Asioiden tulee olla rivissä

– Ainakin taaperon mielestä. Olen joissain asioissa hyvin järjestelmällinen. Kodissa on tietyt asiat, mitkä ovat aina omilla paikoillaan. ...

– Ainakin taaperon mielestä.

Olen joissain asioissa hyvin järjestelmällinen. Kodissa on tietyt asiat, mitkä ovat aina omilla paikoillaan. Lapsen lelut kerään leikkien jälkeen lelusäkkeihin, -laatikoihin ja -koreihin, sohvatyynyt nostelen uudelleen ja uudelleen sohvalle lapsen heiteltyä ne maahan sen sadannen kerran ja keittiössä tavarat löytyvät aina omilta paikoiltaan. Noin niin kuin esimerkiksi. Olohuone-keittiö -akselin yleisilme on siis pääosin aina aika siisti.


Sitten on niitä muita juttuja. Vaatekaappini on sotkuinen, niin myös lapsen. Viikkaan toki aina vaatteet sinne, mutta ahtauden ja laiskuuden vuoksi jokaisen erillisen vaatekappaleen kaivaminen kaapista myllertää kaapin aina uudelleen päälaelleen. Saunamme on täynnä tavaraa. Se toimii tavallaan varastona. Kengät ovat aivan hyrskyn myrskyn kenkäkaapissa – aivan kuten hanskat, pipot ja kaulahuivitkin eteisen koreissa. Lipastojen laatikoissa olevat tavarat, olivatpa ne sitten Tupperwareja tai askarteluvälineitä, ovat kaikki vähän sinne päin. 

Mieheni on muuten minun tyylistäni poiketen enemmän sellainen laatikoiden hinkuttaja. Jos teemme siivousta, minä maalailen suuria linjoja ja piilotan törkyt laatikoihin ja kaappeihin, kun taas mieheni alkaa analysoimaan yksityiskohtaisesti jokaisen tavaran tarkoitusperän, tarpeen ja optimaalisen säilytyspaikan. Siinä ajassa kun minä "siivoan" kolme huonetta, mies siivoaa yhden huoneen. Vaikka juuri nämä meidän eroavaisuudet täydentävät kivasti toisiaan ja tykkään mieheni tyylistä, annamme erilaisista tavoistamme usein palautetta toisillemme. Viimeksi sain reklamaation laatikosta, joka ei mahtunut enää kiinni...


Noin yleisesti ottaen siis kaikki mikä näkyy on siististi ja kaikki mikä ei näy on... ei niin siististi. Mutta hei, eikö Martatkin sanoneet, ettei joulusiivoustakaan kannata aloittaa komerosta, ellei sitten aio viettää siellä jouluaan?

No mutta. Tämä pitkän alustuksen jälkeen yritän jollain kehnolla aasinsillalla tulla siihen, että taapero on joissain asioissa erityisen järjestelmällinen. En tiedä, onko tämä jokin kaikille taaperoille tuleva vaihe (vaikka joku riviin, järjesty! -vaihe) tai voisiko tämä olla jollain tasolla peritty ominaisuus, mutta meidän taaperolla on tarve laittaa kaikki asiat riviin. Autot, tyynyt – kunhan ne on ensin tiputeltu sohvalta lattialle –, palikat, lusikat... kaikki. Taapero siis ikään kuin leikkii siten, että siirtelee tavaroita paikasta toiseen – riveihin.


No aivan aina ja kaikkeen riviinjärjestely ei päde. Usein lapsi tykkää ihan vaan kaataa Duplot ja palikat lattialle tai nakella ne muutoin ympäriinsä. Ja tietysti palikkatornin kaataminen on edelleen aika siistiä kaiken muun läiskyttämisen, tutkimisen ja rössyämisen rinnalla.

You Might Also Like

8 comments

 1. Ihana järkkäilijä! :D Meidän poika teki pienempänä pikkuautoille samoin! Ajattelin, että siinä on jotain vikaa, kun se ei siis leikkinyt niillä ollenkaan, kunhan laittoi riviin. ;D Nyt kyllä siis jo leikkii. Mutta tykkää järjestelystä vieläkin.

  Meidän perheessä taitaa olla roolit toisin päin, kuin teillä (en tarkoita, että minä olisin se, joka järjestelee riveihin, vaan siis aikuisten rooleja nyt tarkoitin). Vaikka miten olisi saatu paikat järjestykseen, saattaa kalvaa inhottava tunne, että on sekavaa ja sotkuista. Eikä se tunne mene ohi, ellen saa järkättyä sitä kaappia, jonne siivotessani vain tungin kaikki tavarat ja pusersin oven kiinni.

  Tosin erityisen siistiksi en kehtaa missään nimessä itseäni väittää ensinkään. Mutta noin niinkuin siivous(=ahdistus)puuskissani toimin noin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä sain Instagraminkin puolelle pari kommenttia, että heidänkin lapset ovat tehneet tuota rivittämistä! Haha, niin hauskaa! Mistä ne naperot noita oikein keksii, mistä ne tulee?

   Mä luulen, että aika monessa muussakin perheessä tuo kaappiasetelma saattaa olla toisinpäin. Mullakin on kyllä niin, että kaikille tavaroille on oma paikka – että tiedän mistä laatikosta tai kaapista mikäkin löytyy –, mutta noin muuten niiden ei tarvi (astioita lukuun ottamatta) olla järjestyksessä. :D

   Poista
 2. Meillä 10kk vanha järjestelijä lajittelee palikoita värien mukaan vierekkäin... välillä naurattaa, mutta välillä mietin onko kysymyksessä joku luonnonoikku :) Toisaalta kyse voi kyllä olla mallioppimisesta kun itsekin myönnän usein hieman järjesteleväni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, ihana! Kyllä se taitaa olla joku ikään kuuluva vaihe :) Ja miksei myös mallioppimista. Tuo meidän ainakin apinoi nyt kaiken!

   Poista
 3. Musta toi on ihan universaali ilmiö naperoilla. Kysymys on varmaan se, että kuinka vahvasti ja pitkästi tuo vaihe kestää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se taitaa olla. Ainakin jengi on kommentoinut täällä ja Instassa että heidän naperot ovat tehneet samaa.

   Poista
 4. 1v 7kk järkkäilee myös riveihin kuljetuskalustoaan, vaikka me molemmat vanhemmat ollaan "läjä" ja "kunhan kaapinovi pysyy kiinni" ihmisiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhhaa! Että mallioppimisesta ei pitäisi olla kyse siellä? :D Kai tämä jokin vaihe on. Sen verran samankaltaisuuksia on näemmä ollut!

   Poista

Hae