Heittäkää ne ulos!

14.11.2013

Kuljimme tänään linja-autolla lapsen kanssa. Vaunujen kanssa matkustavat saavat nousta keskiovista vaunuille tarkoitettuun paikkaan, eikä h...

Kuljimme tänään linja-autolla lapsen kanssa. Vaunujen kanssa matkustavat saavat nousta keskiovista vaunuille tarkoitettuun paikkaan, eikä heidän tarvitse maksaa matkastaan. Lapsi ei kuitenkaan ole se syy, miksei matkasta tarvitse maksaa: käytäntö on sanellut toimintatavan.

Minä ja lapseni olimme ensimmäiset kyytiin hypänneet vaunupaikkojen kuluttajat. Parin pysäkin päästä mukaan olisi tulleet vielä parit vaunut lisää, mutta koska bussissa oli tilaa vain kaksille vaunuille, toinen äideistä joutui jäämään lapsensa kanssa odottamaan uutta linja-autoa. Seuraavalla pysäkillä odotteli nainen rollaatorinsa kanssa. Bussikuski empi hetken tilanpuutteen vuoksi naisen ottamista kyytiin, mutta ajatteli naisen mahtuvan mukaan. Nainen mahtuikin, ja kaikki me matkasimme lopun viiden minuutin matkan oikein hyvin. 


Tilanne ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia bussimatkustajia. Paria pysäkkiä ennen meitä poistunutta eläkeläisherraa oli jäänyt kaivelemaan tilanne. Eläkeläisen mielestä toisen meistä vaunumatkustajista olisi pitänyt poistua bussista kesken matkan, jotta rollaattorin kanssa kulkenut nainen olisi mahtunut mukavammin bussiin. "Noi matkustaa aina vaan ilmaiseksi ja sinä maksat tästä. Noi olisi pitänyt heittää ulos!" huusi eläkeläinen meitä osoittaen. 

Kaikki me kuitenkin jatkoimme matkaamme, ihan päämääriimme asti. "Sopu sijaa antaa", tokaisi rollaattorilla kyytiin noussut nainen eläkeläiselle. Minusta eläkeläisherran ajatus oli "tosi hyvä". Samaa periaatetta voisi soveltaa monella muullakin yhteiskuntamme saralla.


Mietitäänpäs.

Turussa terveyskeskusmaksua ei peritä, mikäli on opiskelija, toimeentulotukea, työttömyysturvan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saava, tai jos on palvellut rintamalla. Näin ollen myös heidän terveyskeskuspalvelut voitaisiin keskeyttää, mikäli joku, vaikka minä, Maksava Asiakas, tulisin ja haluaisin otattaa esimerkiksi nielunäytteen. Kyllä sen opiskelijan murtuneen sormen ehtisi myöhemminkin hoitaa. 

Teatterissa esityksiä saisivat katsoa sataprosenttisesti vain normaalihintaisen lipun ostaneet. Opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät saisivat katsoa vain toisella silmällä ja kuunnella vain toisella korvalla. Tai sitten saisivat valita haluavatko katsoa vai kuunnella. Saattajakortilla ilmaiseksi sisään pääsevät joutuisivat laittamaan silmät kokonaan kiinni ja käyttämään korvatulppia. Sama pätisi tietysti myös taidenäyttelyihin ja konsertteihin.

Eikä tähän kannata lopettaa. 

Yhteiskuntaammehan palveluineen pyöritetään verovaroin. Toinen hyvä soveltamiskohde olisikin vaikka koulut: Köyhän, eli vähemmän verovaroja tekevän vanhemman muksut saisivat opiskella vain välttämättömät taidot, lukemisen ja kirjoittamisen, ehkä vähän matematiikkaa, mutta liikunta, musiikki ja käsityöt olisivat tarkoitettu vain... hmm, sanotaan vaikka 10 000 veroeuron maksaneen vanhemman lapsille.


Jos sairaalassa on leikkausjonossa kaksi potilasta, joista toinen maksaa vuodessa veroja 20 000 euroa ja toinen vaivaiset 5000 euroa, lienee kaikille selvää, kumpi pääsisi ennemmin leikkaukseen. 

Mikäli 20 000 veroeuroa maksava haluaa tulla juuri sillä hetkellä poistamaan luomensa, kun keskituloiselle suoritetaan sydänleikkausta, voitaisiin keskituloinen laittaa hetkeksi sivuun – tai heittää ulos.


Tilan ahtauden vuoksi, myös linja-autoissa – siis vaunujen ulosheittämisen lisäksi – voitaisiin arvottaa maksuperusteisesti muutkin matkustajat. 

Lapset maksavat Turussa matkastaan 48 prosenttia normaalihintaisen lipun hinnasta, joten lapset saisivat matkustaa vain alle puolet matkastaan. Martista Hirvensaloon voi ihan hyvin mennä jalan. Me täyden hinnan maksavat aikuiset (me, silloin kun emme ole vaunuilevia vapaamatkustajia), pääsisimme keskustasta ihan perille asti. 

Seniorit, eli yli 65-vuotiaat, taas maksavat matkastaan 60 prosenttia normaalilipun hinnasta. Näin ollen seniorit saisivat asetella takamuksensa vain 60-prosentin osalle penkistä ja 40 prosenttia voisi jättää vaikka niille lapsille. Jos kuitenkin koko linja-auto olisi täynnä, vain täyden hinnan maksaneet saisivat jäädä. Vanhemmat vaunuineen heitettäisiin tietysti ensimmäisenä ulos, seuraavaksi lapset, sitten eläkeläiset, invalidit ja tietysti opiskelijat.

Mutta.

Maailma ei ole sillä lailla reilu, kysykää vaikka siltä eläkeläisherralta, joten nämä edellä mainitsemani käytännöt tuskin tulevat käyttöön. Jos kuitenkin tapaan kyseisen herran vielä, lupaan maksaa matkani, mikäli se on perillepääsyn edellytys. 


Voin muuten maksaa sen herran alennuslipunkin – maksanhan minä hänen eläkkeensäkin.You Might Also Like

3 comments

 1. Eläkeläiset. What can I say. Nehän on myös siitä kuuluisaa porukkaa, että useasti he katsovat oikeudekseen esim. etuilla jonotustilanteissa, koska he ovat iäkkäämpiä.

  Itse kohtasin tässä taannoin kirpparilla tilanteen missä eräs hieman pahantuulisen oloinen eläkeläisrouva kiilasi täysin törkeästi iholle kun olin erään loosin edessä katsomassa vauvanvaatteita. Mummo tuli kyynärpää-taktiikalla sivusta ja sanoi mulle todella ärhäkkään sävyyn, että ANTEEKSI VAAN, minä katsoisin noita kierrevihkoja tuossa!

  Joo excuse me vaan, mutta kukahan tässä nyt oli ensin? Siirryin ehkä sentin sivummalle ja jatkoin vaatteiden hypistelyä aivan kaikessa rauhassa, mummo ähisi ja puhisi ja tuhisi ja oli tosi närkästyneen oloinen. Lopulta päästin mummelin piinasta ja jatkoin seuraavalle loosille, mummo sanoi kovaan ja todella loukkaantuneeseen ääneensävyyn, että KIITOS!

  Kyl kiire on kun on eläkkeellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on joskus hankalaa tuo oleminen joillain! :D Onneksi sentään eläkeläistenkin joukosta löytyy iso kasa ihan leppoisiakin tyyppejä. Aivan kuin mistä tahansa ihmisryhmistä löytyy ne ääripäät ja kaikki siltä väliltä. Joillain vaan palaa käpy herkästi ja sitten on pakko kaataa se paskaryöppy muiden niskaan. Tämä bussiherra taisi olla sellainen jokapaikanpoliisi ;)

   Poista
 2. Kyllä Hyvinkäällä saa vaunuista maksaa täyden hinnan. Samoin jos matkustat lähijunalla mutta ei HSL alueella,maksat täyden hinnan. Että näin.

  VastaaPoista

Hae