Arkiruokaa: Lämmin kvinoasalaatti linsseillä, falafelpyöryköillä ja parsalla

12.6.2016

Mä ihastuin kvinoaruokiin Turun ehkä parhaassa kasvislounastamossa Rootsissa . Sen jälkeen olen kotonakin innostunut kvinoahommista. Tä...


Mä ihastuin kvinoaruokiin Turun ehkä parhaassa kasvislounastamossa Rootsissa. Sen jälkeen olen kotonakin innostunut kvinoahommista.

Tämä on muuten yksivuotiaamme lemppariruokaa! Kolmevuotiaskin toki syö, mutta ei ehkä niin suurella intohimolla kuin nuorempi ja äitinsä.

Kahdelle aikuiselle (tai yhdelle aikuiselle ja parille lapselle):

2 dl kvinoaa
1 salottisipuli
1 pkt käyttövalmiita punaisia linssejä
4 rkl salaattijuustoa/fetaa/vuohenjuustokuutioita
10 valmista tai itse tehtyä falafelpalleroa
4 (tai enemmän) parsatankoa
10-15 kirsikkatomaattia

Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Juustokuminaa (2tl)
Kurkumaa (1tl)
Chilijauhetta


1. Huuhtele kvinoat ja laita hiljalleen kiehumaan kevyesti suolattuun veteen (1 osa kvinoaa 2 osaa vettä). Kvinoa on valmista kun vesi on haihtunut.
2. Pilko salottisipuli ja paista öljyssä linssien kanssa. Paista myös pyörykät. Jos käytät pakastepyöryköitä, aloita niiden paistamisella. Lisää sitten vasta sipulit ja linssit. Mausta linssi-sipuliseos suolalla, pippurilla, juustokuminalla, kurkumalla ja pikkuisella hyppysellisellä chilijauhetta.
3. Paista vielä parsat nopeasti öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla.
4. Sekoita kaikki paistetut hommat sekaisin ja lisää juusto ja puolitetut kirsikkatomaatit.

Jos mulla olisi ollut, olisin lisännyt vielä korianteria päälle!

Tähän muuten sopisi myös loistavasti myös joku kermaviilikastike! Esimerkiksi tuo mun falafelpalluroiden reseptissäkin esiintyvä soosi!

Seuraavana päivänä söin tätä Ikeasta ostetun bearnaisekastikkeen kanssa. Sekin oli ihan hauska!


Tiesitkö tämän kvinoasta?

Kvinoa on alun perin eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Kvinoa on luontaisesti gluteeniton ja se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa. Kvinoassa on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa ja se sisältää paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia.

You Might Also Like

4 comments

  1. Ehkä aika erikoinen mulle. Mutta onneksi makuja saa olla monenlaisia.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
  2. http://www.hs.fi/m/ulkomaat/a1375932365583 . Meillä guinoa oli hetken aikaa suuressa kulutuksessa osaksi juuri sen trendikkyyden vuoksi. Ollaan päätetty kuitenkin käyttää enään erittäin harvoin. Valitettavasti juurikin tämä trendikkyys on aiheuttanut sen että esim Boliviassa paikallisilla ei kaikilla ole enään varaa heillä kasvatettuun guinoaan. Hinta on karannut ja kannattavampaa on sen myyminen ulkomaille. Viljelijöille hyvä, paikallisille köyhille ei niin hyvä. Alussa vain yksi artikkeli jonka otin tähän, jos asia kiinnostaa löytyy kyllä muitakin. Tietystihän kohta ei voisi varmaan syödä mitään jos aina pitäisi miettiä eettisyyttä sun muuta, mutta esim guinoaa kasvatetaan myös Suomessa nykyään, toivotaan että ihmiset ajattelisivat vähän kauas kantoisemmin ennen kaupassa kaukaa tuotuun pussiin/rasiaan tarttumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Joo, tämä on kaikkien hyvä tiedostaa ja tiedostan itsekin. Tsekkaa toi mun laittama kvinoalinkki tuolla raaka-ainelistassa! Se on juuri suomalaista kvinoaa! Luomua ja ihan täältä melkein meiltä päin, Liedosta! :)

      Poista
  3. Loistava valinta! On muuten viihdyttävä blogi😊

    VastaaPoista

Hae