Turkuko muka ruma?

Jos vaikka joku ei vielä sattuisi tietämään, niin minä olen turkulainen. Vaikka Turkua rakkaudella joskus panettelenkin , olen ihan oikeasti...

Jos vaikka joku ei vielä sattuisi tietämään, niin minä olen turkulainen. Vaikka Turkua rakkaudella joskus panettelenkin, olen ihan oikeasti ylpeä turkulainen.


Turun ulkopuolella Turulle ja turkulaisuudelle usein halveeraavasti  naureskellaan, arvostellaankin. Turkulaiset ovat sisäänpäinlämpeneviä, puhuvat hassusti ja ovat jotenkin kaikin puolin epälähestyttäviä ja outoja. Haisevatkin, sanotaan. Paitsi että ei kyllä sanota. Oma avoin persoonani on jopa saanut hämmästelyä osakseen, "koska en vaikuta yhtään turkulaiselta".

Ehkä, koska olen oikeasti kaarinalainen. Eiku vitsi vitsi, siis sama asiahan se on. Tyksissä olen syntynyt ja ns. kaupungille lähdettäessä tarkoitettiin aina Turkua. 

Turkulaisten ihmisten lisäksi kaupunkia arvostellaan usein sen ulkonäöstä. Rumaksi väittävät.

Viimeisin sydämeni särkenyt kommentti tuli ystävältäni, joka sanoi, ettei ole koskaan nähnyt sitä kaunista Turkua, josta minä usein puhun. Vain elementtitaloja ja muuta hengetöntä.

Eikä se ihme ole. Turussa on paljon pilattu kaunista vanhaa maisemaa purkamalla ja rakentamalla päälle kaiken maailman Wiklundin rakennuksia torin ympärille. KOP-kolmioita vanhan kivitalon tilalle. Harmaaseinäisiä laatikoita, jotka ajan kanssa vain rumenevat. Toisin kuin oikeasti vanhat talot – jos niistä siis pidettäisiin täällä huoli. Ihmeellistä, että Åbo Svenska Teater on saanut pysyä paikallaan. 

Sen verran lujaa ystäväni kommentti minua turkulaisena satutti, että päätin näyttää hänelle – ja kaikille teille – näin interwebsin välityksellä, kuinka kaunis Turku on! Madonnaa lainaten: "You only see what your eyes want to see". 

Mikä toimii ihan molemmin päin.

Tässä joitain viime vuosien varrella napsimiani kuvia Turusta:

Jokiranta, tält pualt jokke katsottuna.

Suomen Joutsen.

Manilla.

Turun Linna.

Turun yliopiston huudsit ja Tuomiokirkko.

Kuuvuori.

Martti.

Kakola. Turussa vankilatkin ovat kauniita. Tavallaan.

Turkua alkajille, osa 1. Tämä on nyt se Föri.

Hämeenkadulta. 

 Rauhankadulta.

Jokiranta keskelt jokke.

Ah, ja maailman ihanin Portsa (Port Arthur).

Ei huono, hei? Ja arvatkaa, kuinka paljon jäi pois, koska en vain nyt äkkiseltään löytänyt arkistoistani muita! Taidemuseon mäki, Vähätori, Vanha Suurtori, VartiovuoriJokiranta lähes kokonaan, Samppalinna, Puolalanpuisto, Turun kaupunginkirjasto... Niin paljon kaunista! 

Toki jos on sahannut vain jotain Humalistonkatua edestakaisin, niin eihän tämä silloin kauniina näyttäydy. Mikä monille, vaikkapa junalla Turkuun tulleille ja satamaan päätyville, on ehkä se ainoa kokemus Turusta. Vaaaiikka on siinäkin pätkällä muutama kaunis vanha kerrostalo!

Voisinkin muuten alkaa pitää "Turku minun silmini" -kierroksia (vaikka niin, että pidetään yhdessä silmät kiinni aina ne siirtymät), niin loppuu ne paskapuheet Turun epäkauneudesta! 

Turkulaisille ihmisille en voi toki mitään. Sen jätän ihan herran haltuun sitten vaan.


Lue myös:

Turku-propagandaa tarjoilen myös Instagramissani (@mammarimpuilee).

#turkurakkaus.

You Might Also Like

10 comments

 1. Kyllä jos olisin etelään muuttamassa niin Turku olisi ehdoton ykkönen. Jäi kyllä kesävierailu niin sydämeen, pitäisi tulla uudestaan.

  VastaaPoista
 2. Siinä Piispankadun kuvassa on kyllä Ett Hem -museo ja sen takana Gado(linia) (vasen reuna) ja Teologicum (keltaisen talon ja kirkon välissä kulmassa), jotka siis ovat Åbo Akademin hoodseja. TY on tuosta kohtaa kuvatessa kauempana selän takana mäellä (tuosta kohtaa kuvatessa useimmat talot ympärillä ovat ÅA:n käytössä, tai ainakin aiemmin olleet). Btw, ymmärtääkseni Gado on tullut tiensä päähän ja se puretaan, eli yhdestä Turun-tautisesta betonikuutiosta ollaan pääsemässä eroon. Ans kattoo mitä tulee tilalle...

  Mut aivan mahtavat värit näissä kuvissa, millä laitteella kuvattu? Yst terv en mä mikkä turkulaine ole, mut... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ajatellut sitä kuvaa aivan talojen tarkkuudella, vaan ihan niin kuin seutua. Turun yliopiston ympäristöä, siis.

   Yhtään ei muuten just huou sellainen turkulaisuus tästä... (lol)

   Mutta tosiaan ihan kännykällä olen suurimman osan ottanut!

   Poista
 3. Jaa, mikähän kaupunki sitten mahtaa olla kaunis niiden mielestä, jotka Turkua rumaksi haukkuvat? Kouvola? Forssa? Lahti? Jyväskylä? Anna mun nauraa :-D

  VastaaPoista
 4. Turku on kyllä kaunis, varsinkin kesällä! Kunhan osaa bongata ne helmet sieltä betonilootien keskeltä;) t. Toinen turkulainen

  VastaaPoista
 5. Tällainen samantyyppinen "Turku on rakkautta" -postaus on ollut aikeissa tehdä itselläkin :) Koska Turku ei ole tosiaan ruma! Mä voisin luetella Suomesta ihan älyttömän paljon ankeammankin näköisiä mestoja :D

  Turku on sellainen paikka maailmassa, josta en ihan äkkiä halua muuttaa pois <3 (Tai no, Reson puolellahan täällä ollaan, mutta meiltä on rajalle matkaa 100 metriä, joten...)

  VastaaPoista
 6. Ihania kuvia! Mun lempparipaikka on täl pual jokke Kaskenkadulla, siinä mäennyppylällä, josta näkyy aina taidemuseolle asti. Oon haaveillut ottavani kuvan siitä, sellasen minkä kehtais oikein seinälle laittaa. Terv. Ulkosuomalainen ex-turkulainen.

  VastaaPoista
 7. Turku on ihana! Oon syntynyt ja asunut Riihimäellä 19-vuotta, joten mää tiedän kaiken rumasta arkkitehtuurista ja sisäänpäin lämpeävistä ihmisistä. Oon lapsuudessani viettänyt aika paljon aikaa turussa ja vähän vanhempana opiskelin vuoden turun kupeessa, joten turulla on spesiaali paikka mun sydämessä. Turun murteestakin tulee lämmin olo. Mä suunittelin muuttoakin turkuun, mutta sitten tie vei tamperelle, heh. Mutta sitten kun tampereella ei oo enää hyvä, mää muutan turkuun.

  VastaaPoista
 8. Kiitos tästä ikävän kasvattajasta! Juuri vietin siellä reilu neljä kuukautta, mutta en vaan tainnut saada tarpeekseni. Onneksi sinne saan aina palata uudestaan. Ja kyllä katson Turkua aina ihaillen, siellä on monta taloa ja katua, jonka varrella aina haaveilen asuvani, jotta sitten saan siitä kaikesta kauneudesta nauttia ihan joka ikinen päivä.

  VastaaPoista

Hae