Vastaukset vegaanisiin kysymyksiin!

1.1.2017

Vuosi 2017 on alkanut! Tammikuun Vegaanihaaste startannut! Kirjoitin aiemmin Kuinka muuttaa ruokavaliota vegaaniseen suuntaan? -postauksen...

Vuosi 2017 on alkanut! Tammikuun Vegaanihaaste startannut! Kirjoitin aiemmin Kuinka muuttaa ruokavaliota vegaaniseen suuntaan? -postauksen, johon sai esittää kysymyksiä kasviruokavalioon liittyen.

Keräsin Facebookiin, Instagramiin ja postaukseen tulleet kysymykset yhteen ja tässä vastaukset niihin!

Psst... Lopussa vielä listaus hyväksi havaituista tuotteista!


Juustoon liittyvät kysymykset:

– Onko olemassa oikeasti hyvää vegaanista juustoa? 

– Leivät tuottaa ongelmia! Vegaaniset juustot on minusta ihan hirveitä, joten kaipailen edullisia ja helppoja leivänpäällisiä. Olen vaan niin tottunut siihen helppoakin helpompaan juustokurkku-komboon, etten oikein keksi sille korviketta. 

– Listaus kaikista arkituotteista, jotka on todettu oikeasti hyviksi. Esim just kahvimaito, juusto…

Juusto kiinnosteli muutamia. Se onkin aika ymmärrettävää, koska mullakin on ollut haasteita löytää joku hyvä "vuusto". Mitä olen seurannut tuolla Sipsikaljavegaanien ryhmässä keskustelua, niin aika eri mieltä sielläkin ollaan oltu, mikä vegaaninen juusto sitten on paras. Makuja on niin erilaisia.

Meillä on ollut käytössä kahta erilaista juustoa. Kotimaista Porlammin vegaanisia ja sitten Violifeä.

Ensimmäisen chiliä käytin esim. jouluna salaatin joukossa. Violifeä olen käyttänyt leivän päällä ja lämpimissä voikkareissa. Yhtenä aamuna veljeni tuli meille aamupalalle ja söi Violfen naturelia. Kehui kovasti ja kyseli, mitä juustoa se on. Maistoi ihan ilman leipääkin ja ylisti. Yllättyi sitten, kun kerroin kyseessä olleen vegaanisen juuston.

Mutta kuten sanottu, mauissa on eroja. Omasta mielestäni se perus Oltermanni on parempaa, kuin edellä mainitut, mutta pystyn elämään ilman. Kaikken tottuu, paitsi jääpuikkoon pe... no ei mennä siihen.

Kaikki ei tykkää samoista tavisjuustoistakaan, joten kannattaa kokeilla eri merkkejä, että löytää omansa.

Tosi moni on myös jättänyt kokonaan juustojäljitelmät ja leikkikinkut aamupalaleivän päältä pois ja korvannut vaikka hummuksella ja kurkulla. Itse tykkään avokado-tomaatti -yhdistelmästä. Vähän aromisuolaa päälle ja avot! On hyvää. Pelkkä tomaattikin aromisuolalla on aika jees.

Maidosta:

Oatlyn iKaffe on maailman paras maito kahviin. Meidän monet tutukin, joilla ei ole muutoin mitään vegaanisia intressejä, ovat vaihtaneet kahvimaitonsa Oatlyyn – ja nimenomaan tuohon iKaffeen. Tavallinen ei maistu minusta kahvissa hyvältä, mutta iKaffe nimensä mukaan maistuu.

Itse en juo maitoa muutenkaan sellaisenaan, joten olen tosi huono sanomaan, mikä maito noin muuten vaan olisi paras. Kuopus juo meillä Oatlyn tavismaitoa, mutta esikoinen taas ei tykkää siitä. Mantelimaitoa olen kuullut kehuttavan myös.

*

Vegaaniruoka kalliimpaa?

– Voiko pienellä budjetilla siis syödä hyvää kasvisruokaa? 

– Mua kiinnostaa raha. Itsestä tuntuu, että meidän vegaaniset ruoat on helposti kalliimpia kuin ei-vegaaniset. Juustot, levitteet, kermat samoin kuin ns. Lihankorvikkeet on kalliimpia. Eli mitä pienentää vegebudjettia?

On totta, että jotkut vegaaniset tuotteen ovat verrattain kalliimpia. Riippuu vähän myös kulutus- ja ruokailutottumuksista. Itse en ole huomannut kauppalaskujen kasvaneen, päin vastoin.

Aika paljon tulee korvattua asioita vihanneksilla, jotka ovat hyvin edullisia – varsinkin kun panostaa kausivihanneksiin. Jos ennen vanhaan lasagne oli vain jauhelihasta, nyt siellä on kotimaista porkkanaa, kesäkurpitsaa ja hernerouhetta.

Levite lienee samanhintaista oli se sitten Oivariinia tai Keijun vegaanista. Kasvisrasvalevite voi olla halvempaakin.

Plantin ruokakerma on jopa edullisempaa, kuin Valion ruokakerma. Pirkan ruokakerma taas inasen Plantia edullisempaa.

Juusto toden totta usein on kilohinnaltaan paljon kalliimpaa, jopa tuplatkin.

Vertailin nopeasti nettikaupassa jauhelihojen hintoja. Edullisin jauheliha tässä ko. kaupassa (huom. Hinnat vaihtelevat kaupoittain) oli nauta-sikajauheliha 7,48€/kg, kallein naudan luomujauheliha 16,63€/kg.

Soijarouhepaketti (3,99€), josta tekee moooonta satsia kastiketta maksaa 7,98€/kg. Siitä tekee monikertaisen määrän soosia verrattuna pakettiin jauhelihaa.

Härkis on kilohinnaltaan kallis, 17,96€/kg, mutta sen paketti (4,49€) riittää samaan määrään kastiketta, kuin yksi jauhelihapaketti (2,99€-4,99€).

Eli vastaus kysymykseen, millä pienentää vegebudjettia on käyttää paljon kauden kasviksia ja korvata liha ehkä vähemmällä määrällä lihan korviketta.

Olen huomannut, että vaikka esimerkiksi kasvimaito maksaa sitä perusmaitoa enemmän, rahaa säästyy toisaalla ja kokonaislasku pysyy jokseenkin samana.Muita kysymyksiä:

– Miten saa soijarouheesta oikeasti hyvänmakuista? 

Ei mitenkään. Hahaha, eikai. Mä käytän aika harvoin enää soijarouhetta (enemmän tulee käytettyä soijasuikaleita nykyään). Soijarouheesta itsestään ei oikein saa hyvää, mutta minusta sen saa parhaiten toimimaan vaikkapa kastikkeessa, kun sen lisää valmiiksi maukkaaseen ja mausteiseen kastikkeeseen.

Eli joko niin, että laittaa vettä ja reilusti kasvislientä ja mausteita, lisää siihen rouheen ja lähtee siitä rakentamaan soosia, tai niin, että tekee valmiiksi kastikkeen jonka on jo maustanut ns. vähän yli ja lisää siihen soijarouheen. Jos aikoo käyttää kermaa kastikkeessa, niin soija lisätään ennen kermaa.

Jälkimmäisessä kastikkeen kannattaa olla löysää, eli sillä lailla vetistä, että soijarouheella on varaa imeä itseensä nestettä.

Täällä esimerkiksi mun vanha chili con soija -kastikkeen resepti.

*

– Tonnikalan korvaaja?

Lord of Tofulla on vegaanista tonnikalaa.

Löysin myös ohjeen (engl.), jossa on tehty kikherneistä "tonnikala"leipiä.

Lisäksi onnistuin vahingossa tekemään joulunyhtiksestä tonnikalamaista mössöä. Mutta en vielä ala antamaan pomminvarmaa ohjetta siihen. Resepti on vielä vähän kehitteillä... kröhöm.

*

– Proteiinipitoiset välipalat (nopeusasteeltaan mallia rahka), mitä ne voisi olla?

Alprolta löytyy kasvipohjaisia rahkoja. Ne eivät ole aivan niin proteiinipitoisia, kuin maitorahka, mutta löytyy kuitenkin. Muitakin vastaavia kasvipohjaisia välipaloja löytyy eri valmistajilta.

Erilaiset pähkinät, avokado, maapähkivävoi ja hummus ovat hyviä proteiinin lähteitä. Chia (esim. chia-vanukas) on oikea proteiinipommi!

*

Kiinnostaisi tietää, että onko sulla vinkkejä ei-soijapohjaisiin kasvisruokiin? 

Härkis, Nyhtis ja erilaiset pavut! Lisäksi vaikka juureksia! Ks. myös loppuun luetellut tuotteet! Härkistä meillä on aika usein. Siitä luonnistuu kaikenlaiset kastikkeet ja kokeilinpa myös tehdä pihvejä siitä!

(Tulossa myös erillinen reseptipostaus.)

*– Miten saa to-del-la epäluuloisen miehen innostumaan uusista ruoista? 
Meillä syödään pelkästään ns. perusruokia, esim. kana-, nakki- ja jauhelihakastikkeet, lihapullat, lasagne... Vähänkään jos on uutta ja "outoa", saan syödä yksinäni.

Hmm.. vaihtamalla? HAHAHAHA! 

Ei vaiskaan! On ymmärrettävää, että yhtäkkinen ruokavalion muutos saattaa aiheuttaa vastarintaa. Varsinkin, jos on maistanut joskus jotain kökön mautonta kasvisruokaa, mikä valitettavan usein on vieläkin monen ravitsemusliikkeen tarjonnassa arkipäivää.

Varsinaisille epäluuloille ei oikein voi mitään. Jos joku on vain päättänyt olla tykkäämättä jostain, ei kai parhaitenkaan maustettu ruoka kelpaa? 

Mutta jos kyse ei ole sellaisesta pinttymyksestä, voi yrittää tehdä vaan niin hyviä kasvisruokia, ettei sillä enää ole väliä, onko siinä lihaa! Koittaa siten voittaa epäluulot. Näyttää, että kasviruoka on hyvää. 

Lasagne ainakin on aika iisi aloitettava! Itse tein juuri gluteenitonta ja vegaanista lassea valkokastikkeineen päivineen. Linssilevyistä kerrokset, porkkanoista ja hernerouheesta ja tietty tomaattimurskasta soosi, gluteenittomista jauhoista ja keijusta valkokastike. Paaaaljon mausteita ja avot. Päälle vegaanista parmesaania

Lihapullien tai -pihvien tyyppisiä olen tehnyt mustapavuista. Vähän kuin tekisi lihapullia, mutta korvaa lihan hienonnetuilla mustapavuilla. Maustaminen on tässäkin tärkeää. Ei lopputuote ole sama, kuin lihapullat, mutta hyvää se on. 

Nakkikastiketta olen tehnyt kasvisnakeista, eikä kukaan ole edes huomannut. Siinäkin se kastike on se juttu. Soijasuikaleista olen tehnyt kanahenkisiä kastikkeita. Mä en tehnyt kanaa niin pitkiin aikoihin, etten edes osannut kaivata, mutta eihän tosin sellaista kanamaista filefiilistä saa mistään korviketuotteesta.

Mausteita paljon. Sanoinko jo mausteet? Joo, ni niitä paljon.

*

Kaikista ruoista ei tosiaan ehkä voi tehdä täysin vastaavia kuin lihalliset edeltäjänsä, mutta kasvisruokavalion myötä tulee tehtyä aivan omia, uudenlaisia ruokia. Ajan kanssa huomaa niiden muodostuneen tavalliseksi perusruoaksi, eikä enää edes muista tai kaipaa niitä vanhoja.

Ja siitä päästäänkin sujuvasti arkiruoka-aiheeseen:

Yleisesti arkiruokia ja viikon ruokalistaa kysyttiin useasti! Mahtavaa! Päätin, että julkaisen ihan kokonaan oman postauksen aiheesta! Seitsemän vegaanista arkiruokaa resepteineen tulossa! BOOM!Hyväksi havaittuja tuotteita:

Hyväksi havaittujen listaa päivitetty 26.1.17.

Kiitos kaikille kysymyksistä! Ne oli hyviä ja laittoi mut itsenikin tutkimaan asioita!

Meinasi vähän paisua tämä postaus minulla! Olisi ollut niin paljon vielä kirjoitettavaa! Jatketaan kommenttikentässä ja kysymyksiä saa edelleen esittää!

Huomio! 7 vegaanista arkiruokaa nyt täällä!

You Might Also Like

18 comments

 1. Kasvimaitojen verotus muuttuu nyt vuodenvaihteessa eli niiden hinnat olisi tulossa alaspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä! Se on hienoa! <3 Ihan ne ei varmaan tipu siihen euron tasolle, mutta alemmas kuitenkin! Jee!

   Poista
 2. Hei! Mä niistä mausteista ,en osaa käyttää, vinkkejä parhaiSta ja "lapsiystävällisistä"? Ihan huippu aihe ja postaus, tätä tietoa ja vinkkiä lisää :)

  Vilma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Jee, kiva, jos tykkäät ja on apua!

   Mä käytän aika vakiona jeeraa, eli juustokuminaa, paprikajauhetta, suola ja pippuri toki, chilijauhetta, TexasPeteä, kurkumaa, valkopippuria...

   Poista
 3. Soijarouheesta saa maistuvaa myös, kun ensin kuullottaa sipulia ja valkosipulia öljyssä, sitten lisää soijarouheen sekä hiukan öljyä ja lorauksen soijakastiketta, pyörittelee soijarouhetta pannulla hetken, lisää vettä pikkuhiljaa kunnes soijarouhe on turvonnut tarpeeksi, ja maustaa lopuksi mustapippurilla, paprikajauheella, kuivatuilla yrteillä tai millä haluaakaan. Sekaan voi heittää myös tomaattimurskaa niin saa kastikkeen :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Oletko itse valmistanut seitania koskaan? Tai tiedätkö mistä sitä Turusta voisi ostaa? :)

  -Essi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole valmistanut! Mutta Vegekaupasta saa kaikkea ihanaa! Seitania ja kaikkea! Kandee tsekkaa!

   Poista
 5. Seitanin valmistus on ihan super helppoa, eli ei kannata valmista mistään ostaa. Esim Chocochilin reseptillä (itse maustan taikinaa kyllä enemmän mitä ohjeessa on).

  VastaaPoista
 6. Olen itse sekasyöjä. Vuosien kuluessa huomaan makutottumusteni kuitenkin muuttuneen kasvisruoan suuntaan ja ravintolassa valitsenkin useimmiten kasvisvaihtoehdon. Itselle ei vaan ole kertynyt vielä kovin montaa kasvis/vegaanista arkiruokaa, jota säännöllisesti kokkaisin kotona. Odotan siis innolla arkiruokapostaustasi.

  VastaaPoista
 7. Sori, tuun tänne tunkemaan vielä parin oman vinkin kans: Pirkalta on tullu kaurakerma, halpa ja hyvä! Lidlin halvin margariini (alle 30snt rasia) on vegaaninen, sopii leivälle, paistamiseen ja oon mää sillä omenapiirakatkin leiponu. Soijarouhe kannattaa 'paistaa' ensin kuivana öljyssä, sitten lisätä mausteet ja vettä vähän kerrallaan paistinpannulle kunnes sopivan turvonnutta, keittämällä tulee vähän ällöö. :D

  Nyhtökauraa saa keskiviikkoisin Herkusta, perjantaisin k-kaupoista ja lauantaisin s-kaupoista. ;)

  (Ja iKaffe saa kahvin maistumaan kaurapuurolta, mutta tää on varmaan mielipidejuttu. :D Ite liputan mantelimaidon puolesta.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kiitos vinkeistä! Nyhtistä metsästelen edelleen! Kaksi kertaa olen saanut! :)

   Poista
 8. Paras keksintöni sen soijarouheen maun nujertamiseen on "jauhelihapihvit": kiehauta soijarouhe vedessä, huitaise 1 pss Sysmän Luomusipulikeittoa turpoamaan kaurakermaan, sekoita keskenään ja lisää vehnäjauhoja kunnes taikinasta (runsaassa rasvassa) paistetun pihvin koostumus on mieleinen. Näitä pihvejä syö nikottelematta useimmat barbaaritkin :)

  VastaaPoista
 9. iKaffe on ihan hyvää kahvissa, mut mun mielestä paras on Alpron for Professionals -soijamaito. Jos siis ei kauran maku uppoo, niin tätä kannattaa koittaa. Ei maistu mun suuhun ainakaan soijalta (josta en kauheesti diggaa) eikä tää heroitu myöskään kuten soijamaidot yleensä.

  Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tiäksää, määki on nyt siihen hurahtanut! Se on hyvää!

   Poista

Hae