Tulevaisuuden äitiyspakkaus

7.3.2017

Kaupallinen yhteistyö. Kela ja Suomen Blogimedia . Tänään julkaistiin vuoden 2017 äitiyspakkaus. Äitiyspakkaus, tuo yksi Suomen m...

Kaupallinen yhteistyö. Kela ja Suomen Blogimedia.


Tänään julkaistiin vuoden 2017 äitiyspakkaus. Äitiyspakkaus, tuo yksi Suomen maailmallakin ihailtu hyvinvointi-innovaatio. Se asettaa omalla tavallaan kaikki äidit tasa-arvoiseen asemaan, antaen kaikille saman starttipaketin vanhemmuuteen. Tänä vuonna tuo mainio pakkaus täyttää jo 80 vuotta!

Äitiyspakkausta on koottu vuosien – jopa vuosikymmenten – saatossa melko samalla pohjalla. Vaikka uusiakin asioita sinne aina mukavasti tupsahtelee ja se on muovautunut ajan tarpeiden mukaan, on sen perusta pysynyt samana.

Mutta mitä äitiyspakkaus voisi olla kymmenen vuoden päästä? Tai kahdenkymmenen?

Voisiko äityspakkaus ollakin tavaran lisäksi myös palveluja? Aikana, jolloin tavaraa tuntuu olevan riittämiin ja vähän päällekin. Asioita, joita uusi vanhempi myös kipeästi kaipaisi?

Kela pyysi innovoimaan, mitä äitiyspakkaus voisi sisältää tulevaisuudessa, jos se voisi olla mitä tahansa.

Ja minähän kuulkaa innovoin!


Kuva: Kela.

1. Kärryttelypalvelu

Kuinka monen vauva on nukkunut ensimmäiset kuukautensa vain liikkuvassa kulkupelissä? Väitän, että noin jokaisen, ainakin jossain vaiheessa. Olipa se sitten auto, kantoliina tai vaunut, kunhan se liikkuu.

Voisiko tämän palvelun saada ulkoisettuna? Heikkona hetkenä saisi tilata kärryttelijän ja itse saisi ottaa elintärkeät tirsat.

Eli siivota, kun ei me kuitenkaan osattaisi nukkua.


2. Paniikkineuvonta

Paniikki! Vauva ei nuku, nukkuu liikaa, ei syö, itkee tauotta, ei kakkaa, pitää outoa ääntä! Neuvola auttaa puhelinaikana, mutta kuka auttaa kun se paniikki iskee päälle keskellä yötä?!

Paniikkipuhelumahdollisuus pari kertaa tekisi hyvää.


3. Vauvahotelli

Synnytysosaston jatkohoito. Minä voin ihan auliisti myöntää, että olen viihtynyt osastolla synnytyksen jälkeen. Kuopuksen kanssa jäin mieluusti toiseksi yöksi, vaikka olisin saanut poistua jo yhden yön jälkeen.

Siellä on kannettu terveellistä ruokaa säännöllisin väliajoin nenän eteen, on huolehdittu, että äiti ja vauva voivat hyvin ja autettu imetyksen starttaamisessa. Empaattiset ihmiset ja kaikki apu ympärillä.

Harva raaskii luopua pikkuvauvasta ensipäivinä, että menisi yksin johonkin hotelliin nukkumaan ja syömään muiden tekemää ruokaa, joten voisiko saada sellaisen parin päivän ylläpidon yhdessä vauvan kanssa jossain sievässä hotellissa? Alan ammattilaisten ympäröimänä, ylläpidettynä, ja itse saisi vain jatkaa rauhassa vauvan nuuskuttelua ja kaivautua syvemmälle länpöiseen pesään.

Jokin suoratoistopalvelu tähän vielä kyytipojaksi ja Downton Abbey -maratoni. Avot!


4. Ruoankuljetuspalvelu

Se maaginen tunne, kun saavutaan uuden vauvan kanssa kotiin. Koti näyttää tutulta, mutta tuntuu jotenkin eriltä. Mihin minä asetun tämän uunituoreen kääryleeni kanssa, mitä täällä nyt kuuluu tehdä? Silloin ei ensimmäisenä tule mieleen alkaa valmistelemaan ruokaa, vaan keskittyä uusina vanhempia vain tuijottelemaan vauvaa ja saada mieli mukaan uuteen elämänmuutokseen.

Kuinka ihanaa, jos silloin soisi ovikello ja ovella olisi kotiinkuljetettu lämmin ruoka? Täydellinen alku uuteen arkeen.


5. Ensisänky 2.0

Äitiyspakkauksen laatikko on toiminut iät ja ajat ensisänkynä pienille ihmisenaluille. Kuinka pitkälle ensisänkyä voisikaan kehittää, jotta se auttaisi vielä paremmin vanhempia... niin, ja tietysti sitä vauvaa? Moottoroitu kiikutus? Koliikkivaivoihin pieni tärinä? Tai hyssyttelyääntä pitävä kaiutin?


6. Älypatja

Uskallan väittää, että jokainen vanhempi on panikoinut vauvan nukkumista. Että miten se voi, onko se hengissä, onko kaikki varmasti hyvin?

Entä, jos jokainen saisi nykyisen vaahtomuovipatjan sijaan älypatjan? Se mittaisi vauvan sykettä, hengitystä ja yleisvointia. Kertoisi, jos huone on liian kuuma tai kylmä, tai jos vaipasta on päässyt falskaamaan jotain. Ja mikä tärkeintä: kertoisi, että kaikki on hyvin – älä vanhempi panikoi.

Koska vaikkei kaikkea voi ennaltaehkäistä, turhaa paniikkia voisi edes lievittää.


7. Varamummo ja -vaari


Kaikilla ei ole omia vanhempia lähellä tai käytettävissä, jolloin varamummo tai -vaari olisi kullan arvoinen palvelu. Ei vain lapsenlikkana, vaan henkisenä tukena, iän kartuttaman viisauden lähteenä – sekä lapselle, että vanhemmille.


8. Personal trainer

Ei, ei, ei. Ei siksi, että pitäisi alkaa heti treenaamaan synnäriltä poistuttua, vaan siksi, että se antaisi jotain eväitä hyvinvointiin synnytyksen jälkeen.

Niin kuin, että kuinka pian voi halutessaan aloittaa mitäkin liikuntaa, ettei mene överiksi, mikä on hyvää ravintoa, että jaksaa vauvavuoden läpi ja MILLÄ NE PAIKAT JUMPATAAN KUNTOON, ETTEI JOKA AIVASTUKSELLA TIRAHDA?


Sellaisia! Tuleeko sulle mieleen, mitä äityspakkaus voisi olla tulevaisuudessa? Mitä itse olisit kaivannut eniten – jos se saisi olla mitä tahansa?

Äitiyspakkauksen 2017 julkistustilaisuus lähetetään minun toimestani suorana Kela-Kertun Facebook-sivuille! Tule mukaan rimpuilemaan uusi äitiyspakkaus auki ensimmäisten joukossa!

You Might Also Like

6 comments

 1. Mitä jos pakkauksen sais koota itse? Ottais vaan niitä värejä jotka on mieleen ja niitä kokoja mitä tarvii? Jättäis pois tarpeettomat ja klikkailis jotain muuta mukaan...
  Vauvahieronta opastus/lahjakortti vois kuulua myös valikoimaan, vaikka sitä opetusta vois antaa myös neuvolassa.

  VastaaPoista
 2. Kotipalvelun lahjakortti! Siivousta & ruuanlaittoa.
  Hajusteettomia kotimaisia pyykinpesuaineita.
  Maitohappobakteereja vauvalle ja äidille.
  Geishakuulat.
  Trikoinen kantoliina.
  Kosteussulku sänkyyn - muovifroteinen tai villainen.

  VastaaPoista
 3. Mää olinkin hotellissa heti synnytyksen jälkeen, meillä on Tampereella nääs kaikkee hianoo ;)

  VastaaPoista
 4. Lahjakortti siivoukseen! :) Sen voisi käyttää ennen ristiäisiä/nimiäisiä, niin voisi itse keksittyä tarjoilupuoleen. Toinen voisi olla lahjakortti hierojalle, niskat on aina jumissa imetyksestä tai kantamisesta.

  VastaaPoista
 5. Sitä oon ihmetellyt jo pitkään, että miksi ihmeessä kukaan ei ole vielä keksinyt itsestään muutaman metrin säteellä edestakaisin liikkuvia vaunuja. Ehkä joka ikinen äiti ostais ne jossain vaiheessa vauvavuotta. Ja miksei ne vois tulla äitiyspakkauksessakin. Jos tää oliskin se ensisänky 2.0?

  VastaaPoista
 6. Vaatteiden väreistä ja kuoseista tulee usein sanomista. Jos tosiaan voisi itse valita aina esim. kahdesta eri kuosi- tai värimaailmasta, niin puheet ehkä hiljenisivät. Tämä tosin vaatisi tietysti enemmän resursseja...
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista

Hae