Falafelpallerot, pitaleipä ja kermaviilikastike

30.3.2014

Päivä alkoi aika köpösti. Äitiä ja lasta kiukutti, isi oli matkoilla, ja kaikki oli tylsää. Koko päivä takkusi, ja olinkin viittä vaille...


Päivä alkoi aika köpösti. Äitiä ja lasta kiukutti, isi oli matkoilla, ja kaikki oli tylsää. Koko päivä takkusi, ja olinkin viittä vaille tilaamassa kotiinkuljetuksella lähikebulasta pitakebabit. Onnekseni päätin toisin ja tein itse ruoat meille, sillä kebumestan käntyistä ei olisi päivä kääntynyt nousuun, kuten näistä. Tämän parempaa falafelia en ole syönyt, vaikka itse sanonkin.

Tässä siis ohje – vaatimattomasti – jumalaiseen falafeliin!

Falafelpallerot:
1/2 tuore chili
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
rasiallinen tuoretta pinaattia
460g kikherneitä suolaliemessä (eli kaksi 230g pakettia)
2tl (ruusu)suolaa
rouhaisu pippuria
kourallinen tuoretta korianteria 
1tl juustokuminaa
250g ricottajuustoa
2 kananmunaa 
1/2dl korppujauhoja
puolikkaan sitruunan mehu
seesaminsiemeniä 

Pilko sipulit ja chili ja paista ne oliiviöljyssä. Lisää tuoreet pinaatit ja paista hetki seoksen kanssa. Laita tehosekoittimeen kikherneet sekä suola, pippuri, korianteri ja juustokumina ja pyöräytä sekoittimella murumaiseksi. Lisää pinaatti-sipuliseos ja pyöräytä nopeasti sekaisin. Laita ricotta kulhoon ja sekoita munan kanssa sekaisin. Lisää korppujauho ja kikherne-pinaattiseos sekä sitruunan mehu, ja sekoita kaikki sekaisin. Anna levätä jääkaapissa muutama minuutti. 

Pyörittele pallerot käsin (n. 20kpl) ja pyöräytä ne seesaminsiemenissä kauttaaltaan. Paista 225-asteisessa uunissa leivinpaperin päällä n. 25 minuuttia, kunnes pallerot ovat saaneet kevyesti väriä.


Pitaleipä 8kpl:
Inasen vajaa pussillinen kuivahiivaa
3dl kädenlämpöistä vettä
1tl (ruusu)suolaa
7-8dl vehnäjauhoja
3rkl oliiviöljyä

Sekoita kuivahiiva veteen ja lisää suola, öljy ja jauhot. Vaivaa taikina hyvin ja anna kohota liinan alla kaksikertaiseksi. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele taikinasta pallot, joista on helppo käsin taputella noin sentin paksuiset lätyt pellille. Anna kohota vielä vartti liinan alla ja paista uunin keskitasolla 250-asteessa 8 minuuttia (paistoin ekaa pellillistä 8 minuuttia ja toista.. ööh, vähän kauemmin, koska söin ja jumaloin sitä ekaa satsia ja unohdin leivät uuniin, hups). 

Tärkeää: Laita pitaleipien alle vehnäjauhoja pellille, jotta pitaleivät eivät tartu leivinpaperiin!

Kermaviilikastike:
Purkki kermaviiliä
pari korianterin oksaa pieneksi pilkottuna
pippuria
1 tl juoksevaa hunajaa
pieni puristus sitruunan mehua

Sekoita kaikki ja anna maustua hetki kylmässä.


Kokosin pitaleivän väliin falafelpalleroiden ja kermaviilikastikkeen lisäksi myös sokeriherneitä ja kaapissa ollutta salsaa. 

Tämä ruoka pelasti elämämme päivämme ja niin kaikki olivat onnellisia elämänsä loppuun saakka. Tai ainakin tämän päivän. Aplodit sille!

Kohta se isi-ihminenkin palaa matkaltaan ja pääsee yöpalaksi syömään kotitekoista kepattia. Kelpaa!

You Might Also Like

5 comments

  1. Kuulostaapi hyvältä, noita palleroitahan mäkin voisin syödä. Pitää laittaa kokille viestiä, että mamma vill ha. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, laitappa! Koska om mamma vill ha, mamma måste få. Or something :D

      Poista
  2. Oih nam! Siitä onkin pitkä aika, kun olen viimeksi syönyt falafeleja ja pitaleipää. Ihan tuli vesi kielelle;) Täytyypä tehdä vaikka viikonloppuna, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jess! Eipä kestä! Mulla on nyt lounaaksi vielä noita, on kyllä hyviä. Mmm... :)

      Poista
  3. Hei, olisin vain tiedustellut etta mista olet hankkinut tuon aakkos-ruoka-alustan? Yritim viime suomen reissulla loytaa mutten loytanyt mistaan.
    Kiitos! :)

    VastaaPoista

Hae