Kuusikuisemme

Mulla vähän venähti tämä kuusikuiskatsauksen kirjoittaminen, mutta nyt! Eli. Kuusikuinen vauva on jo aivan eri vauva kuin pari kuukautta s...

Mulla vähän venähti tämä kuusikuiskatsauksen kirjoittaminen, mutta nyt!

Eli. Kuusikuinen vauva on jo aivan eri vauva kuin pari kuukautta sitten! Nyt alkaa olla kaikki ne pikkuvauvapiirteet mennyttä ja tilalla on huumorintajuinen höpsöttelijä, joka ei tahdo enää olla sekuntiakaan paikallaan.

Vauva oppi muutamaa päivää ennen puolivuosikastaan kääntymään päinmakuulta selälleen hallitusti, kun ennen moiset olivat olleet enemmän vahinkopyörähdyksiä. Nyt vauvaa ei enää pidättele mikään, kun taaksepäin ryomimisen lisäksi liikkuminen käy myös kierimällä.


Kiinteiden ruokien alotuksen myötä vauva keksi hauskan leikin. Aina kun ruokaa menee suuhun, sitä voi pörisyttää suulla ulos niin, että sekä oma että äidin naama on aivan soseessa. Parissa viikossa vauva on pörisyttelyn lisäksi oppinut syömään pieniä maisteluannoksia suurempia määriä, eikä enää jokainen maku vaadi ihmettelyä. Nyt ensimmäisen lusikallisen jälkeen odotellaan seuraavaa jo suu suuresti ammollaan. 

Myös nokkamuki on tullut tutuksi. Siitä on hauskaa ottaa vesihörppyjä, jotka tosin otetaan vain, että ne saataisiin pulauttaa rinnuksille.

Ensimmäiset kiinteät maisteltiin puolimakuulta syöttötuolin newborn-istuimesta, mutta muutama päivä sitten otimme käyttöön varsinaisen istuimen. Vauva jaksaa jo hienosti istua ruokailun ajan tuolissa, mikä onkin helpottanut syöttämistä ja myös lisännyt vauvan innostusta kiinteisiin ruokiin. Kohta päästään sukeltamaan sormiruokailuhommiinkin paremmin, kun istuminen alkaa olla hallussa!

Vauva hakee konttausasentoa, ja varsinkin pehmeällä alustalla saa jo jalat koukkuun kehon alle ja pääsee hytkyttämään itseään käsien ja jalkojen varassa. 

Vauvalelut eivät ole vauvan mielestä kovinkaan kiinnostavia enää, kun isoveikalla on paljon mielenkiintoisemmat ja monimutlkaisemmat autolelut. Niitä on ihana tutkia ja liikutella, mikä on isoveljellekin suurimman osan ajasta ihan ok.

Vaikka vauva tykkää seurustella kaikkien hänelle lepertävien ja hymyilevien ihmisten kanssa, on vierastus alkanut nostaa päätään. Vain oma perhe saa varauksettoman vastaanoton heti ja muut pääsevät nauttimaan iloisesta vauvaseurasta vasta pienen totuttelun jälkeen.

Ja se nauru, jota viimeksi kaipailin! Ooh! Sen saa siten, että äiti-ihminen lähestyy vauvaa nuuskuttamalla ja laittaa lopuksi nenän kiinni vauvan nenään. Se on vauvasta tarpeeksi hauskaa nauruhommiin, joten sillä me metsästämme nyt niitä!

Kuusikuinen isoveli on oppinut käyttämään vauvan nimeä. Itse asiassa nykyään kaikki vauvat ovat isoveikan mielestä pikkusiskoja. Olipa kyse sitten isoveljen omista vauvakuvista, tahi imetyssuojapaketin mainoskasvoista, kaikki vauvat nimetään pikkusiskoksi (ja kaikki mainosäidit äidiksi).

Isoveikasta on hauskaa auttaa äitiä syöttämään vauvalle kiinteitä, mutta tarkkana saa vanhemmat olla, sillä isoveikan mielestä kaikki omatkin ruoat voisi antaa pikkusiskolle. Viimeksi tänään poimin vauvalta pois puoliksi syödyn näkkileivän, jonka velipoika oli käynyt vauvalle antamassa. Ehkä veli ajattelee, että tämä voisi olla kaksisuuntainen tie, koska veli ei juuri nyt muuta niin paljon haluaisi syödä, kuin vauvan ihanan mauttomia maissinaksuja.  

Puolivuotiaat saivat omat juhlansa taannoin, koska aina on hyvä syy syödä kakkua! 

Katso kaikki kuukausikatsaukset täältä!

You Might Also Like

5 comments

 1. Kiitos tästä! Ihanan tutulta kuulostaa :) meidän pieni mies harrastaa myös tuota soseilla päristelyä. Lisäksi hänellä on bravuurina nuuskuttaa nenällään, varsinkin jos siellä sattuu olemaan puuroa tms. Samalla tietysti pitää seurata, että nauraako isommat sisarukset ja jos/kun nauraa, niin nuuskutus yltyy :) stand up- koomikko siis! Myös tuo liikkuminen on samanlaista, peruuttamalla ryömitään ja kierimälläkin pääsee. Samanaikaisesti susikädellä voi rohmuta matkalla esmes äiteen sandaalit ja kahdella hampaalla kaluta niitä koiranpennun lailla...
  Hauska olis laittaa nuo tirriäisemme nokakkain ja katsoa, miten käy :) Ihanat vauvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä unohdin kirjoittaa vauvan nuuskuttamisesta! Hänkin siis nuuskuttaa! Oikein nenänvarsi rypyssä ja virneellä! Hassut, ihanat vauvat! <3

   Poista
 2. Vielä piti tuohon edelliseen lisätä, jotta tykkään ihan hitokseen paljon siun kirjoitustyylistä (ja siitä että osaat myös yhdyssanat...) ja odotan aina ihan innolla siun seuraavaa postausta. Olet näemmä todella lahjakas kirjoittaja ja äiti ja vaimo ja whatever mitä vaan rupeat tekemään. Hyvä sie!!!
  T. No taas se itäsuomalainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, tämä oli kyllä ihanin lisäys ikinä! Oon tosi imarreltu ja tuli hei päivän hyväfiilis tästä! Kiitos itäsuomalainen!

   Poista
 3. Kuukausipäivityksiä on hauska lukea kun omassa huushollissa on saman ikäinen vauva. Todellakin - tutulta kuullostaa. Hämmästelen tämän ikäisen liikkumiskykyä. Ryömintäyritystä tuijotellessa näyttää siltä, ettei se liiku senttiäkään, mutta sillä aikaa kun lataat tiskit koneeseen on se teleportannut itsensä lehtikorin luo. Ja kas, siellä se mutustelee krassin siemeniä kun on ensin imeskellyt paperisen siemenpussin muhjuksi. Hupsista saatana.

  VastaaPoista

Hae