealta? Mille tuotteelle kaipailisit korviketta, tai mille reseptillesi vege- tai vegaaniversiota?  


Omasta kokemuksestani voin sanoa, että pientä ajattelutyötä asia joskus vaatii, varsinkin alussa, mutta ei todellakaan ole mahdoton homma. Nykyään onneksi kaupatkin tursuilevat kaikkia mainioita tuotteita nyhtiksistä kaurakermoihin, joten vaikka olisi aina tottunut nappaamaan sen jauhelihapaketin poikineen, homma ei juuri monimutkaisemmaksi mene.

Ja sitten minust tärkein: Ruoka voi olla ihan yhtä herkkua, vaikka se olisikin vegeä tai vegaanista. Trust me, kuten meillä ameriikassa sanotaan.

Ns. tosivegaanit ei ehkä tarvitse mitään "korviketuotteita" tavallisten kotiruokien tilalle, tiätkö niinku "kuinka tehdä jauheliharuokaa ilman jauhelihaa", mutta kokeilijat, sekaanista vegaaniksi -siirtymävaiheessa olevat ja tyypit jotka haluaisivat vähän vähentää lihansyöntiään, ehkä tarvitsevat. Kaikille asioille ei tietystikään löydy suoria korvikkeita, eikä tarvikaan, mutta aika monesta ruoasta voi tehdä silti versiointeja.

Mä olen mielestäni aika hyvin onnistunut vaihtamaan koko perheemme ruokavaliota niin, että kaikki ovat olleet onnellisia. Siksi ajattelin, että voisin laittaa vinkkini jakoon teille.

Kerään kaikista kysymyksistä vastaukset omaan yhteen postaukseen! Kysy täällä, Facebookissa tai vaikka Instassa!

Itsekin teen tätä matkaa tässä – opetellaan yhdessä!

Let's do this.

Ps. Kandee tutustua myös huippujen Minnin ja Pajun Ps. Olen vegaani -vlogiin!


You Might Also Like

9 comments

 1. Tämä onkin hyvä! Mitkä on teidän pika-arkiruokia ja mitä niihin tulee? -Mira

  VastaaPoista
 2. Mua kiinnostaa raha. Itsestä tuntuu, että meidän vegaaniset ruoat on helposti kalliimpia kuin ei-vegaaniset. Juustot, levitteet, kermat samoin kuin ns. lihankorvikkeet on kalliimpia. Eli mitä pienentää vegebudjettia?

  VastaaPoista
 3. Miten saa to-del-la epäluuloisen miehen innostumaan uusista ruoista?
  Meillä syödään pelkästään ns. perusruokia, esim. kana-, nakki- ja jauhelihakastikkeet, lihapullat, lasagne... Vähänkään jos on uutta ja "outoa", saan syödä yksinäni.

  VastaaPoista
 4. Moi.

  Kiinnostaisi tietää, että onko sulla vinkkejä ei -soijapohjaisiin kasvisruokiin? Meillä on perheessä soija-allergiaa, niin vegeilyt on toistuvasti kaatuneet siihen, että todella monissa vegeruoissa on soijaa. Nyt bongasimme kaupasta quornin ja se ainakin toimii hyvin! Onko näitä muita vastaavia?

  Sun snapissa esittelit kerran hoviruoan valmiin kasvispiirakan (jonne turautit tuoreita kasviksia ja soosia sisään), testasimme sitä ja se toimi todella hyvin. :)

  Niin, että jos tulee mieleen jotain muita uusia vegeruokia joissa ei ole soijaa, niin kertoile. :) Ja siis en tarkoita fetasalaattia ja porkkanapihvejä, ne kyllä onnistuu. Tarkoitan näitä uusia kasvisruokatarjonnan kasvun ansiosta kauppoihin ilmestyneitä juttuja. Plantin kaurakerma on jo käytössä. Kiitos sinun. :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ihanaa, että oot löytänyt mun suosituksesta tuotteita! <3 Jee! Nyt olisi tuolla postattuna ruokia, joista viisi on soijattomia! Tsekkaa: 7 vegaanista arkiruokaa

   Poista
 5. Meillä on kaurajuoma ja -kermat tulleet mukaan ruokavalioon osaksi lapsen myötä. Mutta varsinaiset kasvisruoat on aika vähällä. Mä tykkäisin kokeilla erilaisia ruokia ja oonkin sun ohjeilla tehnyt linssipöperöitä, mutta mies on kovin ennakkoluuloinen. Ja lähinnä siis siksi, että kokee, ettei kasvisruoat pidä nälkää. Ja totta se varmasti onkin, jos proteiinia ei ole tarpeeksi. Eli vinkkejä toivoisin johonkin kunnon näyttöön :D Ehkä esim tortilla täytteistä tai lasagnetyyppisistä olisi helppo aloittaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Reetta! Nyt olis seitsemän vegaanista arkiruokaa tuolla postattuna! Ei ole ainakaan meillä huomattu, eteikö pitäisi nälkää! :) Tsek: 7 vegaanista arkiruokaa

   Poista
 6. Leivät tuottaa ongelmia! Vegaaniset juustot on minusta ihan hirveitä, joten kaipailen edullisia ja helppoja leivänpäällisiä. Olen vaan niin tottunut siihen helppoakin helpompaan juustokurkku-komboon, etten oikein keksi sille korviketta. Ja proteiinipitoiset välipalat (nopeusasteeltaan mallia rahka), mitä ne voisi olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile avokadoa ja marinoitua Jalo-tofua. Hummus on helppoa surauttaa, samoin kuin muut papu/pähkinälevitteet. Niitä voi maustaa ja varioida mielensä mukaan.

   Poista

Hae