Kaksi vakiota: rieskarullat ja hyvät veitset

Yhteistyössä Fiskars ja Blogirinki Media . Muutettuani mieheni kanssa yhteen, noin 11-vuotta sitten, opin ymmärtämään hyvien vei...

Yhteistyössä Fiskars ja Blogirinki Media.

Muutettuani mieheni kanssa yhteen, noin 11-vuotta sitten, opin ymmärtämään hyvien veitsien päälle. Olin asunut omillani pari vuotta ja koko sen ajan olin ollut hölmön tietämätön sellaisesta upeudesta kuin terävät veitset. No, tunnustettakoon, että kaksikymppisen muijan taloudessa ei noin muutenkaan ruoalla juhlittu, vaan vakiomenu oli tonnikalapasta ja pakastepitsa. Mies tekikin minuun lähtemättömän vaikutuksen valmistamalla minulle ruokaa pienen yksiöni köpöisessä keittokomerossa. Ja nyt me olemme naimisissa.

Sittemmin ruoanlaitto on siirtynyt mieheltä enemmän minun heiniksini, vaikka mieskin tykkää joskus kokkailla. Olenkin kehittynyt – vaikka itse sanonkin – melkoiseksi keittiöhääräksi siitä huolimatta, että tuolloin, kymmenisen vuotta sitten, ei ehkä kukaan olisi sellaista voinut uskoa. Mieheni innosti minua kokkailemaan, ja onhan se nyt hiton paljon kivempi kokkaillakin, kun on joku kelle kokkailla.


Meillä vietettiin viikonloppuna lapsen kaksivuotissynttäreitä, ja yksi tarjoiltavista oli vakioaseman saaneet, mieheni bravuurit: rieskarullat. Niitä on tehty tupareille, illanistujaisiin, kotimme sisustuslehtikuvauksiin, nimiäisiin, synttäreille – ihan kaikkialle. Niiden täytteitä voi muunnella mielin määrin, ja niitä todella on muunneltu. 

Rieskarulliemme pohja on aina sama: Fazerin täysjyvärieskoja, maustettua tuorejuustoa, salaattia ja Kipparin savujuustoa. Myöhemmin rakastuin tuoreeseen purjoon, josta tuli rullien uusi vakiotäyte. Rullat ovat juuri hyviä sellaisenaankin, vakiotäytteillä, mutta kun halutaan ruokaisempia rieskarullia, väliin laitetaan savuporoa, meetvurstia tai Aurajuustoa. Tällä kertaa rullat täytettiin kylmäsavulohella.

Rullien ohje on helppo:
–Yksi paketti Fazerin täysjyvä-rullarieskoja
–Yksi paketti maustettua tuorejuustoa. Meillä on usein valkosipulia tai ruohosipulia
–Puolikas paketillinen Kipparin savujuustoa
–Lehtisalaattia
–Puolikas purjo siivutettuna
–100g hyvää kylmäsavulohta ohuina siivuina

Voitele rullat kokonaan tuorejuustolla.
Täytä rullat vain puoleen väliin asti ja rullaa kiinni aloittaen täytepäädystä. Puolikas, voideltu rulla kiinnittää rullan itseensä. 
Leikkaa vähän vinottain noin 1,5cm siivuja, siten että rumat päädyt leikataan säästellen ensin pois. Muista syödä itse päädyt, ettei mene hukkaan. Myös koirat voivat yleensä auttaa mielellään urakassa.


Saimme Blogiringin kautta testiin Functional Form -sarjan tuotteita veitsisetteineen, veitsitukkeineen, kuorimaveitsineen, veitsenteroittimineen ja leikkuulautoineen. Setti tuli jo hyvissä ajoin ennen kampanjapäivää, ja vaikka veitsiä olenkin käyttänyt siitä lähtien, tajusin vasta pari viikkoa sitten veitsitukin tärkeyden. Jotenkin olin ajatellut, ettei meillä tarvita tukkia – veitset kun ovat meillä laatikossa – mutta vähänpä olin ymmärtänyt. Laatikossa veitset tylsyvät, mikäli pääsevät hieromaan toisiaan, ja muutenkin tukki on kätevä. Vaikka nämä veitset saa nakata pesukoneeseenkin, veitset kannattaa mielestäni aina pestä käsin – jokainen kokki pesee itse veitsensä, sanottiin aina ravintola-alalla työskennellessämmekin – ja tukkiin ne on helppo nakata nopean kuivauksen jäljiltä.

Lempiveitsekseni on muodostunut pieni suuri Deba-veitsi, mikä on juuri sopiva käteen ja jolla saa kätevästi aamupalatomaatit ja -kurkut, sekä muut pikkujutut leikattua. Setin isommat kokkiveitset eivät ole voittaneet sydäntäni Deba-veitsen lailla, mutta helppokäyttöinen veitsenteroitin taas on. Meillä oli ennestäänkin Fiskarsin teroitin, joten se on jo vuosien kokemuksella hyväksi ja tärkeäksi keittiövälineeksi havaittu. – Olen niin tottunut jo kodin hyviin ja teräviin keittiöveitsiin, että joutuessani käsittelemään jossain tylsiä veitsiä, meinaan saada draamakohtauksen, sillä kaikki kokkailu lähtee veitsistä.


Puinen leikkuulauta irrotettavine muovialustoineen on syrjäyttänyt perinteiset muoviset leikkuualustamme. Vähän liukkailta muovialustat ensin tuntuivat, mutta olen jo tottunut niihin käytössä. Taittuvuutensa vuoksi myös niiden peseminen on kätevää tiskialtaassa, ja ohuutensa vuoksi ne vievät paljon vähemmän tilaa kuin sama määrä tavallisia muovialustoja.

Mieheni hoksasi jotain, mitä minä en (ylläri): veitsitukissa on oma, magneetilla toimiva saksien paikka sivussa. – Nerokasta, sanon! Hemmetti, eipähän ole keittiösaksetkaan enää kadoksissa, vaan siinä pönöttävät omalla paikallaan, aina helposti saatavilla. Olipa hyvä, että tavattiin aikoinaan, haha!Yhteistyössä Fiskars

You Might Also Like

0 comments

Hae