Apu lapsen oppimiseen leikin ja pelin kautta

13.11.2018

Kaupallinen yhteistyö: Oppi&ilo ja Suomen Blogimedia . Esikoinen on joskus epävarma omista kyvyistään – varsinkin jos ne ovat vielä i...

Kaupallinen yhteistyö: Oppi&ilo ja Suomen Blogimedia.

Esikoinen on joskus epävarma omista kyvyistään – varsinkin jos ne ovat vielä ihan uusia ja harjoitteluasteella – ja kaipaa joskus rohkaisua uuden opetteluun. Etenkin, jos hän arvaa, että tulossa on jotain, mikä ei ehkä heti luonnistu ja että asiaa pitäisi nyt jotenkin oikein opettelemalla opetella.

Kun esikoisemme täytti kolme, hän sai ystävältämme kolmevuotissynttärilahjaksi Minä itse osaan vastata -kortit. Korttien ideana on tutkia kuvia ja etsiä niistä samankaltaisuuksia, kuten pareja, ja toisaalta tunnistaa erovaisuuksia, aina erilaisista muodoista erilaisiin väreihin.

Parasta lasten mielestä kyseisissä korteissa on, että oikean vastauksen saa näyttää tökkäämällä kortin reiästä sormen sisään ja toiselle puolelle kurkkaamalla saa Yrre-oravalta vahvistuksen vastauksen oikeellisuudesta.

Pienemmille lapsille, 1,5-3-vuotiaille, vastaavia kortteja ovat Minä oivallan -kortit.Lapsille kortit näyttäytyvät hauskana pelinä ja leikkinä, mikä haetaan aina innoissaan esille.

Ajatus korteissa on lapsen oman pohdinnan, hahmotuskyvyn sekä loogisen päättelytaidon kehittyminen. Lapsen näkökulmasta parasta on vanhempien kanssa yhdessä puuhailu, sekä uusien asioiden oivaltaminen ja itsevarmuuden kehittyminen omista kyvyistä.

Riemu lapsen silmissä, kun hän oivaltaa jotain on korvaamatonta ja saa lapsen innostumaan uuden oppimisesta vähän vaivihkaakin. Juuri sellainen on ainakin esikoisellemme ollut todella tärkeää, rohkaistuakseen ja kasvattaakseen itseluottamustaan uuden edessä.

Minulle Oppi&ilo -tuotteet noin yleensäkin olivat aivan uusi tuttavuus vielä tuolloin kolme vuotta sitten, mutta tutustuttuamme kortteihin, meistä tuli heti faneja.

Uusin lempipelimme taas on Ensimmäiset pelini -setti 3-5-vuotiaille, missä opetellaan kirjaimia ja numeroita niin ovelalla tavalla, ettei lapsi itsekään huomaa oppivansa koko ajan. Asiat jäävät kuin itsestään mieleen, ja jo nyt kolmevuotiaamme kyselee, alkaako apina a:lla ja yllätti juuri tunnistamalla kuin puolivahingossa, ilman laskemista, että lautasella oli kolme tomaatin siivua ja neljä kurkkuviipaletta.

Parasta on, että valikoimaa löytyy ihan vauvaikäisistä alkaen isommillekin lapsille, jokaisen ikä- ja taitotasoon sopivasti, jolloin minkä ikäiselle lapselle tahansa löytyy sopivaa puuhaa ja peliä.

Vauvoille löytyy äänikirjoja, joista lapsia viehättävällä tavalla (eli painamalla nappia) saa kuunneltua eri eläinten ja ajoneuvojen ääniä, tai kurkkauskirjoja, joissa pääsee selvittämään, mikä eläin on mikäkin, samalla opettaen hienomotorisia taitoja. Ja voin kertoa, että kyllä ne vielä kolme- ja kuusivuotiasta kummasti viehättivät, vaikkeivat he täysin enää vauvakirjojen kohderyhmää olekaan.


Nykyään esikoinen on jo innostunut piirtämisestä ja eskarin myötä kirjoittamisestakin, mutta aikoinaan, kun esikoinen ei meinannut innostua varsinaisista piirtämishommista, mutta silmän ja käden yhteispeliä suositeltiin harjoittamaan, muulla tavalla – taaskin pelin ja leikin kautta – tehdyt harjoitukset auttoivat siinä.

Riemuhetki-puuhakorteissa ratkotaan tehtäviä sormella osoittamalla ja tunnustelemalla, jolloin ne innostavat käden ja silmän motoriikan harjoituksiin toisella tyylillä. Onkin hauska ollut nyt huomata, kuinka kuusivuotias nykyään pelaa kolmevuotiaan kanssa näitä ja ihan prona opastaa ja toisen empiessä ja onnistuessa kannustaa tätä.

Meille lahjaksi saamamme peli aikoinaan avasi aivan uusia tapoja oppia ja tehdä yhdessä, ja olen vieläkin iloinen, että ystävämme tutustutti meidät näihin. Olen nyt ottanut tavoitteekseni ostaa aina, jos vain mahdollista, kaverisynttäreille ja lahjaksi kaikille lapsille jotain puuhakirjoja, pelejä tai muita yhteisiä leikkejä.

Lämpimästi ja sydämestäni voin suositella näitä pelejä, sillä kuten tulette huomaamaan – ja kuten moni teistä onkin jo kertonut tuolla somekanavissani – nämä ovat toimivia ja kivoja aktiviteetteja lapsille (ja myös vanhemmille siinä sivussa)!

Jos haluat hoitaa joululahjahommia tai muuten vain testailla näitä tuotteita, koodilla MAMMA2018 saat nyt 20 % alennuksen kaikista verkkokaupan tuotteista ajalla 13.11. – 18.11.2018!

Oppi&ilon korteissa, kirjoissa ja peleissä yhdistyvät aikuisen ja lapsen yhdessä tekeminen, oppiminen ja leikkiminen. Leikin varjolla ja sopivasti hoksottimia herättelevällä pelillä saa lapsen innostumaan uuden oppimisesta!

Lue lisää lasten taitojen kehittymisestä täällä! Oppi&ilo -uutiskirjeen voi tilata täältä.

You Might Also Like

2 comments

  1. Näillä on myös niitä loistavia pyyhittävällä tussilla varustettuja tehtäväkorttipakkoja ja puuhakirjoja, jotka on oivallista viihdettä vaikkapa lentokoneessa tai muussa paikassa, missä pitäisi viihtyä paikallaan vähän pidempään.

    VastaaPoista

Hae