Pitäkää rautanne

6.10.2014

Soittelin viime viikolla neuvolaan ja sain sokerirasituskokeen tulokset. Ne oli ok – ei siis raskausajan diabetesta, jee! Mutta hemoglobiini...

Soittelin viime viikolla neuvolaan ja sain sokerirasituskokeen tulokset. Ne oli ok – ei siis raskausajan diabetesta, jee! Mutta hemoglobiini oli alhainen, joten käskettiin syödä rautaa. No minähän tein kilttinä tyttönä työtä käskettyä. Laatikosta löytyi viime raskauden aikaisia rautatabletteja (päiväyskin oli kunnossa), joista nappasi yhden suihini ruokailun yhteydessä. Niin kai on suositeltu tehtävän.

Noooh, arvatkaapa. Meni pari tuntia ja mulle tuli aivan sairaan paha olo. Närästi ja oksetti. En pystynyt kuin maata sohvalla, koska tuntui, että muuten yrjöän. Ja niin sitten lopulta yrjösinkin. Koko illan. 

Mullahan on siis refluksi, joten närästys potenssiin kymmenen, mikä sitten eskaloituu pahimmillaan oksenteluksi ei ole mikään yllätys. Hanurista kyllä.

Se rautalisän ottaminen jäi sitten siihen ja päätin etten kyseisiin Obsidan-rautatabletteihin koskaan enää kajoa.

Yök.

Alhainen hemoglobiini on kuitenkin ikävä – se kun panee väsyttämään. Kuulin pariltakin kaverilta joistain nestemäisistä ja muista rautalisistä, joiden pitäisi olla vatsaystävällisiä. Soitin miehelleni hänen ollessa apteekissa, ja täynnä toivoa tilasin jotain sellaista oikeasti vatsaystävällistä rautaa. "Sano niille, että ihan oikeasti on herkkä maha. Että sellaista tarvitaan, mikä on aidosti hellä mahalle", painotin.

No mieshän oli niille painottanut, ja katsokaa, mitä sain:

– TADAA! Tällaista vatsaystävällistä Obsidania! 

Voi juma.

Tämä kuulemma on sellaista vatsaystävällistä. Ainoa, oli farmaseutti sanonut.

Ei kait tässä sitten. Pitäkää rautanne.


Aion vielä kyllä jatkaa etsintää. Vaikka sitten luontaistuotteiden puolelta. 

You Might Also Like

34 comments

 1. Mulla aivan sama ongelma, laatta lentää mut kun illalla otan just ennen nukkumaanmenoa niin ei ongelmaa, suosittelen kokeilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä otin aiemmin raskausvitskut, joissa on se pikkupikku määrä rautaa, just iltaisin ennen nukkumaanmenoa – aina kun vain muistin. Tota Obsidania en uskalla enää ottaa ikinä, kun se oli niiiiin kamalaa, mutta kunhan löydän jonkun toisen valmisteen, otan sitä sitten yötä vasten. :)

   Poista
 2. Mullekaan ei Obsidan sopinut ollenkaan, söin sitä kolme päivää ja olin seuraavat kolme päivää saikulla töistä. Mutta nestemäinen Maltofer sopi! Kokeilepa sitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kumma, että silti tätä kamalaa Obsidania aina apteekissa tyrkyttävät, vaikkei se ilmeisen monelle edes sovi. Yäk.

   Poista
 3. Floradixin Krauterblutsaft-mehu on kuulemma paremmin siedetty kuin apteekin pillerit, ja löytyy ihan peruskaupoista. lisäksi nokkostabletit sisältävät rautaa, ja eivät aiheuta (useimmille) vatsanväänteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nosiis joo! Täällä niin moni tätä suositteli, ja mun yks kaveri laitto privanakin viestiä, että se on huippu rautalisä, niin otinpa ja tilasin sitä!

   Poista
 4. Mä suosittelen tuota Krauterblutsaft-mehua, jota saa tosiaan vaikka Cittarista. Otin itse sen kanssa aina appelsiinimehua ja sai ainakin mun heikot rauta-arvot paremmalle mallille. Pyydäpä sitä ensi kerran mieheltäsi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä halusin heti saada asian hoidettua, joten otin ja tilasin sen netistä, kun niin moni suositteli sitä! Nyt tulikin jo viesti et on postissa, eli huomenna ehkä jo lähi-Ärrällä! Jee!

   Poista
 5. Todellakin krauterblusaft nestemäisenä on hyvin siedetty, tosin siinä taisi olla vain muistaakseni 15 mg rautaa, mutta moni on kehunut että hemoglobiini on noussut hyvin. Maistuu mehutiivisteelle, ei pahalle. Sitä suositellaan raskaana olevillekin, tuotteen asiakasesite vihkosessa on oma lukunsa raskaana oleville. Tätä saa myös apteekeistakin. - mammalomalainen farmaseutti-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, moi mammalomalainen farmaseutti! :) Miks ihmeessä muuten siellä apteekeissa aina suositellaan tota Obsidania, vaikka se on niin oksettavaa? Hahah! Mä tilasin nyt heti ton mehun nettikaupasta ja nyt on jo matkalla meille. Jee, kohta hempat nousuun! :)

   Poista
 6. Yhdyn edellisten kommentteihin-tuo mehu oikeasti nostaa hemoglobiinin nopsaan ja ei tule pahaa oloa -on vatsaystävällinen.. :-) Tsemppiä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti tsempeistä! Mehu tulossa, kohta hempat nousussa, ou jeah! :)

   Poista
 7. Ah, mä voisin kirjoittaa tästä aiheesta kirjan :D. Silleen mutu-, ei lääketieteen lisensiaatti-pohjalta.
  Mullahan on jonkun mystisen vegetaristin imeytymishäiriön ollut hemppa pahimmillaan 67 (jolloin ei tartte pelleillä Obsidaneilla vaan saa suoraan suoneen hemohessii, ei paha). Raskauksissa tietty ongelma pahenee ja Obsidan on ainoa joka imeytyy - mutta myös pahentaa närästyksen ja aiheuttaa ummetusta. Että hellurei.
  Todellakin I FEEL FOR YOU! Suosittelen ehkä antamaan tilaisuuden Obsidaneille yöaikaan, Rennien kera nautittuna. Raskausajan sekakäyttöä, you know.
  Jos kuitenkin olet liian traumatisoitunut, voit järjestää blogiarpajaiset, palkinnoksi loput Obsidanit? Mä olen varmaan ainoa osallistuja, isot mahkut voittaa, jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, muijalla on ollut hempat vähän alhaalla! Nam, suonensisäistä rautaa. Mulla on niin jännä tuo mun vammamaha, että Rennie jopa pahentaa välillä sitä närästystä. Ja Obsidaneista tuli syvät traumat, hah! Mut mä nyt tilasin tota mehua, mitä täällä kehuttiin, joten katsotaan, josko sillä nousisi. Mä tieks mietin oikeesti et paan Obsidanit arvontaan, koska ei niitä apteekkiin takaisinkaan huolita!

   Poista
 8. Täällä sama - ekaa kertaa elämässä hempat matalla. Järkky närästys jo vartin päästä obsidanin otosta otit sitten tyhjään tai täyteen mahaa, ennen tai jälkeen ruokailun. Siihen loppui niiden syönti, kun illalla otin ja vedin tietty perus cavisconit perään, mutta naps tunti unta ja loppu yö valvoen ja oksentaen. Epäilin heti näitä, mutta kiitos nyt sain vahvistuksen asialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuota mäkin pelkään, että sitten yö menisi oksennellessa, koska ne teki niiiin ison pahan olon mulle valveillakin. Kokeile säkin tota kaikkien suosittelemaa Floradix Kräuterblut-Saftia!

   Poista
 9. Hyi yök, mäkään en obsidania syö. Ihan karseet sivuvaikutukset... maltofer on ollut käytössä ja se oli ihan ok. Mulle tarjottiin myös jotain purutabletteja apteekissa, ne oli noin euron kappale ja kuulemma oikeesti hyviä herkkävatsaisille. En kokeillut, kun oli aika kalliita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Toi mehukin tuli aika kalliiksi, kun sen netistä tilasin. En tiiä yhtään mitä se olisi maksanut kaupasta. Mutta toivotaan että siitä on apua, eikä se tee pahaa oloa! :)

   Poista
 10. Joo vedä tota mehua! Sairaan pahaa mutta kyllä sen kestää. Todella hanurista. Voi paremmin!

  VastaaPoista
 11. No nyt sit valurautapannut ja kattilat tehokäyttöön!

  VastaaPoista
 12. Leikkipuistoäiti löysi mutkan kautta blogiisi ;) Pakko oli jakaa heti omat kokemukseni, sillä kummassakin raskaudessa olen oksennellut ja maha herkkänä - ja rauta-arvot todella alhaiset ennen rautalisiä. Tabletteja olen kokeillut, muttei ne ole auttaneet; nestemäinen sen sijaan tehoaa ja pysyy paremmin sisällä. Nyt toisessa raskaudessa olen käyttänyt Floradixia kaksi kertaa päivässä puoli tuntia ennen ruokailun - ja heti perään täysmehua (eli ei mitään tiivistettä), jonka C-vitamiini edesauttaa imeytymistä ja paha maku lähtee suusta pois - imeytynyt hyvin ja rauta-arvot olleet koko loppuraskauden erinomaiset :) Tulee välillä toki ylös tämäkin aamuisin, jos ei pysy paikallaan tämän jälkeen - mutta kun tuntuu, että mikä vain tulee, onko sitten raudan syy kuitenkaan ;) Kokeile, jos et muuta keksi! Ja löytyy apteekista ainakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, tervetuloa! Millaisen mutkan kautta löytyi? :) Nyt on rautamehu tilattu, mutta kiitos vielä täysmehuvinkistä! Kokeilen!

   Poista
 13. Luontaistuotekaupasta esim Lifestä Ferroforte tai Ferrosan-nimistä nestemäistä rautalisää suosittelen! Mulla myös vatsa menee sekaisin kaikista rautatableteista ja kun löysin tuon litkun niin avot! Maistuu kivasti mustaherukalta ja sitä tarvii ottaa vaan 10ml päivässä :) kokeile ihmeessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mä ehdin jo tilaamaan tuota Floradixia, mutta pidetään mielessä, jos se ei sovi mun mahalle! :)

   Poista
 14. Mä myös söin käskystä tuota loppuraskaudesta, oksennuksen ja närästyksen lisäksi tuli vielä ummetus. Ei todellakaan kiva, no onneksi ei sitä tarvinnut syödä kun viikon verran ja saatiin hb nousuun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi ei tarvinnut sen kauempaa syödä. Kamalaa tavaraa :)

   Poista
 15. Onpa jännä, että obsidan aiheuttaa noin kovia oireita raskausaikana! Sen pitäisi tosiaan sulaa vasta ohutsuolessa, ja tämän takia olla varsin vatsaystävällistä. Jännä. Raskausaikana nyt ei välttämättä muutenkaan päde mitkään säännöt, mutta silti olen vähän yllättynyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai siinä on sellainen? En kyllä tiiä mikä siinä sitten on, mutta kuten aiemmista kommenteistakin voi lukea, on se ilmeisen epäsopivaa monelle :)

   Poista
 16. Kreuterblutsaftissa on rautaa niin vähän, että jos anemia on paha, se toimii turhan hitaasti. Kannattaa myös maksimoida raudan saanti ravinnosta eli persiljaa, pinaattia, tomaattia reilusti. Obsidan nostaa kyllä Hb:tä aika hyvin, mutta aiheutti mullekin ummetusta raskausaikana. Kun erehdyin ottamaan sitä kaksi tablettia kerrallaan, kuten ohjeen mukaan voi pahassa anemiassa ottaa, sain yliannostusoireet sokkioireineen (verenpaine romahti, kylmä hiki ja horkka, järkyttävä alavatsakipu...meinasin soittaa ambulanssin kun takana oli jo yksi keskenmeno ja kohdunulkoinen raskaus!). Sen jälkeen en ottanut kuin ruuan jälkeen täyteen mahaan silläkin riskillä että imeytyy huonommin. Raskausaikana imeytyminen on muuten niin tehostunutta, että voi tehdä tepposet. Hb:n nostoon kannattaa suhtautua kuitenkin tosissaan paitsi siksi että väsymys on inhottava niin koska jos synnytyksessä menee vähänkin enemmän verta, kunto menee niin heikoksi ettet pysty hoitaman vauvaa (kokemuksen rintaäänellä) kun jalat lähtee alta aina pystyyn noustessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mun hemppa on ihan vain vähän alle ohjearvojen. Luulen että tuo mehu riittää sen nostoon. Mutta toki tässähän tämä verimäärä kasvaa vielä, että saa olla tarkkana, että mehu oikeesti riittää nostoon. Ja ravinnon puolesta olenkin jo kiinnittänyt huomiota raudan saantiin. :)
   Aika hurjan kuuloiset noi sun oireet olleet, hui!

   Poista
 17. Ferroforte B+C- valmiste oli ainoa mikä tepsi mulla, tosi loistavaa, että löysin sen kolmannessa (ja viimeisessä) raskaudessa vasta. Omani ostin Wiklundin luontaistuotepuolelta tai mikä se sitten silloin olikaan.

  Ja hei, kiva blogi sulla, ensimmäistä kertaa vasta kommentoin vaikka lueskellut olen useastikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiitti vinkistä! Katsotaan jos tuo ostamani ei ala tepsimään, niin kokeillaan seuraavaa. Ja kiitos kehuista! Kiva kun lueskelet ja tosi kiva kun kommentoitkin! :)

   Poista

Hae