Romantillinen möllöttelyloma Tallinnassa & Tallinnan matkavinkit

Kaupallinen yhteistyö: Viking Line ja Suomen Blogimedia . Mieheni vei minut synttäriyllätyksenä marraskuussa Berliiniin . Aivan Berl...

Kaupallinen yhteistyö: Viking Line ja Suomen Blogimedia.

Mieheni vei minut synttäriyllätyksenä marraskuussa Berliiniin. Aivan Berliinin veroista ja pituista matkaa me emme voineet tähän hätään tehdä, mutta jotain teki minunkin mieli keksiä yllätykseksi miehelle. Ja siis tietysti itselleni.

Jokin sellainen helppo ja vaivaton reissu, mutta kuitenkin pois Suomesta kiinnosteli.

Olen ollut Tallinnassa viimeksi yli 15 vuotta sitten. Jos minun olisi ennen viimeviikonloppuista Tallinan reissua pitänyt kuvailla kaupunkia, olisin osannut sanoa vanhan kaupungin suuren aukion ja sen jotkut keski-aikaishenkiset ravintolat.

En ole koskaan tutustunut Tallinnaan kunnolla ja onhan se vähän muuttunutkin sitten viimenäkemän.

Huom! Lopussa muuten Google Mapsiin tehty listaus käymistämme khuuleista paikoista, josta voit tsekata vinkit helposti reissun päällä!

No, se vanhan kaupungin aukio siellä edelleen oli ja niin oli ravintolatkin. Voi olla, että olen käynyt joskus eri vuodenaikaan, mutta terassit olivat lisääntyneet sitten viimekerran.

Positiivista oli, että muutaman turistiravintolan lisäksi 15 vuodessa oli lisääntyvyt valtavasti myös kaikenlaiset muut ravintolat. Kun malttaa vielä lähteä vanhan kaupungin muurien ulkopuolelle, löytää lisää mielenkiintoisia kuppiloita ja putiikkeja.

Kyselin Mamma rimpuileen Facebook-sivuilla vinkkejä Tallinnaan ja selvästi Tallinna on rakastettu matkakohde, sillä vinkkejä tuli huimasti! Kiitos niistä!

Me tsekattiin aina sieltä ruokapaikkavinkkejä, kun nälkä yllätti. Kesken reissun alkoi vallan harmittaa, että aikaa (ja ruokahalua) on rajallisesti, koska olisin halunnut ehtiä käymään jokseenkin kaikissa paikoissa.Berliinissä esimerkiksi aloin yhtenä päivänä mököttää käytettyämme yhden ruokailukerran epäonnistuneeseen ravintolavalintaan, koska menetimme yhden nälän ihan suotta. Ymmärtänette, että ruokailu on minulle jokseenkin pyhä asia. Varsinkin matkoilla, kun haluaa kokea jotain uutta ja ihanaa joka kerta.

Tallinnassa mitään näin dramaattista ei päässyt käymään, mutta aika tosiaan loppui kesken. Vaikka kaupunki ei verrattain niin suuri ole, siellä on kahvila- ja ravintolatarjontaa monelle kerralle.


Yövyimme aivan vanhan kaupungin kyljessä, Nordic Hotel Forumissa. Yläkerran uima-allasosasto ja hotellin yhteydessä olevissa hoitoloissa saattoi rentoutua päivän päätteeksi tai aloittaa päivän polskimalla, kuten me teimme sunnuntaiaamuna. Sainkin muutamalta seuraajalta viestin Tallinnassa ollessamme, että tämä on ollut monen lempihotelli kaupungissa.

Varsinkin Helsingissä seudulla asuvalla matka Tallinnaan käy äärimmäisen vaivattomasti laivalla. Ulkopaikkakuntalaiselle se on ensin yhden juna-, bussi- tai automatkan päässä, mutta ei sekään paha rasti ole. Me ollaan niin tottuneita tekemään aina lennolle lähtiessäkin ensin matka päästäksemme matkalle, että tuttua kauraa tämä.


Vaikka matka-aika laivalla on lyhyt, eikä hytti ole mitenkään välttämätön, se kuitenkin osoittautui aika ihanaksi vaihtoehdoksi matkalle.

Mennessä kävimme syömäsä laivan brunssia, mikä antoi juhlavan startin viikonlopun matkalle. Brunssin jälkeen ehdittiin tehdä hytissä vielä hetki töitä ennen viikonlopun alkua – ja siis töiden tekemisellä tarkoitan, että minä vastasin pariin sähköpostiin ja mies otti päiväunet.

Tallinnassa aloitimme heti päivän suuntaamalla Kulttuurikateliin kahvifestareille. Olin pakahatua paikan tehdasmaiseen kauneuteen ja kaikinpuoliseen ihanuuteen. Kahvi ei tehnyt kokemuksesta yhtään huonompaa. Kirmailin kojulta toiselle ja maistelin pikkuisista snapsilasin kokoisista kupeista erilaisia kahvimakuja muka ihan prona.


Heti kahvifestareilta painelimme lounaan kautta hieman toisenlaisen kultuurin pariin. Vanhassa kaupungissa sijaitsevassa entisessä elokuvateatterissa on meneillään multimedianäyttely Monet2Klimt, jossa kolmen taiteilijan klassikkotyöt heräävät henkiin.

Sitä on vähän vaikea kuvailla, mutta se on ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Kuvan ja musiikin keinoin vaivutellaan katsoja lähes transsinomaiseen tilaan. Täydellisen hyvää läsnäoloharjoitusta hektisessä maailmassamme. Esitys kestää kolme varttia, eli just sen, minkä me nykyihmiset pystymme juuri ja juuri olemaan ilman älylaitteitamme.

Käskettiin muuten lähettää terveiset Suomeen, että he etsivät Helsingistä kumppania heidän Helsingin näyttelyn pystyttämiseen! Että jos kuulolla on jotain sellaisia tahoja, niin!


Illalla heilahdimme vielä paljon kehuttuun Telliskiveen. Ja Telliskivi toden totta oli Tallinan parasta antia – aivan kuten saamissani vinkeissäkin hehkutettiin. Lauantaiaamuna palasimme Telliskiveen tutkimaan vielä putiikit ja Silmast silma -näyttelyn valokuvakeskuksessa.

Minun on myönnetävä, että vaikka vanha kaupunki on kaunis kaikkine upeine taloineen, niin hieman se turismius alkaa väsyttää viimeistään kolmantena päivänä. Tai lähinnä se, että jokainen vanhan kaupungin putiikki on "Suveniir" (yhtä varsin viehättävää designpuotia lukuunottamatta), eli matkamuistokrääsää kauppaava liike. Olisi oikeasti virkistävä veto vähentää muutoin niin ihanasta Tallinnasta 80 prosenttia matkamuistomyymälöistä.

Vaikka Telliskivi ihan yhtälaisesti elää varmasti tursimilla, se ei ole aivan... tarkoitan läheskään, noin päälleliimattua. Telliskivi on rosoinen ja hyvin keskeneräinen, mutta se on täynnä hyviä ravintoloita ja erilaisia luovan alan putiikkeja tai tiloja. Ja minua varsinkin se keskeneräisyys viehättää juuri eniten.


Siitä huolimatta vanha kaupunki on hengailun arvoinen paikka!

Vanhassa kaupungissa muuten kannattaa uskaltautua kurkkaamaan sisäpihoille. Vietimme sunnuntaipäivän kävellen pitkin kaupunkia ja ihastelemassa sisäpihoja. Sieltä löytyy mahtavia yllätyksiä siistittyjen julkisivujen takaa.

Yksi matkutusonnellisuuteni mittareista – siis ruoan lisäksi – on kahvilat. Tallinnan vanhasta kaupungista löytyy huimat määrät erilaisia kahviloita ja erityisesti ihanan mystisiä sellaisia. Kaikki euroopan kaupungit ovat täynnä siistejä, trendikkäitä ja kliinisiä kahviloita, mutta Tallinnassa pääsee myös rönsyilevän samettipenkkisiin ja kukkakuosisiin salaperäisiin kuppiloihin holvikaareineen.

Mikä ilahduttaa minua niin ikään suuresti, Tallinnassa pääsee myös larppaamaan erilaisiin teemaravintoloihin. Yksi minulle vinkattu ja paljon kehuttu paikka on esimerkiksi Scotland Yard, johon suureksi harmiksemme emme huolellisista suunnitelmistamme huolimatta ehtineet, koska uni vei voiton iltaelämältä tällä kertaa! Jep, olemme melko vanhuksia.


Matkalla Telliskiveen kannattaa poiketa viehättävällä Balti Jaama Turgilla, eli asematorilla. Vanhasta kaupungista pääsee Telliskiveen kätevästi kävellen. Heti rautateiden tunnelin alituksen jälkeen noustaan asematorille, jonka läpi pääsee Telliskiven alueelle.

Kävelemisestä tulikin mieleeni, että jos ei aina huvita kävellä, Taxify-sovelluksella jokseenkin kaikki matkat maksavat alle kolme (3!!) euroa. Käytimme muutaman kerran ja voin suositella! (Siellä on muuten yksi Teslakin ajossa, jos haluaa päästä sellaisen kyytiin. Se toki maksoi vähän enemmän kuin kolme euroa.)

Vaikka tällä kertaa olimmekin kaksin reissussa, mietin paikoin, kuinka kivaa reissussa olisi ollut myös lasten kanssa. Lapsillehan koko matkan paras osa olisi tietysti laivamatka, mutta kyllä ne varmasti Tallinnassakin viihtyisivät. Vanhempienkaan ei tarvisi ihan koko ajan olla sydän sykkyrällä kahden kirmailevan lapsen kanssa, kun tilaa on kirmata mukulakivisillä aukoilla.


Kyllä minä jo siellä vähän suunnittelin, että kesällä tullaan uudestaan ja sitten istutaan tässä Telliskiven terassilla gintoc... tarkoitan kahvilla ja lapset saavat rauhassa heilua tuossa aukiolla. Kaikenlaista tekemistä koko perheelle Tallinnasta kyllä löytää ja varsinkin kesällä mahdollisuudet lisääntyvät.

Onnellisuuden vuosi -bloggaaja vinkkasi hänen tekemästään Google Maps -listauksesta, josta voi helposti katsoa reissussa heidän ravintolavinkkinsä. Otin Mapsin myös käyttööni ja merkkasin sinne kaikki käymämme paikat, aina käymistämme taidenäyttelyistä ravintoloihin!Kotimatkalla käytiin vielä piiiitkän kävelyreissumme päätteeksi syömässä Viikkarin Wine&Dinessa hampurilaiset ja otimme vielä yhdet päikkärit ennen arjen alkamista. Ai niin, ja ostettiin tuliaiset lapsille. Tax-freesta tietysti.

Kiitos Tallinna, kiitos Viking Line. Oli ihana matka.

Instagram-tilini etusivulla myös videokooste koko reissusta! Käy tsekkaamassa! (Toimii vain IG-sovelluksella)


Lue myös:
Yllätysseikkailu Berliiniin
Lapset istuivat koko ruokailun paikallaan ja muita ennennäkemättömiä tapahtumia risteilyllä
6 protippia Kööpenhaminaan

You Might Also Like

4 comments

 1. Taxify on hyvä palvelu Tallinnassa. Meidän perhe on myös useamman kerran käyttänyt Tesla-kyytejä, edullisia nekin ja etenkin perheemme kuopuksen unelmien täyttymys :)
  -Susa

  VastaaPoista
 2. Googlailin randomisti Tallinna-aiheista juttuja ja törmäsin tähän. Voi että miten hienoja kuvia! Meillä on pieni vapaa-ajankoti Tallinnan vanhassa kaupungissa eli käyn siellä niin usein kuin suinkin pääsen. Miten sä oletkin lähes ensikertalaisena löytänyt noin makeita paikkoja! Hyvä sinä - hyvä juttu. Kiva blogi muutenkin.

  VastaaPoista
 3. Tallinnan viehätys on suurelta osin sen rosoisuudessa. Historiafriikkinä pidän kovasti Tallinnasta.

  VastaaPoista

Hae