Mitä tapahtuu elämälle lasten saamisen jälkeen?

2.5.2018

Loppuuko elämä lapsiin? Pitääkö elämän olla valmista, jotta lapsia voi edes harkita? Miksei ihmiset halua enää lapsia siinä määrin kuin enne...

Loppuuko elämä lapsiin? Pitääkö elämän olla valmista, jotta lapsia voi edes harkita? Miksei ihmiset halua enää lapsia siinä määrin kuin ennen?

Olen ennenkin kertonut, kuinka omalla kohdallani monet minulle nyt parhaat asiat ovat tapahtuneet vasta äidiksi tultuani. Ei siis niin, että juuri äitiys varsinaisesti olisi tehnyt mitenkään auvoiseksi, mutta ei se mitään ole myöskään elämästäni vienyt pois – päinvastoin!

Perhebarometrin kyselyn mukaan usea lapseton miettii vanhempien olevan jossain ihme sfääreissä kulkevia kiukkuisia Prisma-zombieita, eikä näin ollen vanhemmuus ihan sikana kiinnostele. Oma elämä loppuu ja kohta kaikki on vaan ankeaa ja väsynyttä taivallusta oksennustautien ja enterorokkojen välimaastossa.

Se on tietysti vain yksi syy muiden useiden joukossa ja rinnalle on noussut myös taloudellinen epävarmuus, pätkätyöt, erityisesti naisten huono työmarkkina-asema ja epätasa-arvoinen vanhemmuus. Näiden lisäksi Hesarin kyselyssä ilmastonmuutos mainittiin yhdeksi mahdolliseksi vapaaehtoisen lapsettomuuden syyksi.

Viikon podcast-jaksossa keskustelemme tuttujen vakiovieraideni, Lariolan Jukan ja Asikaisen Maijun, kanssa kaikista vanhemmuuden muutoksista elämäämme, sekä pohdimme kaikkia edellä mainittuja syitä lasten hankinnan esteenä.

Yritämme myös vakuutella olevamme ihan selväpäisiä, vaikka homma sekoiluksi usein meneekin. Myös tehokkuutemme on noussut ihan uusiin ulottuvuuksiin, aivan kuten taitomme olla murehtimatta pienistä nykyään.

Ongelmanratkaisutaidot ovat kehittyneet, mistä erinomaisen esimerkin antaakin Maiju, joka ratkaisi esimerkiksi ongelmansa likaisista hiuksista laittamalla aurinkopuuteria hiuksiin, ikään kuin kuivasamppooksi. Noh, eihän se tietenkään toiminut ja hiuksista tuli ihmeelliset lähmäkasat, mutta entäs sitten! Erinomainen esimerkki surullisuudestamme meidän vanhempien kyvystä olla murehtimatta pienistä!

Kuuntele se ja kaikki muut tarinamme vanhemmuudestamme ja sen tuomista muutoksista, sekä ihan vakavaakin (-hkoa) pohdintaa vanhemmaksi ryhtymisestä:


https://www.supla.fi/supla/3229424


Ja sanottakoon vielä, että kenenkään ei tarvitse haluta tehdä lapsia. On täysin OK olla haluamatta. Tiedostamme myös, että on paljon niitä, jotka toden totta haluaisivat, mutta erinäisistä syistä eivät saa.


Jos muuten aihe kiinnostaa lisää, kävin puhumassa myös Pikkuparlamentissa VauvaSuomi Ry:n tapahtumassa. Kohdasta 09:00ish alkaa minun puheenvuoroni tasa-arvoisesta vanhemmuudesta. Tilaisuudessa oli paljon mielenkiintoisia puheenvuoroja, sekä tutkittua tietoa vanhemmuudesta ja vauvan kohtaamisesta.

Muita podcast-aiheisia:
"Jos kaikki menee perseelleen lasten kanssa, esitä ettet tunne niitä" – ja muut vinkit vanhemmuuteen
Ylistys päiväkodille ja varhaiskasvatukselle
Se podcast-juttu ei siis ollut läppä
Totuus pitkästä parisuhteesta

You Might Also Like

0 comments

Hae