No tämä ei ehkä ole maailman parhain ajankohta tämän reseptin julkistamiselle, sillä aika monella on vielä mielessä tuo taannoinen soppaepisodini, jossa kyseinen soppa ei suinkaan päätynyt suuhun, vaan just sit ihan kaikkialle muualle... Mutta yrittäkäämme nyt saada se härski näky pois mielestämme ja keskitytään näihin kauniimpiin kuviin, joissa soppa on siellä, missä sen kuuluukin olla.
Noni, asiaan.
Tämä keitto on siis maailman paras linssikeitto ja haluan jakaa sen täällä, koska se on mitä mainiointa arkiruokaa, josta kaikki tykkää meillä isosti – taapero mukaan lukien.
Alkuperäinen ohje on Jolie-sivustolta löydetty ja itse muokkailin keiton omien kaappien raaka-aineisiin sopivaksi ja tietysti tuplat suuremmaksi, koska tätä on kiva syödä sitten parina päivänä, kun kerta tekee.
3 rkl voita
+ tilkka oliiviöljyä
2 isoa sipulia
5 valkosipulinkynttä
4 tl kurkumajauhetta
2 tl inkiväärijauhetta
1-2 tl chilijauhetta, oman tulisuusmakunystyröitten mukaan
1 1/2 tl cajunmaustetta
1-3 rkl suolaa (HUOM! LAITA SUOLAA IHAN OMAN SUOLAMAUN MUKAAN. Maistele välissä.)
1200 g tomaattimurskaa (käytin 3 tlk Muttia)
n. 1,5 l vettä
1 rkl sokeria (pehmentää tomaatin makua)
6 dl punaisia linssejä kuivana. (Olen käyttänyt myös tarjoiluvalmiita linssejä, jolloin keiton vesimäärä on tietysti pienempi. Myös vihreät kuivat linssit käyvät, mutta vaativat taas pidemmän keittoajan ja vähän enemmän vettä.)
5-6 dl kermaa
Keiton voi suoraan tehdä kattilaan, näin:
Huuhdo linssit paketin ohjeen mukaan ja pilko sipulit.
Paista sipulit voissa ja öljyssä, mutta älä ruskista niitä.
Lisää mausteet paistettujen sipulien sekaan ja pyörittele hetki.
Lisää joukkoon vesi ja tomaattimurskat.
Kiehauta hetki ja lisää linssit.
Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia.
Lisää kerma. (Tsekkaa ennen kermaa, onko vesimäärä sopiva. Jos on liian laihaa, anna kiehua vielä, jos on liian paksua, lisää vettä.)
Kuten alkuperäisessä ohjeessakin sanotaan, jos keitto maistuu valjulta, siinä ei ole tarpeeksi suolaa, joten tarkasta myös maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa.
Keiton on hyvä hautua muutama minuutti ennen tarjoilua. Ja seuraavana päivänä se on muuten äärimmäisen hyvää. Ellei unohda sitä yön yli pöydälle lämpimään, kuten eräs meillä asuva mies teki. Sekin muuten harmitti.
Katso myös maailman paras kyssäkaalikeiton resepti täältä!
VEGAANISEN version tästä linssikeitosta löydät täältä!
17 comments
Pahan onnen soppa! Ihanan kuuloinen ja näköinen ( lautasella) ehhheehhee :)
VastaaPoistaHahha, niinpä! Mutta niii-iin hyvää, että saa anteeks!
PoistaNätisti sopii lautasellekin. Täytyypä kokeilla!
VastaaPoistaSopii juu, ja kun malttais pysyäkin siinä ja siitä sitte mennä suuhun, ei lattialle. :)
PoistaKokeile hei, on hyvää!
Melkoinen tujaus suolaa sun sopassa :)
VastaaPoistaJa silti vähemmän kuin alkuperäisessä reseptissä. Siinä kun oli 1,5-2 rkl minun keitosta puolta kohden. :)
PoistaJuu, teelusikallisia varmaan tuo 1,5-2. Laitoin 2 rkl, ja nyt on perunat imemässä liikoja pois, jotta saa ehkä joskus syötyäkin. Olen tehnyt tällä reseptillä aiemminkin, ja myös kasvislientä tarvisi olla ainakin 3 dl enemmän linssien määrän huomioiden, jotta tulee keitto eikä muhennos. Kiitos kuitenkin reseptistä, maut muuten kohdillaan ja hyvää on kun nuo ottaa huomioon!
PoistaSä olet mun kokkiguruni ja kai se on sitten uskottava :)
VastaaPoistaHahhaha! <3 Alota nyt kuitenki eka varovasti. Lisäät sit jos maistuu valjulta! :D
PoistaHyvä keitto, kiitokset reseptistä! Mä olen tosin vasta esimaisteluvaiheessa, hautunut vasta tovin.. mutta vaikuttaa erittäin lupaavalta!! Sun reseptit ovat aina olleet tosi hyviä ja riittävän maanläheisiä, että niitä on tullut kokeiltua useampaakin :) loistoblogi kaikin puolin, kiitokset
VastaaPoistaOi, kiitos paljon! Toivottavasti keitto onnistui! :)
PoistaTänään tein ihan ekaa kertaa ylensäkin linsseistä ruokaa. Keitto oli tosi hyvää. Mies ja jopa 1,5 vuotiaskin maistoi muutaman lusikallisen. Ohjeesta poiketen minulla oli kolme eri maustettua tomaattimurskaa ( chili, valkosipuli ja yrtti) tuskin muuttui keiton maku kun tulihan mausteissakin jo osittain samoja makuja. Kiitos muistakin maukkaista ohjeista.
VastaaPoistaMahtavaa, kiva että onnistui ja tykkäsitte! :)
PoistaAh, mä palaan tähän ohjeeseen aina tasasin väliajoin ja kuola alkaa valua heti ekasta kuvasta alkaen!
VastaaPoistaSuuret kiitokset reseptistä siis! Tälleen kun kymmenettä kertaa oon ehkä keittoa tekemässä..
Kiitos ohjeesta. Älyttömän hyvää! Jää kyllä vakioresepteihin. :)
VastaaPoistaSuuri kiitos minunkin puolestani! Kokeilin keittoa minulle ja miehelleni, ja päätimme heti tulostaa reseptin vakioreseptikansioomme!
VastaaPoistaYhden muutoksen kyllä teimme: vähensimme omaan reseptiimme suolan määrää yhteen ruokalusikkaan.:D Laitoin ensimmäiseen keittoomme hieman vajaat 2 rkl, ja mekin lisäilimme sitten jälkikäteen purkkikaupalla ruokakermaa suolaisuutta tasoittamaan. Hämmästyneenä ihmettelen, voiko tämä todellakin olla vain makukysymys! Mutta oli suolan määrä kullekin mikäkin, keiton maku on mielestäni erinomainen!:) Suosittelen! Kiitos.
Kun tämän linssikeitto-reseptin löysin niin muita linssikeitto-reseptejä en ole enää käyttänytkään..
VastaaPoistaHerkullista ja edullista��
Kiitos reseptistä!