Neljä viikkoa Kasvien voimalla – miten meni?

19.3.2017

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ. Flora ja Suomen Blogimedia . Hetkinen! Nyt se neljä viikkoa jo vierähti! Floran Kasvien voimalla -testitiimi ...

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ. Flora ja Suomen Blogimedia.

Hetkinen! Nyt se neljä viikkoa jo vierähti! Floran Kasvien voimalla -testitiimi aloitti kuukausi sitten neljä viikkoa kestävän haasteen. Ajatuksena oli kiinnittää huomiota kasvispainotteiseen ruokavalioon ja haastaa itsensä käyttämään totuttua enemmän kasvipohjaisia raaka-aineita ruokavaliossa.

Matkan varrella saimme erilaisia reseptitehtäviä. Minun naurettavan terveellisen, mutta sitäkin herkullisemman kasvispitsani, kasviksilla koristellun Flora-leipäni ja naistenpäivänä leipomani hedelmiin hukutetun kakkuni löydät nimien kohdalta linkeistä.

Kun tehtäväksi annetaan kasvisten ja kasvisruokien lisääminen ruokavalioon, kukin ottaa sen vähän omista lähtökohdistaan. Jos kasvisruoka yleensä on jo peruskauraa, voi haastaa itsensä vegaanisempaan ruokaan, kuten minä tein. Jos taas yleensäkin kasvisten käyttö arkiruoassa ja kasvisruoka on ulkona mukavuusaslueelta, on kasvisten lisääminen ja kasvisruokaan tutustuminen se haaste.

Tammikuussa oli vegaanihaaste, johon lähdin täysin rinnoin. En suostutunut nauttimaan pisaraakaan tavallista maitoa kahvini kanssa tai murustakaan tavallista juustoa leipäni päällä. Päätin kokeilla ottaa ihan oikeasti selvää ja tuntea, mitä vegaanius on.

Silloin sain huomata, että kotona syöminen on suht helppoa vegaaninakin. Minulle kasvisruoat olivat jo tavallista arkea, jolloin vegaanius oli muutamaa hienosäätöä vaille valmista. Vain pari juttua, kuten juustoasiat tuntuivat paikoin vaikeilta.

Ulkona ja reissaavana vegaanius taas oli paikoin todella hankalaa. Jos ei halunnut syödä ravintolassa pelkkiä ranskalaisia ketsupilla tai junassa aamupalaksi vain banaania, piti osata ennakoida vegaaniruoan saaminen. Omat eväät junaan tai ruokalistan tarkastaminen etukäteen, ennen ravintolan penkkiin istumista.


Helsingissä vegaaniruoan löytäminen oli helppoa, Turussa vaivalloisempaa. Yleensä sellainen helppo ja nopea mukaan otettava lounassalaatti oli laskuista pois, koska kaikki lounassalaatit sisältävät lähes poikkeuksetta vähintääkin juustoa. Kahviloista ei löydy pääasiallisesti mitään syötävää missään kaupungissa (ellei mene erikoiskahvilaan), mutta joistain – aika useastakin – saattaa saada sentään kasvimaidollisen laten.

Hyvä asiassa on se, että jäipähän muutamat turhat pullat syömättä, toisaalta huonoa se, että aika usein tuli Helsigistä kotiin rynnättyä napattua Heseltä se vegaaninen wrap, koska mitään muutakaan nopeasti saatavaa vegaanista ruokaa ei rautatieasemalta saa.

Pari viikkoa vegaanihaasteen jälkeen lähdin Kasvien voimalla -haasteeseen, jonka ajattelin olevan hyvä jatke vegaanihaasteelle. Tosin tällä kertaa annoin itseni joustaa tarvittaessa. Kotona ollessa ruoan laittaminen täysin kasvien voimalla onnistuu, mutta jatkuvasti matkustavana se on minulle juuri nyt, juuri tässä elämäntilanteessa liian kuluttavaa.

Eli miten sitten toimin?

Aikaisemmin listasin eri keinoja lisätä kasviksia ruokaan (täällä). Se on sellainen listaus, jota noudatan itsekin. Siinä on hyvät eväät yleisesti kasvisten lisäämiseen, olipa sitten sekasyöjä, kasvisyöjä tai vegaani.

Kotona pystyy omilla kauppaostoksillaan todella mutkattomasti ostamaan kasvikunnan tuotteita. Jos suoraan sekasyöjän pystymetsästä heittäytyy vegaaniksi, se vaatii tovin totuttelua. Ihan sellaista aivojen uudelleen ohjelmointia perusarkiruoka-ajattelun muuttamiseen.

Onneksi nykyään kaupat tursuilevat erilaisia nyhtiksiä ja härkiksiä, jolloin koko ruokakultuurin muutaminen ei ole tarpeen, kun lihan voi korvata niillä. Ei siis tarvitse keksiä koko repertuaaria uudelleen, kun totuttuja ruokia voi valmistaa lähes samaan tapaan kuin ennenkin.

Siinäpä muuten kaikille "korviketuotteiden" ihmettelijöille se syy, "miksi pitää syödä jotain lihavalmisteen näköistä, jossei kuitenkaan halua syödä sitä lihaa". Nii, no siksi.

Täällä muuten kokonainen armeijallinen sellaisia ruokia, jos kiinnostaa. Täällä taas arkisia kasvisruokia.

Ulkona syödessäkään ei tarvitse heittää kirvestä kaivoon ihan kokonaan, sillä ravintoloissakin voi pitkälti syödä kasvipohjaista ruokaa. Kuten sanottua, vegaanistakin löytyy, mutta kuinka hyvää se on missäkin paikassa, on eri juttu. Siksi otin linjauksen, että siellä missä en voi tietää sen olevan hyvää, voin aivan helposti joustaa, mutta jos tiedän, etten pety, valitsen mielelläni vegaanisen vaihtoehdon. Myös kyläillessä syön mitä tarjolla on.

Kasviksia noin yleensä taas on tosi helppo syödä ravintolassakin. Lisukkeet voi pyytää vaihtamaan lämpimiin kasviksiin tai salaattiin, mutta toinen juttu tietysti on haluaako. Kenties silloin tällöin ravintolassa syöjän ei tarvitse, mutta jos taas joka päivä vetää lounaan ulkona ja käy vielä illallisilla päälle, voi jo ihan hyvillä mielin korvata osan annoksesta kasviksilla.

ELI, tiivistettynä minun tyylini:

1. Kun voit valita, valitse kasvipohjainen ruoka.

2. Kun et voi, älä ressaa.

3. Rakastu kasviksiin. Se on mahdollista – on se.


Muista myös vielä käynnissä oleva #floraleipä-kilpailu, jossa voi voittaa kavereiden kanssa paikat Alex Nurmen kokkikouluun! Sieltä ainakin irtoo vinkkejä näihin hommiin – ihan kädestä pitäen!

Flora Kasvien voimalla -testitiimiläinen kiittää ja kuittaa. Ei kuitenkaan lopeta, vaikka neljä viikkoa on ohi, vaan jatkaa kasvien voimalla! Kiitos Floralle haastamisesta!

Lue myös:
12 vinkkiä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossa
7 vegaanista arkuruokaa
Vastaukset vegaanisiin kysymyksiin


You Might Also Like

2 comments

  1. Tosi ärsyttävää muuten tuo kahviloiden huono valikoima. Jokaisessa on sitä perussämpylää ja pullaa. Itse olen gluteeniton ja maidoton kasvissyöjä, joten maistuisi vaikka gluteeniton sämpylä, jossa on välissä hummusta tai muuta kasvistahnaa ja vaikkapa grillattuja kasviksia. Miten vaikeaa se voi olla? Onneksi sentään raakakakkuja saa jo monesta paikasta, toivottavasti tulevaisuudessa vielä useammasta.

    VastaaPoista
  2. Niin... aina näitä kasvisruokavalion etuja hehkuttavia juttuja lukiessa tulee mieleen, että yleensä aina unohdetaan ne joille härkis, nyhtis, tofu ja muut palkokasvi- ja soijapohjaiset proteiinin lähteet eivät käy. Toki mifua ja quornia voi käyttää, mutta...

    Toki pidän hyvänä lisätä kasvisten syömistä, mutta vegaaniseksi tai edes kasvissyöjäksi ei meidän perhe pysty...kaksi henkeä viidestä kun ei voi mitenkään noita em. ruoka-aineita syödä.

    Itseasiassa soija-allergia on yllättävän inhottava... soijaa kun nykyään tungetaan ihan joka paikkaan...

    VastaaPoista

Hae