24 jouluista tekemistä ja paikkaa Turussa

4.12.2017

Iloista joulun aikaa! Tänä vuonna kalenterin luukut saa avata kaikki kerralla! Turkuhan on tituleerannut itse itsensä joulukaupungiksi – a...

Iloista joulun aikaa! Tänä vuonna kalenterin luukut saa avata kaikki kerralla!

Turkuhan on tituleerannut itse itsensä joulukaupungiksi – aivan kuten minäkin Turun Kuningattareksi (meillä on täällä sellainen taipumus) – joten tässä olisi nyt minun joulukaupunkini 24 tärppiä! Tekemistä, nähtävää, ostettavaa ja tietysti syötävää!1. Turku Design Now! -joulumyyjäiset 

Design-myyjäiset 8.-10.12.2017 jo kymmenettä kertaa! Paikalla parikymmentä eri paikallista tai kotimaista design-yrittäjää!

2. Kahvit ja herkulliset leivokset Gaggui-kahvilassa

Turun legendaarinen kahvila lähellä rautatieasemaa. Nuorehkosta iästään huolimatta paikka, jossa jokainen täällä vieraillut on käynyt. Ja jollei ole, syytä olisi! Viihdyn!


3. Portsan joulukalenteri

Portsassa, eli Port Arthurin kaupunginosassa asukkaat tekevät pihoistaan ja ikkunoistaan elävän joulukalenterin! Joka päivä joulukuun ajan yksi luukku aukeaa jossain päin Portsaa. Katso kaikki paikat täältä! Ah, tää on niin liikkis projekti!

4. Laivaston soittokunnan joulukonsertti Turun tuomiokirkossa

Joululaulut, best! 7.12.2017 kajahtaa. Tsekkaa myös muut joululauluiltamat Turussa täältä.

Ja hei, muista Lucian päivän kulkue!

5. Luostarinmäen Late night Shopping -joulumyynti-ilta

Minä rakastin pienenä Luostarinmäen käsityöläismuseota. Leikin aina pienenä olevani Luostarinmäen asukas joskus 1800-luvulla. Luostarinmäki on pieni pala vanhaa Turkua, joka säilyi ainoana yhtenäisenä puutaloalueena Turun palosta 1827.

Nyt 14.12.2017 yhtenä iltana museopuodit avautuvat ja on mahdollisuus piipahtaa sinetöimässä joulutervehdys lakalla vanhassa postissa tai ostella joulukahvit tunnelmallisesta puodista. Ja ne makeiset, älä unohda niitä.

Huomioi myös Luostarinmäen jouluseikkailu 9.-10.12.2017. Ja tapaninlaulajaiset!

6. Kakolanmäen joulukellari


Vanhassa Lääninvankilanjohtajan talossa lauantaisin ja sunnuntaisin (9.-10.12. ja 16.-17.12.) puurobaari. Myymälässä kaikenlaista käsintehtyä, Little Free Library, jossa kirjoja lainaksi tai lahjaksi, sekä joulusatutuokioita lapsille.


7. Taideakatemian joulumyyjäiset  

Täältä löysin viime vuonna parhaan joululahjan ikinä – itselleni, totta kai. Nytkin katselen sitä riemulla olohuoneemme paraatipaikalla. Kuvataideopiskelijoiden töitä tarjolla edullisesti 14.-17.12.2017. Ajattele, minunkin tuo satasen maksanut työ voi olla jonakin päivänä kuuluisan taitelijan työ! Muista: vain käteinen!

8. Satumainen Aurajoki

Valo- ja äänitaideteoksista koostuva kokonaisuus. Käy kävelyllä ja ihastele jo itsessään kaunista jokirantaa. Nyt teatterisillasta on rakennettu kuusilla, valoilla ja äänimaisemalla Taru sormusten herrasta -fantasiamaailma ja kirjastosillalla soi klassista musiikkia Turun filharmonisen orkesterin soittamina tallenteina.

9. Kaakaolle, brunssille tai lounaalle Tiirikkalaan tai Cafe Carreen 

Kortteli, jossa Tiirikkala ja Carre sijaitsevat, on muutenkin ihastuttava! Etenkin juuri jokirannan puoli. Jos pitäisi valita Turusta kaunein ja muutenkin antoisin keskustan korttelin pätkä, valitsisin tämän Linnankatu ykkösestä kirjastolle -pätkän!

Panini samassa korttelissa mainio ruokapaikka! Lastenkin kanssa!

10. Lounas tai illallinen Kuoressa

Tänne kannattaa poiketa lounaalle, jos rakastaa falafeleja. Illallisella kannattaa ottaa koko menu! Ihana, tunnelmallinen paikka!


11. Uuden Muotoilun Joulumarket

Logomossa järjestetään taas sunnuntaina 17.12.2017. vuosittaiset joulumarket. Erinomainen tapa tukea suomalaisia muotoilijoita ja yrittäjiä, sekä hommata joululahjat samalla! Käymme joka vuosi!

12. Avantouintia Villa Järvelässä

Hypätään ihan vähän sivuun Turun keskustasta ja mennään uimaan! Jos kaipaat happihyppelyä joulukiireistä ja idyllistä järvimaisemaa, mene välttömästi Villa Järvelään! Ja jollei kylmä houkuttele, voi mennä vain paljuun ja suloiseen rantasaunaan!13.  Kahvit Cafe Artissa ja lounas Fontanassa

Niin ikään jokirannassa, kirjastonsillan kupeessa toimiva tunnelmallinen kahvila. Parhaat erikoiskahvit, sanotaan!

Fontana on klassikkopaikka Turussa. Fontanasta lounaan lisäksi myös brunssia ja illallakin saa glöginsä kanssa kivaa pikkupurtavaa!

14. Parkin kentän tekojäärata

Vaikka talvi on mitä on, keskustassa sijaitsevalle Parkin kentälle pääsee luistelemaan!

15. Tuorlan joulu

Tänne pääsemiseksi tarvitset jonkun muun kulkupelin, kuin jalat, koska tämäkään ei varsinaisesti ole Turussa, mutta tarpeeksi lähellä. Mutta mikäli perinteinen joulupöhinä kiinnostelee, tämä on sen arvoista! Aikamatka ihanaan maalaismaisemaan. Lounaat, kahvit, ostettavat puodista, kaikki. Unelmoin aina asuvani täällä!

16. Biodellyn kivijalkaputiikki

Tässä on nyt tietysti oma lehmä ojassa, mutta oikeasti, Biodellyn luonnonkosmetiikkaputiikki on kaunis ja sieltä saat joululahjoja! Tue turkulaista yrittäjää! Tue kivijalkamyymälöitä! Toki myös netistä saa ostettua näitä, mutta kannattaa piipahtaa myös putiikissa, jos liikut täällä päin. On aika lähellä Gaggui-kahvilaa!

Kuva: Turun kaupunki, Arto Takala.

17. Joulumarkkinat Vanha Suurtori

Joka vuosi vähintään kerran käydään täällä. Myynnissä kaikkea muikuista villasukkiin. Ihana tunnelma iltahämärällä!

18. Fabbes Cafe

Jos haluaa larpata Kööpenhaminaa, Fabbes Cafe on paikkasi! Siellä on aamiaishommia, lounashommia ja kaikenlaisia ihania hommia! Lähellä Turun tuomiokirkkoa, jossa kannattaa käydä joka tapauksessa, vaikkei juuri joulukonserttia olisikaan.

19. Turun Taidemuseo

Se vaan on niin ihana. Voi piipahtaa kesken joulukiireen. nauttia taiteesta. Ja hiljaisuudesta. Samoissa tiloissa myös sympaattinen Cafe Victor, jossa lounasta ja muuta herkkua. Jos ei ehdi taiteen parissa piipahtamaan, kannattaa juoda edes kahvit sievässä Cafe Victorissa.

20. Turun joulutori

Täältä kuulkaa villasukat, kalat, joulukukat ja kaikki. Älkääkä unohtako mennä glögille sinne ihanaan avotulella varustettuun mökkiin!

21. Eläinten joulu -näyttely Biologisessa museossa

Tämä on symppis aikamatka. Museo on pieni ja old school, mutta oikeasti tosi liikkis. Meidän lapset rakastavat!


22. Turun linna

En voi olla mainitsematta kotilinnaani. Täällä on niin Tonttu-ukon kierrokset, kuin joulupöytäopastuksetkin. Turun linna ei perusteluja kaipaa.

23. Forum-korttelin hyveet!

Minulla on sinulle suunnitelma: Mene Forum-kortteliin. Vie lapset tekemään legohommia Kokooseen ja käy PUF Design Marketissa ostamassa itsellesi jotain, olet niin ansainnut sen. Punaisesta Norsusta jotain lapsille – olivatpa ne ansainneet ne tai ei, mutta siellä on niin ihania vaatteita ja hattuja ja kaikkea.

Sitten, ennen kuin haet lapset Kokoosta, menet rauhassa kahville ja tuoreelle leivonnaiselle Leipomo Gryniin. Käyt vielä ruokaostoksilla erinomaisessa Vegekaupassa, jonka jälkeen piipahdatte lasten kanssa Casagrandessa, Turun vanhimmassa lelukaupassa.

Lopuksi lounaalle VG Noodelsiin tai Pho Ngoniin. VG Wok meidän huudeilla on vakkarimme ja on samojen tyyppien kuin VG Noodle!

24. Joulurauhan julistus + perinteiset glögit 

Jouluaattona tietysti joulurauhajulistus livenä paikan päältä ja sen jälkeen perinteiset glögit Hamburger Börsissä (vielä kun se Börs on). Toki myös julistuksen voi tsekkailla joen toiselta puolelta ja nauttia samalla aiemmin mainituissa Tiirikkalassa tai Cafe Carressa glögejä!


+ Pakollinen bonus

No siis Föri. Siäl on sitä paitsi nyt joulukuusiki.


Lue myös:
Suomen ylivoimaisin kaupunki
Turkuko muka ruma?

Ja lue muuten myös Tampereen ja Uudenkaupungin vinkit:
Emmi Nuorgam: 24 parasta asiaa Tampereella eli Nuargamin joulukalenteri!
Nakit ja MUTSI: 24 askelta puutalokaupungin jouluun

You Might Also Like

8 comments

 1. Turkulainen peukuttaa ja myöntää, ettei kaiken tämän vesisateen keskellä muistanutkaan kuinka kauniissa kaupungissa asuu. Kiitos muistutuksesta:)

  VastaaPoista
 2. Myös Raunistulassa on samanmoinen kaupunginosa joulukalenteri!

  VastaaPoista
 3. Forumissa on myös ihana Kukuti lastenvaatekauppa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten oon onnistunut olee huomaamatta sitä? Vai onko se siinä kampaamoa melkein vastapäätä? Oon ehkä joskus ohimennen hypistellyt jotain niiden rekin vaatteita siinä käytävällä.

   Poista
 4. Cafe qwensel ehkä tunnelmallisin kaikista joulun aikana. ❤️ Ei osunut silmään listauksessa.

  VastaaPoista

Hae