Ei pidetä enää yllä huono äiti -myyttiä!

3.6.2020

Luin taannoin äideistä koostuvasta ryhmästä päivityksen. Vapaasti lyhennettynä se kuului näin: "Toivottavasti tästä ei nyt tule paskamy...

Luin taannoin äideistä koostuvasta ryhmästä päivityksen. Vapaasti lyhennettynä se kuului näin: "Toivottavasti tästä ei nyt tule paskamyrskyä, mutta mieleni tekee yhtä siideriä. Haluaisin juoda yhden siiderin, kesä ja kaikki. Jos olisin huono äiti ja joisin sen siiderin, kuinka kauan pitää olla imettämättä, ettei maito ole vaarallista vauvalle?"

Ensinnäkin: Kukaan ei ole huono äiti jos juo yhden siiderin. Ei, vaikka joisi kaksi. Toiseksi: Yksi siideri ei vaikuta äidinmaitoon ratkaisevasti.

On ymmärrettävä kaksi asiaa. Alkoholia saisi juoda ihan helvetisti, että se vaikuttaisi äidinmaitoon merkittävästi. Äidin alkoholin nauttiminen on riski pienelle vauvalle, jos sen vuoksi vauvan käsitteleminen muuttuu vauvalle vaaralliseksi. Humalassa, kännissä, tuubassa ei saa käsitellä vauvaa.Kun saa vauvan, sitä muuttuu herkemmäksi, joskus epävarmaksikin. Se on aika luonnollinen asia: Alkukantainen tarpeemme on pitää pienestä, avuttomasta ihmisalusta huolta – ja juuri siksi herkkyys on tärkeää. Se luo tarpeellisen vaiston, jonka avulla niin ihmis- kuin eläinäiditkin turvaavat pienokaistensa hauraan alkutaipaleen.

Se, kuinka herkäksi kukainenkin meistä muuttuu, ei ole vain hormonien sanelemaa. Siihen vaikuttaa koko eletty elämä. Kaikki mitä meille on tapahtunut tai ei ole tapahtunut lapsena, nuorena ja aikuisena.


Saatuani esikoiseni, minussakin kyti huonon äidin pelko 

Oli jonkinlainen hyvän äidin myytti, joka katsoi minua kuin sivusta ja arvioi tekemisiäni. En tiedä, mistä ajatuuksiini oli kylvääntynyt tietynlainen kuva huonon äidin ilmenemisperusteista, mutta selvästi tietyt asiat herättivät huolestuneisuuden: "Jos teen näin, tekeekö se minusta huonon äidin?".

Kuten olen joskus kirjoittanut, on vain muutamia asioita, miten toimiessaan voi ja pitää tuntea syyllisyyttä huonosta vanhemmuudesta. Niitä ovat fyysinen ja henkinen väkivalta, tunnekylmyys (mikä on henkistä väkivaltaa), sekä lapsen terveydellinen laiminlyönti. 

Sitten on iso kasa asioita, joista ei tarvitse syyllistyä. Yhden siiderin juominen on niitä asioita. 

Ellei sitten alkoholitoleranssi ole olematon ja yhdestä alkoholiannoksesta humaltuu pahasti ja humalapäissään käsittelee vauvaa.

Ymmärrän, että yksi syy ryhmään esitetystä kysymyksestä oli saada tukea siiderilasillisen juomiseen – ja siihen mitä äiti jo tiesi: siiderin nauttiminen ei ole huonoa vanhemmuutta. Kenties myös pelko, mitä muut ihmiset ajattelevat. Tuomitaanko äiti muiden mielisssä huonoksi vanhemmaksi. 

Kerron sen rakas äiti siellä nyt: Ei tuomita. 

Älkäämme siis pidetä yllä turhanpäiväistä huono äiti -myyttiä. Se on karhunpalvelus meille kaikille. Erityisesti se on vahingollista jo muutenkin herkässä tilassa oleville, epävarmoja vanhemmuusaskeliaan ottaville, ihan varmasti hyville äideille.

Se että pelkää noin vähäpätöistä asiaa huonona vanhemmuutena, on jo merkki, että olet hyvä, huolehtiva äiti. 


Kirjoittaja juhli kolmekymppisiään aamuneljään asti lapsen ollessa parikuinen – silti ollen koko ajan hyvä äiti. Eikä aio poistaa tätä lausetta, vaikka jännittää, mitä muut ajattelevat.

Lue myös: 

Seuraa Instagramissa: @laurasatamo.

You Might Also Like

3 comments

 1. Otetaas pieni matemaattinen harjoitus, jonka tein 23 v sitten kun imetin. Äidimaidossa on yhtä paljon alkoholia kuin veressä. Jos äiti on esim 1 promillen humalassa, on LITRASSA maitoa yksi millilitra (1/5 teelusikka) puhdasta alkoholia. Jos lapsi juo vaikkapa 2dl tällaisessa 1 promillen hutikassa olevan äidin maitoa, saa lapsi yhtä paljon alkoholia kuin on 4 millilitrassa (hiukan alle teelusikka) keskiolutta. Olen siinä uskossa että teelusikallinen keskikaljaa ei sekoita vauvan päätä. Jos taas äiti olisi koko illan vähän tymäkämmässä 2 promillen kännissä ja lapsi tempoisi sinä aikana peräti 5 dl maitoa, saisi lapsi elimistöönsä illan aikana alkoholimäärä n, joka vastaisi neljää (4) teelusikallista keskikaljaa. Ei toki suotavaa, mutta tuskin sekään kerran tapahtuessaan vahingoittaisi vauvaa. Suurempi riski on tosiaan jokin onnettomuus kun känässä hoitaa vauvaa, ei hyvä. Mutta yhden tai vaikka kolme siideriä voi juoda aivan vapaasti - jos nyt ei niitä kaikkia kolmea putkeen kuitenkaan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ymmärrän, että yleisessä viestinnässä ollaa varovaisia – ei kukaan halua humalaisia vanhempia hoitamaan lapsia. Mutta se, että pelätään huonoa vanhemmuutta tai että pitää pumpata kaikki maito pois tai olla imettämättä yhden juoman vuoksi kauhean kauan, on asia mitä niin moni luulee. Siitä olisi kiva just saada enemmän infoa.

   Poista
  2. Joo, itse piti laskea...Menee monessa asiassa vaan tuo yleinen varovaisuus vähän överin puolelle. Joiltakin ihmisiltä ei toki voi olettaa maalaisjärjen käyttöä, mutta heidän tapauksessaan on ihan sama millaisia julkisia suosituksia annetaan, oli sitten kyseessä imetys tai korona ;-)

   Poista

Hae