Myös einesruokien kuoret kannattaa syödä

25.2.2016

"Kadut kaupungin ovat pitkiä ja suoria, niin moni tarjoaa vain pelkkiä kuoria, niin moni tulee vastaan, kuka on se oikea" , lauloi...

"Kadut kaupungin ovat pitkiä ja suoria, niin moni tarjoaa vain pelkkiä kuoria, niin moni tulee vastaan, kuka on se oikea", lauloi Ressu Redford 90-luvulla. Mutta vähänpä se tiesi salihousuissaan silloin, että 2016 juuri ne ovat niitä oikeita: Kuoret.

Kaikille tuttu juttu lienee jo se, että suositusten mukaan omenat ja päärynät kannattaisi syödä kuorineen. Kuorissa on eniten hyviä ravintoaineita, kuten flavonoideja ja kuituja, jolloin kuorien pois heittäminen on silkkaa tuhlausta.


Vähän uudempi – ja aika paljon yllättävämpi uutinen on, että myös banaanin kuoret kannattaisi syödä. Esimerkiksi smoothien joukkoon, neuvoo raakaruokavalmentaja.

Myös kiivit ja avokadot ovat syömäkelpoisia kuorineen. On jopa yritetty jalostaa karvattomia kiivejä, sillä kukapa karvaisia palloja suuhunsa haluaisi laittaa.

Mutta ei siinä vielä kaikki!

Juuri tulleen tiedon mukaan myös valtaosa einesruuista käy syötäväksi kuorineen. – Kyllä ne käyvät. Omani mielelläni otan luomuna, mutta tavallisetkin käy, kunhan ne pesee huolellisesti ensin, kertoo Aina Kyykkypäivä, Lahden luomu-crosshiffaajista.

Torjunta-ainejäämiä ei einesruuissa ole, mutta muita syitä pesemiselle on. – Einesruuat ovat kaupoissa usein kaikenmaailman räkänokkien ja puliukkojen lääpittävinä ja siksi suosittelen pesemään einesruokien kuoret ennen käyttöä.


Jatkossa siis einesruuat, aivan kuten banaanitkin, kannattaa syödä kuorineen.

Sanoinko syödä? Siis juoda tietysti! Smoothiena, sillä silloin einesruokakuoret tuovat smoothieen ainutlaatuista rakennetta ja tekee vihersmoothiestasi vieläkin superfoodimman. – Einekset herättävät paljon keskustelua meillä terveyspiireissä, mutta kuoret käyttämällä ne ovat vähintään yhtä terveellisiä kuin chia-siemenet tai inkamarjat.

Itse asiassa 87 prosenttia einesruokien aminohapoista piilee nimenomaan niiden pakkauksissa. Einesten kuoret tekevät hyvää vatsalle ja ehkäisevät muun muassa suoliston tulehduksia, stressiä ja väsymystä.

– Oikeastaan suosittelen käyttämään vain ne kuoret. Ne ovat kuitenkin einesruokien ravintopitoisin osa. Ainoa, uskallan väittää. Eikä ole höttöhiilareita tai gluteenia! nimettömänä pysyttelevä asijantuntiamme Aina Kyykkypäivä hihittää ja kaataa lisää luomuapinoiden keräämällä kookosrasvalla liukastettua banaaninkuori-einessmoothieta salipulloonsa.

You Might Also Like

0 comments

Hae