Maria Monde – tahallista vai tahatonta kuraa?

15.9.2016

Seuraan suurella mielenkiinnolla tätä Maria Monden (Maaria Lehtisen) ympärille kehkeytynyttä kohua . Anteeksi, tarkoitan siis kehkeytett...


Seuraan suurella mielenkiinnolla tätä Maria Monden (Maaria Lehtisen) ympärille kehkeytynyttä kohua. Anteeksi, tarkoitan siis kehkeytettyä kohua. Ihmiset jakavat somessa musiikkivideota, jossa vähäpukeinen nainen laulaa "inskramdamista" (Instagram) falskilla lauluäänellään. Keikkuu köpösti kuin Sabrina konsanaan ja huuliaan mutrustellen räppää – helvetin huonosti.

Se mikä ihmisillä saattaa mennä vahingoniloissaan ja lynkkaamishurmiossaan ohi, on että Maaria Lehtinen on pitkään viihdealalla tuhtaillut tyyppi. Tuntematon suurimmalle osalle, vaan ei ole enää.

Nopea googlailu paljastaa Maaria Lehtisen tehneen erilaisia töitä viihteen, kirjoittamisen ja musiikin parissa.

Olkaamme Maaria Lehtisen tähänastisesta urasta tai sen laadusta mitä mieltä tahansa, nyt nainen on kaikkien huulilla. Huulille ei päästy novelleja kirjoittamalla, keskinkertaista poppia tekemällä (Dana Glow) tai herkkiä tulkintoja Youtubeen laulamalla. Sinne mentiin riman alittavalla, itseään objektisoivalla, alleviivatun nololla kuralla. Kuralla, jota ihmiset jakavat nyt suurella innolla (ja inholla), eikä sanoja säästellä.

Kävin kurkkaamassa Maaria Lehtisen Facebook-profiilia. Viimeisimpänä julkisena päivityksenä on jako, jossa hän ilakoi päässeensä myös Maikkarin nettiuutiseen. Heti ensimmäisenä on kommentti, jossa joku kysyy, kannattaisiko vitsi jo paljastaa, ettei lopu laulukeikat, "koska jengi ei näemmä tajuu". Tähän Maaria vastaa hymiöiden siivittämänä, että sori, tää ei oo mikään "vitsi".

Kommenteissa on myös Maarian itsensä lisäämä skoolaava Leonardo DiCaprio -meemi, jossa sanotaan "Cheers to all my haters! Be patient. So much more is coming."

Apua, siis onko tämä nyt vitsi, kieli poskessa tehty juttu, täysin läppä. Kohta Maaria Lehtinen paljastuu älyköksi, joka teki yhteiskunnallisen kokeen ja paljasti tempullaan enemmän meistä, kuin itsestään?


Muistatteko vielä Stig Doggin uran alun? Tai sen, miten Stig tuli julkisuuteen?

Julkaistiin Rakkauden bermudan kolmio, joka kaikessa ennennäkemättömyydessään, röyhkeydessään ja kökköydessään sai jengin sekaisin. Onko tämä vitsi? Eihän se ole tosissaan? Kyllä tämän on oltava vitsi. Ei kukaan voi tehdä tuollaista tosissaan. Huumoriartisti se on.

Silti Stigiltä itseltään kysyttäessä hommassa ei ollut kyse vitsistä. Ja nyt se vitsi, tai ei vitsi, on kantanut jo kymmenen vuotta.

Mustavalkoisessa maailmassa Maria Monden jutussa on kyse joko a) tahattomasta, Tuksumaisesta, itsensä ymmärtämättömästi naurunalaisesti saattamisesta, tai b) taidokkaasti, yhteiskuntakriittisesti ja aikamme ilmiöitä hyväksikäyttävästä itseironisesta mediatempusta, jossa meitä katsojia vedetetään, koska keskimääräisesti ihmiset eivät ymmärrä pitkälle vietyä sarkasmia.

Suurin osa äänestää a-vaihtoehtoa – ja siksi juttu toimii.

Tai sitten se on jotain siltä väliltä.

Ehkä Maaria Lehtinen on keskinkertainen laulaja, joka ei tavallisilla keinoilla ole saanut näkyvyyttä, ja nyt keksi keinon päästä kerralla nettihitiksi. Ehkä se, että ihmiset pitävät häntä nyt idioottina, blondina ja bimbona on ihan sama, koska potti on vielä räjäyttämättä?

Tai vitustako minä tiedän. Ehkä tämäkin on mainos.

Mutta sen tiedän, että isot tissit, paljastavat kuvat, yliblondattu tukka ja turseat huulet eivät tarkoita automaattisesti syyntaaketonta, itseensä kritiikittömästi suhtautuvaa pyrkyri-idioottia, joka ei tietäisi, mitä kyseinen video tulee aiheuttamaan tai että Maailma-kappale toteutuksineen on yksinkertaisesti huono ja jengi tulee dissaamaan sitä – ja häntä – ihan koko rahalla.

Senkin se yliblondattu, alipuettu pinkkihuuli varmana tietää, että ne piirteet naisessa sokaisevat katsojan, eikä ensivaikutelman jälkeen kukaan jää miettimään, mikä se juju hommassa oli. Ja siksi se toimii  kuin häkä – tahattomasti tai tahallaan.

Väittämättä, että Maria Monde olisi seuraava Stig Dogg – luultavasti ei –, samankaltaisuuksia on kuitenkin löydettävissä. Unohtamatta Kikkaa tai Samantha Foxia.

Ehkä näämme Euroviisuissa ja teemme taas mahdottoman?

You Might Also Like

8 comments

 1. Siis kuka? Ma(a)ria on mulle ihan nevöhööd ja saa pysyäkin sellaisena :-) Stigistä ja Keekistä olen valitettavasti kuullut.

  VastaaPoista
 2. Itse arvostan Stigiä viihdetaiteilijana suuresti. Mietin vaan, että valitettavasti sisäistetty misogynismi saattaa vaikuttaa siihen, miten suhtaudun/suhtautuisin hänen naispuoliseen vastineeseensa. Itseanalyysin paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei nyt ollaan muuten aika ytimessä! Samoja oon kelaillut – varsinkin kun on katsonut tuota nettikommentointia!

   Poista
 3. Juutubesta löytyy kyseiseltä artistilta biisejä eri taiteilijanimellä.. Ja niissä laulaminen sujuu varsin mallikkaasti.. ;)

  VastaaPoista
 4. Pakko sen verran kommentoida, että älä nyt hyvä ihminen oikeasti vertaile Stigiä ja Maria Mondea muuta kuin huumoriaspektin kautta. Toisen huumori tulee musiikillisesta kyvyttömyydestä (olkoon tahatonta tai tahallista), toisen sanoituksista ja visuaalisista teemoista. Musiikillisesti Stigin ja Marian ero on valovuosi, jopa Rakkauden Bermudan kolmion aikaan. Pasi Siitonen on hyvin lahjakas muusikko, Maria Monde ei sitä ole.

  Rakkauden bermudan kolmio,

  VastaaPoista
 5. Ai Stigiä verrataan tähän , ahahahahahahaha kuunnelkaa Herran Häsleri styge https://youtu.be/_ngBWC5jxkQ

  VastaaPoista

Hae