Erittäin hyvä gluteeniton suolainen piiras

10.10.2014

Erittäin hyvä, ellei täydellinen piirakka, hei! Ja maistuu myös niille, joiden ei ole pakko gluteenitonta ruokaa syödä. Kaikki, joille olen ...

Erittäin hyvä, ellei täydellinen piirakka, hei! Ja maistuu myös niille, joiden ei ole pakko gluteenitonta ruokaa syödä. Kaikki, joille olen tätä tarjoillut, eivät edes ole osanneet aavistaa tämän olevan erikoisruokavalioruokaa. Pohjan reseptin löysin täältä, jota sitten muokkailin omaan makuuni sopivaksi.

Pohja on maailman helpoin – tavallista suolaisen piirakan pohjaa helpompi! Pohjasta tulee juuri sopivan rapsakka, mutta ei useiden gluteenittomien leivosten tapaan murene hallitsemattomasti, vaan pysyy kasassa hyvin. Mikäli gluteeni ei ole este, gluteenittomat jauhot voi varmasti korvata tavallisilla jauhoilla, mutta gluteenittomien jauhojen erittäin hieno rakenne on kai tämän pohjan toimivuuden juttu.


Pohja: 
110 g voita
2 dl hienoa gluteenitonta jauhoa
2 rkl vettä
1/2 dl maukasta juustoraastetta
Muutama rouhaisu suolaa

Nypi voi jauhoihin. 
Lisää vesi, suola ja juustoraaste.
Sekoita tasaiseksi ja painele rasvatun ja jauhotetun, pyöreän, halkaisijaltaan n. 25 cm vuoan pohjalle ja reunoille. 

Täyte:
1 prk kermaviiliä
3 kananmunaa
100 g fetaa
1 prk tonnikalaa (huom. MSC-merkintä!)
2 tomaattia
1/2-1 dl maukasta juustoraastetta
Suolaa ja pippuria

Sekoita kermaviili ja kanamunat yhteen ja lisää hieman suolaa ja pippuria. 
Poista tomaateista siemenosa, jotta tomaatit ei vetistä piirakkaa. Pilko tomaatit.
Laita pohjan päälle tonnikalat, tomaatit ja feta. Lisää kermaviili-munaseos. Ripottele päälle juustoraaste. 

Paista alatasolla 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Tarjoile raikkaan salaatin kanssa. Piirakan päälle kannattaa ripotella vaikka basilikaa tai muita yrttejä ulkonäön kaunistamiseksi. Meitsin yrtit oli tällä kertaa nuupahtaneet.

Tähän aikaan vuodesta täytteiksi kävisi ihanasti myös sienet! Tonnikala-tomaatin sijaan myös sieni-paprikapiiras maistuisi! Näm!


You Might Also Like

29 comments

  1. Oo, kuulostaa ja näyttää hyvältä! Täytyypä pitää mielessä kun meillä on 3v juhlat parin viikon päästä. Viime juhlissa oli gluteenittomana tarjottavana macaronit (vai macaronsit?) ja kikherne-suklaakakku. Tää suolainen olis varmasti aika jees kanssa!

    VastaaPoista
  2. Kuinka hyvin säilyy seuraavaan päivään? Ajattelin, että kokeilisin tätä, mutta tekisin edellisenä päivänä (jotta juhlapäivä säästyisi kaikelle muulle sähläämiselle).. ;)

    Yst terv
    Nora

    VastaaPoista
  3. Tarkennus edelliseen: Kun gluteenittomilla pohjilla on tapana kovettua jo puolessa vuorokaudessa syömäkelvottomiksi korpuiksi.. Siksi ajattelin kysäistä, että olisiko tämä sellainen, että säilyisi seuraavaan päivään syömäkelposena?

    Yst terv
    Nora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiiätkö mä en oo nyt ihan varma. Kun musta tuntuu, että me ollaan aina syöty toi kerralla. Mutta luulen, että se juusto saattais pitää sen parempana sen pohjan? Ainakin jos lämmittäis vielä ennen tarjoilua! :)

      Poista
    2. Okei, kiitos tiedosta ja vastauksesta. Minä kokeilen, katsotaan kuinka käy :)
      Yst terv Nora

      Poista
    3. Jos piipahtelet vielä täällä kommenttiosiossa, niin sit kut oot tehnyt piiraan ja säilyttänyt yön yli, niin tuuthan kertoo, miten kävi? :)

      Poista
    4. Moikka, mä tosiaan tein piirakan edellisenä päivänä ja lisäsin piirakan pohjaan 1dl juustoraastetta (kun ohjeessa oli 0,5dl). Täytteeseen käytin tonnikalaa öljyssä, josta valutin öljyt pois). Täytteeseen vielä lisäsin 100g fetaa. Lämmitin piirakan juuri enne tarjoilua ja toimi. Ei ollut pohja sellainen kamala kuiva, vaan vallan mainio :) hyvä ohje kaiken kaikkiaan :) kiitos :)

      Poista
    5. Niin siis täytteeseen käytin yhteensä 200g fetaa :)

      Poista
  4. Käytitkö öljy- vai vesipohjaista tonnikalaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni vesipohjaista! Yleensä ainakin ostetaan sitä! :)

      Poista
  5. Hei. Maukasta juustoraastetta eli? Maustettua vai tavallista? Mitä sinä käytit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! En muista mitä käytin, mutta siis ihan joku vähän voimakkaamman makuinen, ennemmin kuin sieltä miedosta päästä valikoimaa. Kaikki periaatteessa käy, voi valita oman maun mukaan. Mutta ei siis tarvii olla maustettu! :)

      Poista
  6. Voikohan tähän pohjaan tehdä minkälaisen täytteen vaan? Tyttärellä ois valmiina mielessä mutta hyvä gluteeniton pohja ois vielä hakusessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vastaan nyt AIKA myöhässä, mutta siis voi! Ite oon tehny esim. vuohenjuusto-tomaattitäytteellä! :)

      Poista
  7. Kiitos reseptistä, todella hyvä piirakkapohja!! Sain vakuutettua myös ei-gluteenittoman vieraani, joka harmittelee painonnousua sekä vatsavaivoja ja jolle olen jo useasti suositellut gluteenittoman kokeilua. Itse laitoin piirakkaan melko voimakkaasti currymaustetun jauheliha-kasvistäytteen. Herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, mahtavaa että maistui! Pohja tosissaan on monikäyttöinen ja nam tommonen mausteinen piiras kuulostaa hyvältä!

      Poista
  8. Hyvä ohje. Pohja oli kaikinpuolin onnistunut. Minäkin lisäsin pohjaan enemmän juustoraastetta ja aika ronskisti jauhotin vuoan pohjaa. Täytteet ovat niin mielipidejuttuja eli ei niistä sen enempää. no. minulla aurikokuivattuja tomaatteja, fetaa, yrttejä, kevätsipulia, kermaa, munia...

    VastaaPoista
  9. Oli tosi hyvää, kiitos ohjeesta. Sopi niin hyvin valkkarin kanssa, että jouduin tekemään toiseen piirakan ekan kanssa avatun pullon seuraksi :)

    VastaaPoista
  10. Laitoin piirakan juuri uuniin....keitin munat ja pilkoin kermaviiliin :) luultavasti oli tarkoitus ihan raakana sekoittaa..., saas nähdä mitä tulee :):):)

    VastaaPoista
  11. Tein piirakoita 3 ja kaikissa taikina oli melko murenevaa. En tosin tiedä, onko se yleinen ominaisuus gluteenittomissa, mutta sai esimerkiksi aika jauhosilla käsillä taikinan levittää, että sai tasaisesti vuokaan ilman, että jäi käsiin kiinni. Kun ohjeessa pyydetään "nyppimään" jauhot voin kanssa, niin kyllä ne melko sileäksi menee jokatapauksessa hienon gluteenittoman jauhoseoksen kanssa, vaikka laittoi jääkaappikylmää voita. Suolaa ehkä jäin kaipaamaan lisää, tosin, en tehnyt tonnikalasta, joten se saattaa antaa oman suolaisuutensa tähän ohjeeseen. Pahoittelen skeptisyyteni, mutta koska otsikko kertoi tämän olevan erittäin hyvä piirakka, oli siten ehkä odotuksen todella korkeella. Muuten ok :)

    VastaaPoista
  12. Oli todella maukasta, kiitos hyvästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  13. Todella hyvä piirakkaa, toimii myös kylmänä.

    VastaaPoista
  14. Pohja oli liian pieni, ei meinannut millään mennä siihen vuokaan tasaisesti. Jäi siis liian ohueksi mun makuun. Muutoin ok, niiku maut yms.

    VastaaPoista
  15. Onko kokemusta minkälainen gluteeniton pohja on pakastuksen jälkeen? Maistuuko sulatettuna yhä hyvälle?

    VastaaPoista
  16. Ei toimi semperin jauhoilla noilla suhteilla, eka meni aivan käsille. Tokaan lisäsin jauhot liki tuplana ja osa oli semperin karkeempaa niin tuli suunnilleen semmonen kun pitäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisättäköön vielä, että tuon ohjeen mukaan riittää ehkä max 24cm vuokaan. Liki tuplamäärällä jauhoja ja hieman lisää vettä tuli aika sopiva 26cm vuokaan.

      Poista
  17. Kiitos hyvästä ohjeesta, käytän aina tätä ohjetta kun leivon gluteenitonta piirakkaa. Luovuus on sallittua joten aina erikokoinen ja makuinen pohjataikina. Kiitokset kehittäjälle

    VastaaPoista
  18. Hei. Olen uusi gluteenittoman ruoan opettelija ja varsinkin jauhot ovat vielä arvoitus. Käytin gluteenittomia kaurajauhoja ruskeaan kastikkeeseen ja toimi todella hyvin. Voinko käyttää niitä tällaiseen piirakkapohjaan? Kiitän jo etukäteen.

    VastaaPoista

Hae