Joulukalenterin luukku 22: Jouluinen pavlova

22.12.2014

Blogiringin perhebloggaajat päättivät tehdä yhdessä joulukalenterin Mehukekkerit-blogin  Veeran ideoimana. Minulle tuli luukku 22, joten t...

Blogiringin perhebloggaajat päättivät tehdä yhdessä joulukalenterin Mehukekkerit-blogin Veeran ideoimana. Minulle tuli luukku 22, joten tässä sitä ollaan!

Täältä luukusta paljastuu joulupöydän kruunaamaton jälkiruokakuningatar: joulupavlova! Ajattelin, että raskaan jouluaterian jälkeen jokin makea maistuu, muttei kuitenkaan mikään kovin raskas sellainen. Siksi kevyempi pavlova sopii jouluruuan päälle kuin parta pukille


Pavlovia on yhtä monia versiota kuin tekijöitäkin ja siksi se onkin kätevä herkku eri tilanteisiin kaikessa muunneltavuudessaan. Usein sitä syödään kesäisin sen keveyden vuoksi, mutta nyt ajatuksena oli tehdä jouluisen makuinen pavlova. Siksi luumu ja piparit pääsivät pääosaan rahkan ja kermavaahdon rinnalle.

Pavlova on siis marenkipohjainen herkku, jota koristellaan usein kermavaahdolla, hedelmillä ja marjoilla. Siinä on pehmeä, vaahtokarkkimainen sisus ja rapea kuori. 

Pavlova on keveytensä lisäksi myös siitä hyvä jälkiruoka joulupöytään, että marengit voi tehdä jo edellisenä iltana valmiiksi ja täytteen vasta juuri ennen tarjoilua. Ja kannattaakin tehdä, jotta marenki ja piparit pysyvät rapsakkaina ja täyte raikkaana. 

Pavlovan täyttäminen ja koristelu käy nopeasti. Vatkaa vain kerman ja nakkelee rahkan, luumuhillon ja piparit kyytiin.


Jouluinen pavlova kuudelle:

Marengit:
8 munanvalkuista
3 dl sokeria
3 tl Maizenan maissitärkkelysjauhoja
1 tl viinietikkaa

Vatkaa valkuaisia lasi- tai peltikulhossa (muovikulhoon on saattanut jäädä rasvanjäämiä, jolloin muna ei vaahtoudu kunnolla).
Sekoita Maizena desiin sokeria. Lisää pikkuhiljaa sekä pelkät sokerit että Maizena-sokeriseos vaahtoutuvaan valkuaiseen.
Lisää viinietikka.
Vatkaa valkuaisia kunnes seos on kovaa, eikä valu pois kulhosta.

Tee kaksi samankokoista, halkaisijaltaan n. 23 cm, pyöreää kiekkoa leivinpaperille (piirrä vaikka lautasen avulla ääriviivat leivinpaperiin avuksi, mutta käännä leivinpaperi sitten ylösalaisin, ettei kynä tartu marenkiin) ja paista kevyesti perunajauhotetun leivinpaperin päällä uunissa 120-asteessa tunti. Kiertoilmauunissa voi paistaa kummatkin kiekot eri pelleillä yhtäaikaisesti. 

Anna marenkien jäähtyä ennen täytettä! 

Täyte:
1 prk Valion luumu-kanelirahkaa
4 dl kuohukermaa vaahdotettuna
muutama lusikallinen luumuhilloa
6-8 joulupiparia

Laita suurin osa rahkasta ensimmäisen kerroksen päälle ja lisää muutama lusikallinen luumuhilloa sinne tänne. 
Käytä noin puolet kermavaahdosta välikerrokseen. 
Laita toinen marenkikerros päälle ja koristele se lopulla rahkalla ja kermavaahdolla. 
Murustele noin puolet pipareista kermavaahdon päälle ja halkaise loput koristeeksi. 
Kruunaa pavlova tomusokerilla ja tarjoile!

Suussasulavan herkullista!


Eilen joulukalenterivuorossa oli Mistä on pienet pojat tehty -blogi ja huomenna Täyttä elämää -blogiTäältä pääset katsomaan kaikki joulukalenterin luukut.


You Might Also Like

7 comments

  1. Ihana näköinen pavlova! :)

    VastaaPoista
  2. Ei hemmetti, ensimmäisestä kaupasta oli tuo rahka loppu, toisesta luumuhillo! Mutta kyllä mä meinaan tuon vielä aikaiseksi saada!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Toivottavasti sait tehtyä! :)

      Poista
    2. No en saanut, mutta sovelsin ja tein pelkän rahkan. Hyvää tuli siitäkin! http://ruusutorppa.blogspot.fi/2014/12/runsas-joulu.html

      Poista
  3. Namnam! Tein joulun jälkkäriksi tämän ja herkkua oli! Tosin paistoin pohjia vähän kauemmin ja silti toinen oli toista kypsempi vaikka olivat samaan aikaan kiertoilmalla. No tiedä näistä, mut kiitos ihanasta ideasta ja ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että maistui! Mä tein tossa kuvatussa satsissa niin, että vaihdoin päittäin marenkien paikkaa ajan puolessa välissä, mutta aattona taas en vaihtanut paikkoja ja kummatkin satsit kypsyivät tasaisesti. Noi voi olla niin uunikohtaisia. Myös lämpötilojen suhteen joskus. Mutta kokeile ens kerralla sitä vaihtoa, josko auttais! :)

      Poista

Hae