En oikein tajua, miksen ole aikaisemmin laittanut sämpyläreseptiä tänne. Aamupalasämpylät ovat kuitenkin sellaiset, mitä itse ainakin teen ja siksi googletan tuon tuosta. Teen aina eri ohjeilla, muokkaan niitä makuni mukaan, enkä koskaan muista, mikä oli se paras niistä.
Teen usein aamulla sämpylät huomattuani, ettei meillä ole leipää aamupalaksi. Aika usein se sijoittuu viikonloppuaamuun, koska esimerkiksi eilen kukaan meistä ei jaksanut mennä kauppaan. Heitin pari homeista leivänsiivua roskiin ja aloin hommiin. Aamupalasämpylöiden tulee olla nopeita, koska ei kukaan täällä mitään nostatuksia nälissään suvaitse.
Nopeat, helpot, hiivattomat sämpylät, 8kpl:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1,5 rkl hunajaa (voi korvata myös 2tl fariinisokerilla)
2,5-3 dl vettä
Sekoita jauhot ja suola keskenään hyvin sekaisin.
Lisää hunaja ja vesi, ja sekoita lusikalla taikinaksi.
Pyörittele jauhotetuin käsin palloiksi tai nostele vesilasissa kastetulla lusikalla kökköjä pellille leivinpaperin päälle.
Paista 200-asteessa 15 minuuttia.
Syö. Kaikki.
Helppoa kuin hillon syönti!
HUOM! Toimii myös gluteenittomilla jauhoilla tehtynä! Ruisjauhojen tilalle esimerkiksi gluteenittomia kaurahiutaleita!
46 comments
Oli pakko tehdä näitä iltapalalle ja hyviä oli! Kiitos inspiraatiosta, kivan nopea resepti väsyneellekin äidille;)
VastaaPoistaJes, kiva kuulla! Ne on oikeesti kyllä nopeat, ei tämmöset väsyneet äidit muita ehtiskään! ;)
PoistaNäitä täytyy kyllä huomenna tehdä, leipä loppui. :D
VastaaPoistaMums mums nams nams. Näistä tuli jänniä, pelkästään hyvällä tavalla siis! :D Mukavaa makua hunaja antaa. Voin kuvitella että mies fanittaa näitä (jos näitä on enää kun tulee töistä kotiin.. :D)
VastaaPoistaNoni! Hyvä jos maistuu!
PoistaOlipa muuten hyviä! Mullaki tapana googlettaa aina eri ohje ja sitten en muista mikä ohje se oli :D tällä kertaa googletin hiivaton sämpyläohje, kun sitä ei kaapista löytynyt ja onneksi törmäsin tähän ohjeeseen!
VastaaPoistaT. Helen Mamina-blogista
Hei kiva kun maistui! Tää on kyllä tosi nopee ja iisi resepti. Meidän useiden aamujen vakkari!
PoistaVoiko hunajan korvata siirapilla tai jollakin muulla? :)
VastaaPoistaVoi toki, tai sitten voi jättää kokonaan poiskin! :)
PoistaTämä on kyllä ihan superhyvä ohje. Kiitos jakamisesta! :)
VastaaPoistaMahtavaa, eipä kestä! :)
PoistaKiitos ohjeesta! Oli ihanan nopeat tehdä ja hyviäkin! :)
VastaaPoistaKiva, että tykkäsit! :)
PoistaOnko tuo vesimäärä ihan oikea? minusta taikinasta tuli aivan liian löysää joten jousin lisäämään aika paljon jauhoja
VastaaPoistaKyllä on! Se saakin olla sellaista suht löysää. Sen voi vaikka lusikoilla nostella pellille. Ja toki jauhojen tuoreuskin vaikuttaa niiden määrään, mutta ei kovin dramaattisesti kuitenkaan.
PoistaKiitos reseptistä! Olen suuri sämpylöiden ystävä, mutta normaalit (kuiva)hiivalla kohotetut pämpyt ovat vatsalle aika nounou - ainakin jos niitä haluaa syödä useamman kuin 1 kpl vuorokaudessa. :D Myös minua mietitytti tuo veden määrä, mutta en lisännyt jauhoja. Lusikalla nostellessa taikinassa tuntui hauska sitko (tai sitten kovettunut hunaja siellä vain vaelsi yhdessä lusikallisessa..!). Mielenkiinnolla odotellaan, mitä tulee… ;)
VastaaPoistaKatariina
Joo, sitä kun sekottelee hetken, niin alkaa kiinteytyä se taikina. Mutta kandee just aloittaa vaikka parilla desillä ja katsoa tarviiko kolmea. Harvemmin tarvii, mutta joskus oon joutunut laittaa. Kiva kun tykkäsit!
PoistaTuli todella hyvi vaikka teki gluteenittomana. Kiitos!
VastaaPoistaHei mahtavaa, kiitos! Mäki oon tehnyt pari kertaa gluteenittomista jauhoita ja on toiminut!
PoistaJäätävän hyvä ohje! Tulee nopeasti ja tuoreena tosi maistuvia, tosin itse tykkään laittaa makeutukseksi tummaa siirappia (ja vielä vähän reilusti) :) Ainoa miinus on, että eivät oikein samalla tavoin kuin hiivasämpylät kestä pakastusta, koska leivinjauheen maku alkaa puskea läpi. Tämähän on tuttu juttu muidenkin leivinjauheella kohotettujen leipästen kuten teeleipien kohdalla, ei sinänsä siis ohjeen moka!
VastaaPoistaKiitos paljon! Joo, nää pitää syödä heti, tai viimeistään seuraavana päivänä! :) Kiva kun tykkäsit ja en kestä tota sun Blogger-nimeä! <3 :D
PoistaSiis Ihan Superi hyberi hyviä :) näitä on monesti tullu tehtyä :)
VastaaPoistaJes, kiva kuulla! :)
PoistaOn todella hyvä ohje. Oon valmistanut näitä niin tuhat kertaa sen jälkeen kun löysin tämän ohjeen aika vasta!
VastaaPoistaOlipa hyvä ohje, nopea, helppo ja yksinkertaiset aineet. Itse käytin ruisjauhon sijasta kaurahiutaleita, hyvin toimi :)
VastaaPoistaKiitos! Niin kyllä on! Mäkin oon korvaillut ja on toiminut! :)
PoistaOsaatko sanoa miksi mulla aina nää sämpylät on ihan lättäniä? Hyvältä maistuu mutta olisi kiva kun näyttäisivätkin kauniilta :)
VastaaPoistaMoi! Jaa-a, aika paha. Kyllä niiden pitäisi nousta, edes vähän! :D Olethan huomioinut, että se leivinjauhe on ruokalusikoita, ei teeluskoita? :)
PoistaHerkullisia olivat! Kiitos ohjeesta - näitä tehdään toistekin. :)
VastaaPoistaJee, mahtavaa! :)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOlen tehnyt iltapalaksi eilen ja aamupalaksi tänään ja varmaan pitkään jatkuu tämän ohjeen käyttö. Kiitos!
VastaaPoistaOhjeesi oli löytänyt tiensä Iltalehteen ja sieltä ystävän Facebook -sivulle ja sieltä sitten meidän perheen leivätöntä aamua pelastamaan. Juuri sellainen pikaohje, jota kaksosvauvojen ja kahden isomman apurin kanssa tarvitaan. Kiitos
VastaaPoistaPäivä muutama taaksepäin mieheni kirjoitteli ruutupaperille koneelta jotain hyvin keskittyneen oloisena. Sitten hän muina miehinä kysäisi, että onkos meillä ruisjauhoja. En udellut enempää (aavistelin ylläriä) ja ruisjauhojen löydyttyä hän alkoi touhuta keittiössä. Pysyin pois jaloista, mutta huomasin, että hän kyykyssä seurasi mitä uunissa tapahtui. Ihana tuoksu täytti keittiön, kun leipuri esitteli sämpylät. Todella hyviä ja nopeasti! Hän oli myös löytänyt ohjeesi Iltalehdestä. Kiitos paljon! "Aiemmin jauhopeukalottoman miehen tyytyväinen vaimo"
VastaaPoistaOkmikrovoi
VastaaPoistaKIITOS! Tämän reseptin kirjoitan ylös ja teippaan keittiönkaapin oveen. Oon pitänyt sämpylöiden leivontaa työläänä ja kestävän pitkään. Vaikkei se edes ole, mutta mielikuvan vuoksi sämpylät ovat aina jääneet tekemättä. Nyt pitkän pääsiäisloman ansioista ajattelin, että on aikaa leipoa. Sitten tää resepti olikin niin nopea, että pisimpään meni kun odotti uunin lämpenevän kahteensataan! Mahtavaa! Laiska leipuri kiittää ja kuittaa.
VastaaPoistaMiks mulla jäi raa aksi? Sisältä. Laitoin sitä gluteenitonta kaurajauhoa..🤔🤔
VastaaPoistaJaa, vaikea sanoa. Mä en ole kaurajauhoja käyttänyt. Kenties siinä on eri lainalaisuudet tms? Gluteenitonta jauhoa (esim. Pirkka) olen käyttänyt ja tuon ruisjauhot korvaavan desin verran esim. kaurahiutaleita.
PoistaMiks mulla jäi raa aksi? Sisältä. Laitoin sitä gluteenitonta kaurajauhoa..🤔🤔
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! Tuli erittäin hyviä sämpylöitä. Käytin siirappia ja lisäsin vielä porkkanaraastettakin joukkoon. <3
VastaaPoistaMä tein sun repsulla sämpylät.Tuli vähä epämääräisen mallisia..ei siis reseptin vika :).Poika tuli koulusta kotin ja kysyi ,mitä noi on ? No sämpylöitä,vastasin..se katsoi vähä epäilevästi, Noiko? No maistoi lämpimänä yhden voin kanssa,haki maitopurkin ja söi siis 7!! Yhden sain itse..Upee repsu..koko projektiin tiskeineen 20min 15 sek.. Tälläistä leipomisen pitää olla ! Jukka "Äiti"kin..
VastaaPoistaMitä ne tämmöset sämpylät on? Leivon taikinan ja nakkasin uunin :D
VastaaPoistaJoo kiitti, tämmöne väsyny työtön ja lapsetonki kerkes tehä ennenkä ukko kerkes kissaa aamulla sanoa.
VastaaPoistaOlipahan hyviä! Samulla teki mieli pikasämpylöitä, eikä hiivaakaan ollut kaapissa. Laitoin itse 3 dl grahamjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja ja hyvältä maistui. Ensi kerralla taidankin laittaa porkkanaa sekaan, niin näppärä ohje, että näitä vääntää vaikka joka viikonloppuaami kun mieli tekee tuoretta leipää :)
VastaaPoistaHyvä ja helppo resepti
VastaaPoistaTodella hyvä resepti,tulee vakio käyttöön huushollissani
VastaaPoista