Jokainen lapsesta välittävä aikuinen on lapselle rikkaus – ei pois mistään

28.10.2019

"Sanotaan, että yksi turvallinen aikuinen riittää. Kyllä kuulostaa surkealta. Jokaisella lapsella pitäisi olla ainakin kymmenen aikuist...

"Sanotaan, että yksi turvallinen aikuinen riittää. Kyllä kuulostaa surkealta. Jokaisella lapsella pitäisi olla ainakin kymmenen aikuista, jotka olisivat aidosti kiinnostuneita hänestä."Raisa Cacciatore.

Meillä ihmisillä on tiettyjä primitiivisiä tuntemuksia. Yksi suurimmista on vanhemmuuteen liittyvät tunteet.

Kun oman lapsen elämään astuu vaikkapa uusioperhekuvioiden myötä uusia, luultavasti merkitykselliseksi kasvavia aikuisia, voi vanhemman sydämessä läikähtää. Voi herätä epäluottamusta, menetyksen pelkoa, huolta, suojelemisviettiä – ja jopa katkeruutta, ärtymystä ja surua. Oma lapsi jos mikä on tärkeintä.

Tunnetta voi olla vaikea käsitellä objektiivisesti tai erottaa todellisesta uhasta. Joskus itseensä liittyvä tunne on helpompi verhota huoleksi lasta kohtaan, kuin käsitellä tunteen alkuperäinen alullepaneva syy.

Omistushalu ja mustasukkaisuuskin on tavallisia ja hyvin ymmärrettäviä tunteita uudessa tilanteessa, mutta niistä kannattaa päästä yli.


Lastemme elämään on lipunut sekä heidän isänsä kanssa että minun kanssani uudet kumppanit. Aikuiset esiteltiin vähitellen lapsille hyvin kasuaalisti, ilman sen suurempaa tiedotustilaisuutta mistään uusioperhekuvioista.

Me vanhemmat keskenämme puhuimme muutamalla sanalla asiasta ja annoimme ns. hyväksynnän uudelle tilanteelle. Ei siksi että toisen tarvitsisi saati kuuluisi anoa toisen hyväksyntää, vaan että toiselle tulee hyvä olo asiasta ja että asiasta on yhteisesti puhuttu.

Sittemmin aikaa on vietetty yhdessä kaikkien aikuisten ja vaihtelevien lapsi-aikuiskombojen kanssa. Lapsen synttärit on juhlittu porukalla ja koko suku uusien osapuolien siivittämänä on ollut saman pöydän ääressä.

Aikaa on vietetty jopa niin, että minä lapsineni ja lasten isän uusi kumppani oman lapsensa kanssa on oltu yhdessä, ilman meitä yhdistävää tekijää, lasten isää. Lapset tykkäävät toisistaan ja me aikuiset viihdymme hyvin toistemme seurassa.

Koska jokainen vanhempi haluaa parasta lapsilleen ja toivoo, että aikuinen, joka viettää paljon aikaa lapsen kanssa on samoilla linjoilla, vaikkapa kasvatukseen liittyvissä asioissa, on nekin hyvä keskustella avoimesti ja kaikkia osapuolia kunnioittavasti.

Tuntui hyvältä, kun minulta kysyttiin, onko joitain asioita, joita toivoisin otettavan huomioon, nyt kun lasten kanssa viettää aikaa uusi aikuinen. Tietysti luotan siihen, että isä hoitaa yhteisten arvojemme mukaisesti lasten asiat, kuten tähänkin saakka, mutta arvostan toki suuresti, että uusi kumppani halusi vielä keskustella asiasta kanssani. Se osoittaa, että olemme kaikki samalla puolella, ja se on lasten puoli.

Aina asiat ei ole niin helppoja ja mutkattomia, kuin nyt täällä minun ja eksäni ihmeellisessä uusioperhepilvessämme, mutta jos aidosti halutaan lasten parasta, on jokaisen osapuolen päästävä yli omista egolähtoisistä asioistaan.

On täysin ymmärrettävää, että uusi aikuinen, jota välttämättä itse ei tunne ollenkaan, herättää alkukantaisia ja suuria, lähes toivottomia tuntemuksia hallinnan menetyksestä oman lapsen asioita kohtaan. Ne on hyvä hyväksyä, mutta ennen kaikkea ne on hyvä käsitellä: Mistä oikeasti tuntemus herää? Pohjaako herännyt huoli oikeaan uhkaan?

Luottamus lienee tärkein tekijä koko paletissa. On luotettava lasten toisen vanhemman arviointikykyyn ja on luotettava toisen vanhemman uuteen kumppaniin. Parasta on, jos kaikki osapuolet ovat halukkaita toimimaan yhteisen asian puolesta, eikä kellään ole katkeria tuntemuksia ketään kohtaan.

Vaikka tässä nyt jeesustelen autuudellamme, en minäkään tuntemuksilta ole välttynyt. Viimeksi viikonloppuna koin hetken kateutta lasten kanssa vietetystä hauskasta aktiviteetista, johon en kuulunut, kunnes tajusin, että a.) voin itsekin mennä moiselle retkelle lasten kanssa ja b.) kuinka siistiä, että siellä isällään lapset tekevät noin kivoja retkiä. Olen tavattoman iloinen, että lapseni ovat pidettyjä myös uuden kumppanin taholta.

Joten: Pääskäämme yli itsestämme ja iloitaan, että lapsilla on lisää välittäviä, lisää huomiota ja hyväksyntää lapselle antavia aikuisia.

Kun lasten elämään astuu uusia aikuisia, se on siunaus, eikä se ole pois yhdenkään vanhemman vanhemmuusarvosta. Lapsi on aina omien vanhempiensa lapsi ja kaikki hyvät aikuiset, jotka välittävät aidosti lapsesta ja tämän hyvinvoinnista ovat lisärikkaus lapsen elämään.


Lue myös:
Vanhempi, älä syyllisty asioista, joilla ei oikeasti ole väliä


You Might Also Like

28 comments

  1. Moi, uusperhekuviot koskettavat itseänkin, tosin vähän eri kulmasta. Miehelläni on yksi lapsi edellisestä suhteesta ja itselläni ei. Meillä ei myöskään vielä ole yhteisiä lapsia. Haastavimmaksi olenkin kokenut juuri sen, että olen itse lapseton ja siinä mielessä varsinkin aluksi tunsin itseni ulkopuoliseksi. Asiat ovat kyllä kouliintuneet ajan saatossa, mutta silti minulla on edelleen päähänpinttymä, että tilanteisiin olisi helpompi samastua, jos itselläkin olisi lapsi. Kaikenkaikkiaan meillä on kuitenkin asiat hyvin, aikuisilla asialliset välit jne. Toivottavasti perheemme täydentyy vielä joku päivä yhteisellä lapsella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi on varmasti sellainen asia, mikä herättää väkisinkin ulkopuolisuuden tunteen. Ollaan usein ystävien kanssa puhuttukin, että se helpottaa varmasti tosi paljon, jos kaikilla on lapsia, mutta ihana kuulla, että teillä kuitenkin asiat on hyvin. Ja ymmärrän täysin päähänpinttymäsi! Toivottavasti saatte toivomanne yhteisen lapsen ja kiitos paljon kokemuksen jakamisesta! <3

      Poista
  2. Tätä oli kerrassaan ihana lukea. Tämä saa ajattelemaan, että kaikki asiat, ne vaikeimmatkin, voi järjestää kauniilla tavalla. Tätä keskustelua tarvitaan lisää! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Ihana kuulla, että pidit ja mustakin tätä ns. toista puolta tarvitaan lisää näkyviin. Ollaan niin totuttu vain lukemaan, kuinka kaikki on vaikeaa ja toiset ihmiset ihan hanurista!

      Poista
  3. Te ootte kyllä sellanen kaikkien eronneiden vanhempien esikuva. Osaispa kaikki olla yhtä älykkäitä ja mennä lapsen/lasten etu edellä. Keep up the good spirit!

    VastaaPoista


  4. A lot of work went into this article. Thanks for proving that comments will help with key words.

    VastaaPoista
  5. Really nice and informative blog, keep it up buddy…

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Täällä kans ero sovussa, jatko ystävinä ja uuskuviot melkein yhtä hyvin. 3/4 osaa käyttäytyä kuin aikuiset..
    Tää on aina niin hienoa lukea kuinka osataan toimia ilman kyräilyjä ja katkeruutta ja lasten tunteiden myrkyttämistä. Liikutuin vähä..

    VastaaPoista
  7. Viestisi on erittäin hyvä. Voit vetää aiheesta Instagram-blogia ja ostaa seuraajia täältä https://viplikes.fi

    VastaaPoista
  8. Excellent work! One thing I’d really like to reply to is that fat burning plan fast is possible by the suitable diet and exercise. A person’s size not just affects appearance, but also the quality of life. Self-esteem, depressive disorders, health risks, as well as physical abilities are affected in weight gain. It is possible to do everything right but still gain. In such a circumstance, a problem may be the offender. While a lot of food instead of enough exercise are usually the culprit, common health conditions and traditionally used prescriptions can greatly increase size. I am grateful for your post here.

    야동
    대딸방
    출장안마
    타이마사지
    바카라사이트

    VastaaPoista
  9. Great blog.ting way. Wonderful article. Fascinating to read. I love to read such an excellent article. Thanks! It has made my task more and extra easy. Keep rocking. Very interesting information, worth recommending. However, I recommend this 메이저놀이터

    VastaaPoista
  10. Fantastic knowledge. With thanks. This is a great platform. I also come up with an article about Fortnite. Basically, it is a PC game. It offers a new skin for your favorite characters. Get this Skins with Skin Generator. Enjoy your Fortnite experience. Thank you. This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. I just tripped upon your blog and ached to say that I have really enjoyed reading your blog post. Thank you for sharing. 오래된토토사이트

    VastaaPoista
  11. It's extremely pleasant ancontent for your readers. 안전공원목록

    VastaaPoista
  12. In this incredible plan of things you get an A+ for exertion. Precisely where you really lost us was first in the real factors. As it is said, subtleties represent the deciding moment the contention.. Also, that couldn't be considerably more right in this article. Having said that, permit me say to you exactly what tackled job. The writing is truly captivating and this is in all probability why I am putting forth an attempt to remark. I don't actually make it an ordinary propensity for doing that. Furthermore, in spite of the fact that I can undoubtedly see a leaps in rationale you think of, I am not certain of precisely how you seem to interface the thoughts which make your decision. For the present I will, most likely buy in to your issue yet trust sooner rather than later you really connect the specks much better. Woah! I'm truly adoring the layout/topic of this site. It's basic, yet powerful. A ton of times it's difficult to get that amazing equilibrium" among convenience and appearance. I should say you have worked effectively with this. Furthermore, the blog stacks quick for me on Chrome. Uncommon Blog! 카지노쿠폰

    VastaaPoista
  13. Nice post. I was checking constantly this blg. 카지노

    VastaaPoista
  14. it should go into my collection. Very good work! 온오프카지노주소

    VastaaPoista
  15. Fabulous post, you have denoted out some fantastic points, I likewise think this s a very wonderful website. I will visit again for more quality contents and also, recommend this site to all. Thanks. Finding this site made all the work I did to find it look like nothing. The reason being that this is such an informative post. I wanted to thank you for this special read of the subject. I definitely savored every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post. I am so delighted I located your site, I really located you by mistake, while I was looking on yahoo for something else, Anyways I am here now and could just like to say cheers for a tremendous post and a all round entertaining website. Please do keep up the great work. 먹튀폴리스검증

    VastaaPoista
  16. So lot to occur over your amazing blog. Your blog procures me a fantastic transaction of enjoyable.. Salubrious lot beside the scene. Your web log isn't just valuable however it is also truly imaginative as well. There have a tendency to be very few individuals who can absolutely Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts, lots of great information and inspiration, both of which I need, thanks to offer such a helpful information here. Astonishing learning and I get a kick out of the chance to impart this sort of data to my companions and expectation they like it they why I . This is actually the kind of information I have been trying to find. Thank you for writing this information. 메이저사이트

    VastaaPoista
  17. fits! Its such as you read my mind! You appear to understand a lot about this, like you wrote the e-book in it or something. I believe that you simply could do with a few % to force the message house a bit, however other than that, this is wonderful blog. A great read. I'll certainly be back. 먹튀사이트

    VastaaPoista
  18. I found this is an informative blog and also very useful and knowledgeable Buy Modalert 200mg Online | Buy Modalert 200mg Online

    VastaaPoista
  19. Congratulations on your article, it was very helpful and successful. c30d9c43e9847af3bb1fb7ed4e7e3ace
    website kurma
    website kurma
    sms onay

    VastaaPoista
  20. Thank you for your explanation, very good content. c23f9774ab9ace9eaca06433cbcbe72d
    define dedektörü

    VastaaPoista

Hae