Chili con soija ja tortillaletut

5.5.2014

Kaupallisessa yhteistyössä  Soyappétit  ja  Blogirinki Media . Meidän perheessä on viime syksystä lähtien syöty huomattavasti vähemmän l...

Kaupallisessa yhteistyössä Soyappétit ja Blogirinki Media.

Meidän perheessä on viime syksystä lähtien syöty huomattavasti vähemmän lihaa. Monista tekemistäni soijaruuista ei edes huomaa, että ne poikkeavat perinteistä liharuuista. Soijasta tehty "lihakastikekin" on uponnut kaikkiin kuin väärä raha. Koska meillä on hyvin säilyviä soijatuotteita aina kaapissa, on se tuonut myös helpotusta arjen kokkailuihin. Ruokien jauhelihat on korvattu tummalla soijarouheella, eikä lihaa enää raahata entisissä määrin kotiin.

Ennen kuin aloin käyttää soijatuotteita, halusin saada vastauksia niihin liittyviin ennakkoluuloihin. Eniten puhuttaa monien soijantuotteiden geenimuunneltu alkuperä. Soyappétitin sivuilta löytyy kuitenkin Usein kysyttyä -osiosta vastaus tähän: "käyttämämme soija viljellään ilman geenitekniikkaa", joten se kai siitä.

Olen käyttänyt Soyappétin tuotteita kaikissa muodoissaan. Soijapihvejä olen leivittänyt ja paistanut perunan seuraksi, soijapaloista saa helposti siskonsoijakeittoa – hehhe, ja possun ja kanan suikalelihat voi korvata soijasuikaleilla. Kaikkien soijaruokien tärkein juju on, että liemi, jossa soijat marinoidaan, pitää olla maukas. Reilusti mausteita ja vaikka liemikuutioita ja soijakastiketta. Mitään suurta prosessia ei maustaminen vaadi, sillä minulla on tapana heittää useimmat soijatuotteet sellaisenaan hyvin maustettuihin kastikkeisiin ja keittoihin ilman sen enempää esikäsittelyä. Leivonnaisissakin on tullut käytettyä soijajauhoja yhä useammin.


Soyappétit-kampanjan idea on kokkailla arkiherkkuja soijaversioina. Minä haluan jakaa oman suosikkini, mikä on ihanasti tulinen Chili con soija. Se taipuu niin tortilloihin kuin kermalla tai vedellä jatkettuna riisinkin kanssa syötäväksi! Pidimme ystäväperheemme luona tortillakestit, ja sain myös jaettavaksi heidän erinomaisten itse tehtyjen tortillalettujen reseptin. 

Chili con soija ja tortillaletut:

Kastike
4 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 kasvisliemikuutiota
1 prk punaisia kidneypapuja chilikastikkeessa
1 dl Soyappetit tummaa soijaruohetta
2,5-3 dl vettä

Mausteiksi:
1 tl suolaa
reilut rouhaisut pippuria
n. 0,5-1 tl chilijauhetta, riippuen kuinka tulista haluaa 
n. 0,5-1 tl cayennepippuria maun mukaan
1 tl juustokuminaa
1 rkl sokeria
Päälle pilkottua korianteria

Kuullota sipulit ja valkosipulit. Lisää mausteet sekä tomaattimurska, -pyree ja sokeri. Murustele kasviliemikuutiot mukaan ja lisää huuhdellut kidneypavut (jos papujen kastikkeen heittää mukaan, eikä papuja huuhtele, kastikkeesta voi tulla ruman värinen ja samea). Lisää tumma soijarouhe ja vettä. Vettä lisäilin pikkuhiljaa, siten että se ehti imeytyä soijaan hiljalleen. Keittele kasaan ja tarkasta maku. Minun makuuni käy hyvinkin tulinen soosi. 

Kastike saa olla aika paksua, jotta se sopii tortillalettujen väliin. Jos haluat syödä soosin vaikka riisin kanssa, lisää pari desiä kermaa tai jatka vähän vedellä.


Tortillaletut
4,5 dl durumvehnäjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl suolaa
3 dl kädenlämpöistä vettä 
1 rkl öljyä

Sekoita kuivat aineet ja lisää vesi sekä öljy. Vaivaa taikinaa vähän, peitä liinalla ja anna olla liinan alla n. 30 minuuttia. Jaa taikina 15 osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä letuiksi. Paista pannulla sellaisenaan, ilman öljyä tai voita. Letun voi kääntää, kun se saa vähän väriä ja siitä alkaa nousemaan ilmakuplia. Laita paistetut letut folioon, jotta ne pysyvät lämpiminä.


Chili con soijan ja lettujen lisäksi pöytään katettiin mm. itse tehtyä guacamolea ja tomaattisalsaa. Guacamole valmistuu helposti murskaamalla syöntikypsiä avokadoja pilkotun tomaatin ja sipulin kanssa. Mukaan kannattaa heittää sitruunaa tai limeä. Myös avokadon kivi guacamolessa kuulemma estää avokadon tummumista. Salsa valmistuu pilkotuista tomaatista, korianterista, sitruunamehusta, punasipulista ja valkosipulista. Ja molempiin tietysti suolaa ja pippuria. Kermaviilikastikkeen ohjeen voit kurkata täältä.

Herkullisimmat tortillakemut saa, kun tekee kaiken itse. Jätä kauppaan valmiit letut, maustesekoitukset, guacamolet ja tomaattisalsat, ja tee mieluummin itse. – On nimittäin hiukan eri maut ja värit! Kutkuttavan hyvää!

Herkullisia tortillahetkiä!

Tortillojen jälkkäriksi oli soijajauhoista tehtyjä suklaabrowniemuffinseja. Niiden reseptin voit kurkata täältä!


Yhteistyössä Soyappétit


You Might Also Like

4 comments

  1. Vitsit miten hienoja kuvia! Värit on just kohdillaan, ihanan kirkkaat ja houkuttelevat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kavereiden kodissa on tuo i-ha-na ruokapöytä, mikä oli täydellinen alusta värikkäille ruuille!

      Poista
  2. Kiitos, tämä oli aivan järkyttävän hyvä resepti!

    VastaaPoista

Hae