Arkiruokaa: Ruokaisa maalaissalaatti ja itse tehty kastike!

3.7.2016

Jahas, se olisi taas salaattiaika. Ai miten niin? Nooh, sanotaanko nyt näin, että pasta ja muu makkara näkyy naamassa. Mutta jottei nyt ih...

Jahas, se olisi taas salaattiaika. Ai miten niin? Nooh, sanotaanko nyt näin, että pasta ja muu makkara näkyy naamassa.

Mutta jottei nyt ihan mentäisi liian keveälle linjalle, tehtiin kuitenkin maalaissalaattia! Kunnon ruokaisaa, muttei liian raskasta. Sopivasti pureskeltaa, että tietää syövänsä. Täyttyy se maha sillä lailla mentaalisestikin, jos ymmärrätte mitä tarkoitan.


Maalaissalaatti ja home made kastike, kuten meillä Britannian jylhillä laaksoilla sanotaan.

Salaattipohja:
Salaattia, jotain vehreää ja vaikka punaista sekaisin. Lollo Rosso on minun yksi lemppareistani. Siis ihan vain sen nimen vuoksi. Hehheh, lollo.
Kirsikkatomaatteja
Kurkkua
Paprikaa
Avokeidou
Tuoreita herneitä
Pikkuisia maustekurkkuja

Tai vain osa näistä! Erilaisia komboja, mitä nyt kaapistanne sattuu löytymään!

Salaattipohjan päälle:
Keitettyä munaa
Paistettua halloumia
Paistettua soijanakkia/-makkaraa pilkottuna (tai ihan oikeaa makkaraa!)
Uunissa tehtyjä lohkoperunoita*


Sinappinen maalaiskastike:
3 valkosipulinkynttä
2 keltuaista
1 tl ketsuppia
1 tl tomaattipyrettä
2 rkl Dijonin hunajasinappia (tai jotain miedompaa sinappia, kuten kotisinappia)
3 tl hunajaa
suolaa ja rouhaisut pippuria
2 dl oliiviöljyä
1/2 dl englantilaista siideriä, esim Bulmersia
tilkka lime- tai sitruunamehua

1. Lisää astiaan kaikki muut ainekset, paitsi oliiviöljy ja siideri. Sekoita sauvasekoittimella kaikki sekaisin.
2. Lisää oliiviöljy ja surauta taas sekaisin.
3. Lisää lopuksi siideri ja sitrusmehu ja sekoita vielä sauvasekoittimella.
4. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria, jos maku tuntuu liian ärhäkältä.

VINKKI! 
Jos haluat salaattinkastikkeestasi löysempää, jatka sitä lisää siiderillä. 1 dl siideriä tekee soosista jo tosi juoksevaa.

VINKKI nro. 2:
Omena- tai valkoviinietikka tuo hapokkuutta kastikkeeseen. Lisää vaikka korkillinen, jos kaipaat kirpsausta.

VINKKI nro. 3:
Jos jätän siiderin kokonaan pois soosista tai laitat ihan pikkuisen tilkan, kastike toimii loistavana majoneesina vaikka hampurilaisen väliin! 

*Lohkoperunat uunissa:
1. Pilko perunat lohkoiksi ja laita uunipellille.
2. Levitä perunoiden päälle oliiviöljyjä ja suolaa ja pyörittele oikein hyvin seoksessa. Voit lisätä vaikka myös valkosipulirouhetta tai grillausmaustetta, mutta vasta paistoajan loppupuolella, ettei mausteet pala.
3. Paista uunissa keski- tai ylätasolla 225-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.

You Might Also Like

2 comments

  1. Nämä arkiruokapostaukset on tosi kivoja, kiitos niistä! Mutta saako kysyä sellaista, että syöttekö näitä aina sellaisenaan koko perhe? Olen paria reseptiä kokeillut ja omaan makuun ne on ollut aivan ihania, mutta lapsille en ole uskaltanut tarjota suolaisuuden takia. Ja esim. tässä vähän mietityttää halloum, makkara ja siideri. Niinpä siis varsinainen pointti tässä on se, että jos ET tarjoa näitä sellaisenaan lapsille, niin olisiko mahdollista saada myös ne muunnellut reseptit lapsille tarjottavasta versiosta? Ja jos tarjoat näitä sellaisenaan lapsille niin sitten mulla ei ollut tässä yhtään mitään pointtia, varsinkaan mitään "arvostelen rivien välistä" -pointtia. Oikeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään, kun tehtiin tätä vieraallemme, lapset söivät tätä sellaisena versiona, että heillä oli vain perunoita ja soijanakkeja ja siinä sitten erikseen tomaattia, kurkkua ja muita vihanneksia sivussa. Ei siis tässä salaattimuodossa, eikä sitä siiderikastiketta.

      Suolaa voi jokainen laittaa oman makunsa mukaan. Voi jättää vaikka koko ruuasta suolan pois, antaa ensin lapsille ja sitten vasta lisätä loppuun annokseen, niin ei tarvitse pelätä :) Suolaläppää (suola, suolinpi, suolin) olen viljellyt lähinnä siksi, että tosi usein kun ihmiset valittaa, ettei joku kasvisruoka maistu miltään, kyse on voinut olla vaikka vain suolan puutteesta.

      Yleensä kun teen pastaruokia, keitän lapsille omat pastat. Itse syön gluteenitonta pastaa usein, minkä suolaan hyvin. Lasten pastan keitinveteen en taas koskaan laita suolaa. Teen myös lasten pasta-annoksista usein miedompia, eli sekoitan vähemmän soosia heidän pastoihinsa.

      Poista

Hae