10 asiaa, jotka yhdistävät kaikkia markkinoita

23.10.2016

Kuva: Turun kaupunki, Joonas Mäkivirta. En tiedä muista kaupungeista, mutta Turussa on aina jotkut markkinat. Aina . On Silakkamarkkin...

Kuva: Turun kaupunki, Joonas Mäkivirta.

En tiedä muista kaupungeista, mutta Turussa on aina jotkut markkinat. Aina. On Silakkamarkkinat, Saaristolaismarkkinat, Keskiaikaiset markkinat, Joulumarkkinat, Turun päivän markkinat, Kansainväliset markkinat, Käsityöläismarkkinat ja Voi hyvä luoja sentään ties mitkä markkinat.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että nämä erilaisin nimin erotellut markkinat myös eroavaisivat jotenkin toisistaan, mutta näin vanhana turkulaisena – ja suurena markkinoiden ystävänä – joudun toteamaan, että ei. Ei vaan kertakaikkisesti ei.

Tässä 10 asiaa, jotka yhdistävät kaikkia markkinoita – ainakin täällä meidän idyllisessä ja hyvin viehättävässä Suomen Turussa!

1. Jokiranta 
Kaikki markkinat järjestetään jokirannassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Markkinoiden alkusijainti saattaa muuttua noin metreillä, mutta kaikki Turussa järjestettävät markkinat sijaitsevat Myllysillan ja Tuomikirkkosillan välisellä alueella. Ks. kartta.

2. Muikut
Jos johonkin voit hektisessä ja alati muuttuvassa elämässäsi luottaa, niin tähän: Muikut. Olipa teemana keskiaika, silakka tai joulu, löydät markkinoilta paistetut muikkusi. Halusit tai et.

3. Pölypussit
Ainoa oikea paikka ostaa imuriisi pölypussit! Markkinat, nuo pölypussien luvattu maa jo vuodesta 1979.

4. Ihmeliima
Tai teholiima. Samaa eri paketissa. On niin älyttömän tehokas. Liimaa vaikka sormet yhteen. Tai kengän kattoon. Käytön jälkeen pitää kynttilästä valuttaa steariinikorkki päälle ja säilyttää jääkaapissa. Meidän perheemme suosittelee vahvasti ihmeliimaa kaikille. Tai teholiimaa – joka siis on samaa eri nimellä. Nytkin kävin markkinoilla vain ns. liimahommat mielessä.

5. Silmälasien kirkastusneste
Yleensä sama heppu myy tätä ja ihmeliimaa. Tai teholiimaa. Esittelee mielellään sinun silmälaseillasi aineen tehokkuuden. Näe ja ihastu!

Muutamana vuonna olen joutunut traagisesti pettymään, sillä ihmeliimahahmolla ei ole ollut myynnissä ollenkaan ihmeliimaa (tai teholiimaa), vaan pelkkää silmälasien kirkastusnestettä. MUTTA EI VOI SILMÄLASIEN KIRKASTUSNESTEELLÄ LIIMATA SORMIA YHTEEN, VOIKO? Eipä muuten voi.

6. Metrilaku
Tarviiko sanoa enempää? Enpä usko. Paitsi että 1kpl 1,20€, 5kpl 5€ tai koko rivi 35€!

7. Englantilainen fudge
Eli tuttavallisemmin pehmyt toffee. Tämä hauskanen tuote on viime vuosina vahvasti rantautunut markkinoille, ja luulenpa, että onnistunut uimaan pehmeästi turkulaisten sokeriliiveihin, ihan pysyvästi. Sillä jos siellä on markkinat, siellä on myös toffee fudget. Kenties uuden ajan metrilaku?

Kuva: Turun kaupunki, Arto Takala.

8. Villasukat
Siinä niin sujuvasti samassa kojussa: Villasukat ja hunaja. Tai villasukat ja puulastat. Villasukat ja lakkamehu. Villasukat ja metrilaku. Villasukat ja muurinpohjaletut. Kaikki käy.

Sillä kaaaaikki rakastavat villasukkia. Varsinkin söpöjen mummojen tekemiä. Allekirjoittanut on ainakin ihan pehmyt toffeena niihin, kuten meillä turkulaisella markkinaväellä on ollut tapana sanoa.

9. Nahkahanskat
Keskiaikamarkkinoilla ne ovat keskiaikaisia nahkahanskoja, Käsityöläismarkkinoilla käsintehtyjä nahkahanskoja, Turun päivän markkinoilla turkulaisia nahkahanskoja, Silakkamarkkinoilla... silakannahkahanskoja? No, siellä ne nyt kuitenkin on. Jokaisilla markkinoilla.

10. Raastajaheppu
Tämän te tiedätte! Sama tyyppi on myös kaikilla messuilla, heti siinä Ihmesienistä seuraavalla kojulla. Oo, porkkanat hetkessä raasteeksi! Ooo, kiinankaali tuosta nuin vain! Oooo, lanttukin! Haluatko kokeilla? Kokeile, kokeile!


Kaikesta näistä suloisista yhteneväisyyksistä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – käymme kaikilla markkinoilla. Kotiin palaamme metrilakut mahassa, villasukat kassissa ja ihmeliimaan kaikki rahamme hassanneena.

Markkinat, nevöfoget.

Lue myös:
Suomen ylivoimaisin kaupunki

You Might Also Like

5 comments

 1. Niin totta! Olen miettinyt näitä kaikkia joka ikisillä markkinoilla, joilla olen käynyt. (Turussa, tietenkin.)

  Tästä puuttuivat vain virolaiset riistamakkara- ja juustokauppiaat, joilla on vähintään kaksi kojua joka markkinoilla. Mikäs siinä, hyvää juustoa ja makkaraa, mutta... :D

  Sama koskee myös kaikkia messuja. Kaikkialla on aina ne yhdet ja samat kojut, vuodesta toiseen. Ei tosin ihan samat kuin markkinoilla, mutta melkein kuitenkin. Raastaja, pölypussit, ihmeliima, silmälasinkirkastajat yms. löytyvät aina.

  VastaaPoista
 2. Ihan samat on myös Tampereen markkinoilla, joita on tosin vähemmän, suunnilleen silakkamarkkinat, kuukausittaiset maalaismarkkinat ja joulutori. Olen tässä päivän pari lukenut blogiasi ja hihitellyt sille, ja välillä ihan vähän lukenut ääneen miehelle, ja äsken löysinkin osuvasti tekstisi anonyymeistä kanssarimpuilijoista ja tajusin miehen kärsivän just tästä samasta vaivasta! Niin että kiitos vaan sinnepäin! Siis oikeasti kiitos eikä silleen sarkastisesti!

  VastaaPoista
 3. Aamen... Mikkelissä on ainakin kuukausimarkkinat, Maalismarkkinat, Mikkomarkkinat (Mikonpäivänä), Kalamarkkinat, Kansainväliset markkinat, Joulumarkkinat jajaja - ainakin nämä ja kaikista löytyy noita mainitsemiasi juttuja. Mutta eikö Turun markkinoilla ole viipurinrinkeleitä? Sen lisäisin Mikkelin markkinoiden vakiolistalle. Aina on saatava viipurinrinkeli.

  VastaaPoista
 4. Hei, inkkariksi pukeutunut panhuilun soittaja unohtui! Todennäköisesti seisoskelee jossain sillankupeessa... Tuo takuu varman tunnelman luoja, ahhh! Ja nyt kun tunnelmaan päästiin, niin markkinoilta löytyy myös aina se iskelmäkoju, jossa myynnissä kaikki kuumimmat iskelmälevyt kultaiselta 80-luvulta,ja mikä parasta, soittavat sitä markkinaväen iloksi siinä paikanpäällä. Meidän kävelytahti yllättäen nopeutuu tämän kojun kohdalla. Kuten muuten myös ihmeliiman, hunajan ja silmälasien pesunesteen kohdalla. Ja Turun Sanomien pikkukojun kohdalla. Metrilakun kohdalla hidastetaan, ja todetaan, että nääh , ei jaksa kaivaa lompakkoa. Ja sit mennään kotiin tyytyväisinä, kun ei taaskaan tarttunut mitään mukaan. Luin tämän blokkauksen miehelleni. Hän innostui, Hei markkinat! Kun pääsin tekstin loppuun, hän totesi, no niin, ne oli siinä ne markkinat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, niihän ne oli! Kävin silti kuitenkin itsekin taas tsekkaamassa. Ostimme pari helevetin kallista foliopalloa. Money well spent!

   Poista

Hae