Mamman sarkasmitesti

7.3.2016

Luin tänään Nytin verkkosivustolta tutkimuksesta, jossa oltiin käsitelty sarkasmin ymmärtämistä. Sarkasmi voi olla vaikeasti ymmärrettävää ...

Luin tänään Nytin verkkosivustolta tutkimuksesta, jossa oltiin käsitelty sarkasmin ymmärtämistä. Sarkasmi voi olla vaikeasti ymmärrettävää ja tuloksena olikin, että ihmiset ymmärtävät interwebissä sarkasmia heikosti. ”Joukossa on ollut aina henkilöitä, joilla on hankaluuksia sarkasmin ymmärtämisessä”, väitöskirjaansa aiheesta tekevä Henrik Olkoniemi kertoo.

Sarkasmia voi olla vaikea ymmärtää siksi, että sarkasmi on aina liitännäinen muihin asioihin. On ymmärrettävä mihin liittyen ja kenen toimesta sarkastinen kommentti on sanottu. Äänenpaino ja ilmeet auttavat livetilanteessa, mutta kirjoitetussa kielessä sarkasmin viljelijän on luotettava lukijan taitoon ymmärtää teksti oikein.

Psykologiassa on tutkittu sarkasmia melko vähän, mutta Olkoniemen tutkimuksien mukaan kyky ymmärtää sarkasmia liittyisi työmuistin kapasiteettiin. ”Koska sarkasmiin liittyy aina konteksti, yksi mahdollinen selitys on, että nämä henkilöt pystyvät pitämään aiemmin lukemaansa paremmin mielessä”, Olkoniemi sanoo.

"Toinen mahdollinen selitys on työmuistin tuoma joustavuus: sarkasmi on aina pienoinen yllätys, joten työmuistirikkaat koehenkilöt pystyivät vaihtamaan lauseen kirjaimellisesta tulkinnasta nopeammin sarkastiseen".

”Sarkasmi on tehtävä, joka pitää ratkaista", sanoo Olkoniemi.

Ja siksi, SIKSI, luvassa on:

MAAAAAAAAAAMMAN SARKASMITESTI!


Oletteko valmiina? Hyvä, nyt aloitetaan:

Taso yksi:

Kari on dokannut viikon ja päästänyt tarpeet housuunsa. Mari näkee Karin ensimmäistä kertaa viikkoon:
Mari: "Vau, olen kyllä oikea onnen tyttö, kun sain kaltaisesi kunnon miehen rinnalleni!"

Oliko tämä sarkasmia?
Kyllä ( )
Ei ( )

Edelleen sama tilanne, edelleen tarpeet housuissa:
Mari: "Vau, oletpas sinä fressin näköinen ja tuoksuinen!"

Oliko tämä sarkasmia?
Kyllä ( )
Ei ( )

Taso kaksi:

Kaisa ei ole viikkoon tehnyt työpaikallaan töitä. On pyörinyt vain Facebookissa ja syönyt työkavereidensa eväät. Lisäksi hän on levitellyt perättömiä huhuja pomosta, sekä pilannut pikkujoulut.

Pomo: "Sinä kun Kaisa olet tuollainen ahkera ja reilu työntekijä, oikea yhteishengen nostattaja, niin haluaisitko vähän vaikka lisää palkkaa ja miksei vaikka ihan ylennyksen?"

Oliko tämä sarkasmia?
Kyllä ( )
Ei ( )

Taso kolme:

Jorma tulee töistä kotiin ja löytää koirankakkaa lattialta:

Jorma: "Mitä helvetin perkelettä?! Miksi sä kapinen piski olet paskonut minun lattialleni?"
Koira: "Anteeksi, yritin paskoa pöydälle, mutta en ylettynyt."

Oliko koira sarkastinen?
Kyllä ( )
Ei ( )
Nyt en oikein ymmärtänyt tämän pointtia – eiväthän koirat osaa puhua? ( )

Testi on nyt päättynyt. Oikeat vastaukset löydät kääntöpuolelta.

---

Läpäisitkö testin? Onnea! Sinulla mitä ilmeisemmin on hyvä työmuisti, sekä hauskempi elämä kuin keskivertokansalaisella, joten luultavasti elät myös vähän pidempään!

Menikö testi reisille? Tyssäsikö tuohon koirajuttuun? Pahoitteluni, testissä oli ihan varmana jokin virhe ja se on täysin väärässä. Olet varmasti silti kelpo tyyppi ja tosi älykäs ja hauska. Itse asiassa, saatat olla vähän kaikkia muita älykkäämpi, koska tiedät, etteivät koirat osaa puhua.


You Might Also Like

0 comments

Hae