Kuinka saada kuohuviini kylmäksi ilman jääkaappia? – Neljä keinoa viilentämiseen eräoloissa!

10.5.2017

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ. Perlage Sgàjo & Suomen Blogimedia . Kesätuulessa hulmuavat koivunlehdet. Paljaita varpaita kutitteleva va...

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ. Perlage Sgàjo & Suomen Blogimedia.

Kesätuulessa hulmuavat koivunlehdet. Paljaita varpaita kutitteleva vastaleikattu nurmikko. Iholle kuivuva rantahiekka. Kesäpäivän puistopiknik.

Tiedättekö mitä? Kesä on ihan kohta täällä.

Siinä missä talven hyggeilyyn kuuluu punaviini, kesän shmökkeilyyn kuuluu kuohuviini. Shmökkeilyllä tarkoitetaan yleisesti kaikkea hatarasti kesän mökkiolosuhteisiin liittyvää: Luonnon siimeksessä hengailua, rantaelämää, eräilyä, puistopiknikeitä, pihajuhlia... Ja oikeasti keksin tämän sanan ihan itse.

Kellekään ei ehkä enää tule yllätyksenä, että minä olen kuohuviinimuijia. Kuohuviinin nauttimiseen assosioituu aina juhlallisuus. Ei välttämättä suuri juhla, mutta jokin skoolauksen arvoinen asia. Uusi työpaikka, iloinen jälleennäkeminen, hienosti hoidettu projekti, syntymäpäivät, nimipäivät, lemmikin nimipäivät... Noh, kyllä te tiedätte!


Rakastan arkea, mutta voi luoja, että rakastan myös juhlaa! Pieniä juhlallisuuden hetkiä, suuria juhlia, mitä tahansa keksittyjä juhlia. Muistatteko vielä toissakesäiset esikoisen metrijuhlat? Niinpä, kyllä minä juhlat keksin!

Shmökkeilyssä haastavinta kuohujuoman kanssa on sen kylmäksi saaminen. Olenkin muina kuohuviinimuijina kerännyt alle neljä vinkkiä, kuinka jäähdyttää kuohari ns. eräoloissa.

Tähän postaukseen valikoitui luonnonoloihin luontevasti linkittyvä italialainen vegaaninen luomukuohuviini: Perlage Sgàjo -prosecco. Viini tulee perheviinitilalta, joka on toiminut saman perheen omistuksessa jo vuodesta 1985. Mutta siitä lisää lopussa.

Kuinka viilentää kuohuviini ulkona? – Neljä "luomua" kylmennystapaa eräolosuhteisiin 

(Toimii muillekin juomille.)

1. Nakkaa järveen

Tai mereen. Tai muuhun viileään veteen. Mutta älä ilman kiinnityssysteemiä. Äläkä myöskään kirjaimellisesti nakkaa, ettei mene rikki. Nätisti lasket mahdollisimman pohjalle, jossa luonnollisesti on kaikkein viileintä.

Tämä järvikeino on klassikko noin kaikilta mökeiltä. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun katiskat ovat täyttyneet juomista. Tosin tämän kuoharin vegaaniseen tyyliin katiskat eivät sovi. Huomioi myös etikettien mahdollinen irtoaminen veteen ja estä se.

2. Märkää ympärille

Tiesitkö, että märkä paperi, esimerkiksi talouspaperi, käsipyyhe tai sanomalehti pullon ympärillä viilentää pullon sisällön? Nopeammin tietysti vielä yhdistettynä viileään paikkaan, jolloin tämän kohdan voi yhdistää kahteen seuraavaan!

Kotioloissa ja muissa sisätiloissa, joissa on jääkaappi, pullon laittaminen märkään paperiin kapaloituna jäähdyttää pullon pelkkää ympäröivää viileyttä rivakammin, mutta ilman jääkaappiakin pärjää, näin:

3. Pullo tuuleen

Kun jääkaappia ei ole saatavilla, pyöräytä pullo vaikka märkään paperiin ja kiinnitä esimerkiksi sukassa puunoksaan ja tuuliseen paikkaan – varjoon, tietysti. Märkä (villa)sukkakin pullon ympärillä ajaa märän paperin asian. Tuuli ja kosteus pullon ympärillä jäähdyttävät juoman!

4. Maahan

Mitä syvempi kuoppa, sitä viileämpi mesta! Märkään paperiin tai kankaaseen käärittynä hautaat pullon kuoppaan ja kohta pullo on kylmä.

Tämä toimii myös jo valmiiksi kylmille juomille hyvänä säilytyspaikkana viileän pitämiseksi.


Ja vaikka tämä tähänastinen listaus siltä kuulostaakin, niin se ei jatku lopuilla Captain Planetin Planeteereilla, muistattehan: Earth, Wind, Water, Fire ja Heart.


Noin! Siitä sitten viilentelyhommiin, eikä eräolot ole enää este skumpan juonnille! Ei tarvitse juoda taskulämpimänä, hurraa!

Hei ja arvatkaa mitä? Perlage Sgàjo on ollut luomua aina: Luonnon kunnioittaminen, luonnon hyvinvoinnin vaaliminen ja luonnonmukaisen viljelyn periaatteet ovat olleet heidän toimintansa kulmakiviä ensimmäisestä päivästä alkaen. Viinillä on myös vegaanisertifikaatti.

Tiedän, että moni ihmettelee, miten viini ei olisi vegaaninen, mutta useissa viineissä käytetään eläinperäisiä tuotteita esimerkiksi viinin kirkastamisprosessissa. Joten jos vegaanius on sinulle tärkeä arvo, tämä viini täyttää myös sellaiset kriteerit.

Miksi Perlage Sgàjo -prosecco on kesään sopivan eräjormailun lisäksi myös varsin toimivaa, on se, että se on myös erinomainen kesäsyöminkeihin, eli grillailuun: Perlage Sgàjo -prosecco on valittu vuosi sitten parhaaksi grilliviiniksi.

Perlage Sgàjo löytyy ihan Alkon perusvalikoimastaTäältä voit lukea lisää tästä viinistä.


Jos sulla on lisätä vielä hyviä eräviillennyskeinoja, otan mielelläni vinkit vastaan!

Noin yleisvinkkinä kotioloihin, että jääpalat yhdessä veden ja reilun suolan kanssa on erittäin tehokas ja nopea viilennyskeino! Kannattaa testata!

Kyllä kemia on ihmeellistä! Ja kuohuviini!

You Might Also Like

3 comments

  1. Joskus talvella laitettiin lunta muovikassiin ja kassi auton takakonttiin? Kun piti saada kuohari kylmäksi ja heti juontivalmiiksi kun saavutaan määränpäähän.
    Myös pullon viilentäminen ensin pakkasessa, sitten tukeva kietominen villasukkien sisään auttoi pysymään kylmänä kun ei ollut mahdollisuutta ottaa kylmälaukku matkaan vaan piti pärjätä käsilaukulla..

    VastaaPoista
  2. Mun vinkki on apteekista saatavat kylmäpussit. Ne, jotka rutistetaan rikki ja sitten alkaa viilennys. Kuminauha myös mukaan tai jokin naru niin saa pullon ympärille. Maksaahan se vähän, mutta toimii silloin kun tuota vesiviilennystä ei ole :)

    VastaaPoista
  3. Mä luulin, että tää on jokin viimeiaikaiseen kevätsäähän liittyvä sarkastinen juttu, jolle nauraa Pekka Poutakin. Ei oo meinaan mitään vippaskonsteja tarvinnut juomien viilentämiseen eräolosuhteissa viime aikoina...Viime viikonloppuna tosin olisi pitänyt noudattaa sentään "pidä pullo pois auringosta"-ohjetta :-)

    VastaaPoista

Hae