Junapuuro – työpaikkamatkustajan pelastus

28.2.2017

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ. Provena & Suomen Blogimedia . Olen alkanut tykätä aikaisista aamuista, jolloin lähden junalla Helsinkii...

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ. Provena & Suomen Blogimedia.

Olen alkanut tykätä aikaisista aamuista, jolloin lähden junalla Helsinkiin. Alusta asti ne olivat kivoja, mutta huomasin edeltävän yön stressaavani aikaista herätystä. Juna ei anna armoa, siihen on ehdittävä ja aamulla herätyskelloon herättävä – ja se hiippaili öisin alitajuntaani kummittelemaan.

Sittemmin huomasin, että herään minä – no stress, baby.

Aamujunissa on aivan omanlainen tunnelmansa, kulttuurinsakin, kuin muissa vuoroissa. Niihin tullaan juuri heränneinä, ilman hölinöitä, pikkuisen vielä silmät sirrillään, mutta valmiina päivän töihin. Otetaan läppärit esille ja aloitetaan työt jo samalla, kun hörpitään aamukahvia ja syödään aamupalaa. Olen itse asiassa ollut hieman yllättynyt, kuinka paljon ihmiset käyvät Turusta Helsingissä töissä – ja kuinka tavallista se on.

Alussa lähtemiseni olivat sellaista turistihenkistä. Oma tunnelmani oli sellaisen odottavan jännä, kun muut junassa matkustajat vain rutiininomaisesti etsivät paikkansa ja alkoivat hommiin. Nyt tunnen jotenkin olevani osa sitä jengiä: Aamun aikaisten junavuorojen porukkaa, enkä enää silloin tällöin junia kuluttava turisti matkalla lomareissulle. Pro-junamatkustaja

Aamuheräämisen lisäksi mulla on ollut toinenkin asia, mistä olen saanut harmaita hiuksia välillä. Kun siinä neljän, viiden maissa hipsii ylös sängystä ja koittaa saada itsensä lisäksi myös kaikki tarvittavat työvälineet ja muistiinpanot kerättyä kasaan, olen huomannut ottavani pientä stressiä myös aamupalasta. Että miten ehdin syödä, ehdinkö ja mitä sitten syön, jos en ehdikään ennen junaa. 

Koska minä en pärjää henkisesti enkä fyysisesti ilman aamupalaa. Sillä lailla melko vauva olen.


Vegaanihaasteen aikaan söin seisaaltani pimeässä keittiössä jonkin hätänäkkärin, jotta olen nyt varmasti sitten syönyt, enkä saa mitään paniikkia syömättömyydestäni. Silloin ei auttanut mennä junaan "rahhaa evväänä" -ajatuksella, kuten ukkini tapasi tuumia, koska junasta ei juuri mitään vegaanista saanut. 

Vaikka olen nyt antanut itselleni mahdollisuuden joustaa tarvittaessa ruokavaliostani, se joustokin alkaa venymään vähän yli, jos jatkuvasti syö sen juustoreissarin junassa. Eikä sitä loputtomiin jaksasi syödäkään. 

Paniikkiani hälventämään brändäsin itselleni ajatuksen junapuuro. Kotona koko perheelle puuroja keitellessä keitän aina ison kattilallisen ihan perinteisesti liedellä, mutta pikaisen ja yksittäisen annoksen – varsinkin oma köökin ulottumattomissa – pussipuuro on aika best. 

Aina kassissa -periaate on junapuuron ykkösprioriteetti. Kun aamulla rimpuilee itsensä lähtökuntoon, on hyvä, että kassissa on aina yksi puuropussi valmiina. Vähän niin kuin lasten vauva-aikana oli aina yksi hedelmätruutti nälkäkiukkua ehkäisemään. Nyt vaan nälkäkiukkua ehkäistään ihan äidiltä itseltään. Se pelastaa aamun, kun tajuaa, että voi vain kipittää – yleensä viimetingassa – junaan ja käydä ostamassa kuuman veden, jolla sekoitella puuro valmiiksi. 

Sama toimii muuten hätävaralounaana toimistolla. 


Nämä gluteenittomat ja kotimaiset pikakaurapuurot eivät ole pelkkää vatsantäytettä, vaikka helppoa ja nopeaa syötävää ovatkin. 

Kaikista maailman viljoista kaura on ehdottomasti lempparini, kaikissa muodoissaan. Kaurapuuro on minun lohturuokani silloinkin, kun ruoka ei maistuisi (vatsatauti), ja se, mitä kaikkea kaurasta ollaan tehty, vaikkapa vegaanisten tuotteiden eteenpäin viemiseksi, on aivan mieletöntä.

Kaura sisältää hyviä hiilihydraatteja, proteiinia, monia elintärkeitä vitamiineja, sekä rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. Se on erinomainen kuidun ja pitkäkestoisen energian lähde. Lisäksi sillä on vatsan terveyttä edistäviä vaikutuksia: Kauran betaglukaani lisää hyödyllisten bakteerien kasvua paksusuolessa (huom. suoliston sanotaan olevan toiset aivomme), edistäen elimistön ja suoliston terveyttä ja tasapainoa.  

Kaura on eri viljasukua oleva kasvi, kuin esimerkiksi vehnä tai ohra, joten se sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. (Täältä voit lukea lisää Provenan kauran turvallisesta käsittelystä.)

Makuja Provenan pikapuurovalikoimasta löytyy perinteisen maustamattoman lisäksi vadelma makeannälkään ja sitten näissä kuvissakin ollut oma suosikkini maustetuista, uutuus: Omena & vaahterasiirappi (Apple & Maple Syrup).


Kuten ehkä saatatte arvata, niin minun junapuuroni eivät aivan näytä samalta kuin nämä sunnuntaiaamuna rauhassa kotona kuvaamani annokset. Mutta siemeniä ja muita röhniä on helppo kantaa mukana ja puuron päälle voi ihanasti römpsäyttää keon ja nautiskella. Tai olla römpsäyttämättä, toimii ilmankin!


Instagramin puolella on muuten #puhdasvälipala-kilpailu meneillään, jossa voi voittaa lahjakortin Oatletstore-nettikauppaan, jossa on kaikenlaisia mahtavia kauratuotteita! Käy tsekkaamassa ja osallistu!

You Might Also Like

7 comments

  1. Provenan pussipuurot yllättivät minutkin positiivisesti. Sain niitä töihin kun vaihdoin työkaverin kanssa yhden kirjan herkkukassiin ja ne ovat kummasti pelastaneet työpäivien välipalatarvetta.

    Nopea ja helposti junaan kulkeva puurovälipala on myös tuorepuuro. Kannattaa testailla jos jossain vaiheessa alkaa tuntua että haluaakin jotain viileää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, nää on kyllä hyviä! Erinomainen ehdotus, muuten! Oon miettinytkin sellaisen tekemistä, täytyy testata!

      Poista
  2. Mä teen illalla ruokatermokseen kaurapuuron, joka on sitte aamulla sopivan lämpöistä. Siis 1 dl kaurahiutaleita, ripaus suolaa ja 3 dl kiehuvaa vettä päälle ja termari kiinni. Yön yli hautuu ja aamulla valmista. 😊

    VastaaPoista
  3. Täällä toinen aamupendelöijä, tervehdys. Minä olisin myös vinkannut tuorepuurosta, esim. tällaisesta: illalla ennen nukkumaanmenoa laittaa suljettavaan muovirasiaan kaurahiutaleita noin 1 dl ja tuorepuristettua appelsiinimehua sen verran, että hiutaleet peittyvät. Päälle mieltymyksen mukaan esim. pilkottua banaania, pakastemarjoja ja jos haluaa tuhdimman aamupalan niin esim. luonnonjugurttia. Yöksi jääkaappiin ja aamulla purkki laukkuun. On muuten hyvää eikä tarvitse edes ostaa sitä keitettyä vettä junasta. Kun vain muistaa ottaa lusikan mukaan. Hyvää matkaa!

    VastaaPoista
  4. Minäkin rakastan kauraa, mutta puuro ei silti jotenkin mene, se alkaa närästää. Mutta sen sijaan tuollainen ylläkin mainittu tuorepuuro toimii. Minä en kyllä seisota sitä yön yli vaan kaadan vaan ainekset lautaselle ja pistelen menemään. Marjoja, kaurahiutaleita, kauramaitoa, rusinoita, banaania, siemeniä, kookoslastuja... Ulkomailla reissatessa (maassa jossa ei gluteenittoman kasvisruokavalion noudattajaa kohtaan tunnettu armoa) kannoin myös mukanani kaurahiutaleita ja sekoitin niitä ravintoloissa kuumaan veteen. Ihan kätsy hätävara.

    VastaaPoista

Hae